Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  28.04.2008 10:10:11

ČS - koment k 28.4. - týdenní výhled

USA

Makro data + trošičku FX a FI: Tento týden bude skutečně hodně bohatý na důležité události a data. Nejdůležitější ze všech je zasedání FOMC ve středu. Názory trhu stále kolísají, momentálně počítáno z cen futures na fed funds 20% obchodníků věří na ponechání sazeb beze změny a 80% na snížení sazeb o 25bp. Převážná většina analytiků očekává snížení o 25bp, my věříme spíše na 50bp, ale bude to v každém případě těsné a napínavé. Reakce trhu může být bouřlivá, pokud by Fed ponechal sazby beze změny nebo pokud by vyjádřil silné znepokojení z vývoje inflace lze čekat další rychlé posílení dolaru. Snížení sazeb o 50bp nebo silné obavy ze slabosti ekonomiky by měly teoreticky vést k obratu k opětovnému oslabování dolaru. Dluhopisy by měly reagovat podobně: jestřábí Fed výnosy nahoru a spíše zplošťování křivky a naopak. Ještě před Fedem mohou modifikovat očekávání spotřebitelská důvěra, předběžný údaj o HDP v 1. čtvrtletí a chicagský index nákupních manažerů. Na konci týdne potom budeme mít klíčová datatrhu práce. Ať už FOMC dopadne jakkoliv, tento údaj může situaci a očekávání podstatně změnit a to jak k lepšímu tak k horšímu. 

Evropa

O       Makro data: Evropě by se pozornost měla soustředit na předběžné údaje o inflaci, které mohou modifikovat očekávání ohledně vývoje sazeb ECB. Pozornost si určitě zaslouží i důležitý ukazatel síly domácí poptávky: maloobchodní tržbyNěmecku. Pro obchodování v Evropě bude hodně důležitý výsledek FOMC, inflace by mohla ovšem mohla kvůli sílící nejistotě ohledně vývoje sazeb ECB citelně ovlivnit jak euro tak dluhopisy.

CEE region

O       Makro data: V regionu zasedání trojice centrálních bank, jediná, která si to odbude až ten další  týden je ČNB. Poslední dataPolska (mzdy, průmyslová produkce, částečně kurz i když PL je méně otevřené než ČR) naznačují, že to s tím růstem sazeb nebude tak horké – trh přehodnotil svůj výhled sazeb na toto zasedání  (medián trhu je za sazby bez změny, 9 z 22 lidí čeká +25 bps.). My se spíše kloníme k hiku, hospodářství nejeví znaky zpomalení, data za mzdy a průmyslovou produkci jsou zatím jednorázová, spotřeba domácností (dvouciferný růst maloobchodu), klesající zaměstnanost nahrávají hiku. V Maďarsku překvapily dvouciferným růstem mzdy (což při hospodářství které roste-neroste tempem kolem 0 překvapuje), analytici jsou extrémně rozpolcení – od sazeb bez změny (což čekáme i my) až po 50 bodový hike. Sazbám bez změny nahrává uklidnění situace kolem HU dluhopisů a HUF, což byl jeden z argumentů pro předchozí hike, dobrá březnová inflace a skutečnost, že nová čtvrtletní prognóza bude k dispozici v květnu. Slovensko žije hodnocením od ECB.  ECB totiž údajně vyslovuje „vážné pochybnosti“ o slovenské připravenosti na přijetí eura – nyní už ale ECB rozeslala návrh hodnocení 27 centrálním bankám EU, jjsou zprávy, že je ECB tlačena ke zmírnění hodnocení Slovenska. Politická rizika spjatá s případným nepřijetím SR jsou však natolik závažná, že si myslíme, že přijetí Slovenska nakonec projde.  Jo, zasedá NBS -  sazby bez změna až dokud se nepřiklepne EURO.

O       FX:  Zlotý s ostatními měnami regionu oslabil (propad EUR vůči dolaru),  příští týden může být silná reakce zejména v Polsku (jak u bondů tak u PLN), tam je trh rozdroben v očekáváních asi nejvíce.  Prohlášení banky po hlasování bude mít vliv na očekávání kolem dalšího vývoje měnové politiky. Podobná situace je i v Maďarsku – většina analytiků pod vlivem vyšších mezd za únor čeká hike, korekce na bondech může přijít, pokud CB sazby nezvedne (což čekáme i my).

Ľuboš Mokráš

Tyto zprávy pro vás vytváří Analytické oddělení České spořitelny

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

28.06.2010ČS - koment 28.6. - týdenní restart Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
27.04.2009ČS - koment 27.4. - týdenní restart Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
14.04.2009ČS - koment 14.4. - týdenní restart Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
06.04.2009ČS - koment 6.4. - týdenní restart Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
13.10.2008ČS - koment k 13.10. - týdenní výhled Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688