Finance (iDNES.cz)
Hypotéky  |  25.04.2008 09:54:46

Češi ztrácejí zájem o hypotéky, banky jsou přísnější

Osm let šel zájem o hypotéky prudce nahoru. Teď přišel zlom. Lidí, kteří si vzali hypoteční úvěr, letos poprvé ubylo. V prvním čtvrtletí jich bylo 14 597, téměř o tři tisíce méně než za stejnou dobu loni. Poskytovatelé hypoték si navíc začínají dávat větší pozor, zda jsou žadatelé schopni splácet.
 
Důvod, proč zájem o hypotéky klesl, podle ekonomů spočívá především v daňové reformě, kterou zavedla Topolánkova vláda. Lidé věděli, že vyšší sazba daně z přidané hodnoty letos zvedne ceny nových bytů a domů. Proto se snažili získat nové bydlení před koncem roku. Bylo mezi nimi i mnoho těch, kteří by si jinak klidně počkali a pořídili si byt až letos.

Dalším důvodem klesajícího zájmu byly rostoucí úroky, kvůli kterým se zvyšují splátky úvěrů na bydlení. Banky během prvních tří měsíců letošního roku půjčily v hypotékách 25,8 miliardy korun, to je o devět procent méně než ve stejném čtvrtletí vloni. Zájem rostl jen v Jihočeském, Libereckém, Ústeckém a Moravskoslezském kraji.

S menší poptávkou po  hypotékách souvisí i to, že už se byty prodávají pomaleji, a to hlavně v Praze a větších městech. Staví se jich přitom stejně tolik jako vloni. To, že by menší zájem o  úvěry přinesl také levnější hypotéky a nižší ceny bytů, však čekat nelze. Banky se nechystají hypotéky zlevňovat, naopak Česká  spořitelna právě zdražila.

"Zájem bude i letos. Silné ročníky třicátníků si dále pořizují bydlení. U bytů se dá očekávat, že v Praze už porostou ceny jen mírně, zatímco v jiných regionech více, a to průměrně o šest až osm procent," odhaduje Jan Rosák z realitní kanceláře Bonus Group.

Zda bude pokles zájmu o hypotéky pokračovat, nebo to byl jen dočasný jev, ukáže druhé čtvrtletí. Právě teď na jaře si totiž lidé nejvíce pořizují nové bydlení.

Americká krize v Česku nehrozí
S propadem v počtu nových hypoték se spojuje i otázka, jestli se třeba nehlásí hypoteční problémy, jako mají Američané. Tam vloni mnoho lidí přestalo splácet půjčky, které zdražily. Kromě toho, že přišli o své
domy, odneslo krizi i několik bank.

Zástupci bank i ekonomové odjinud ujišťují, že něco takového v Česku nehrozí. Banky totiž mají pořád ještě dost zájemců o hypotéky s relativně vyššími příjmy, a nemusí proto lákat chudší rodiny, jak to dělaly banky v USA. Hypotéku má v Česku zatím "jen" 354 tisíc lidí.

Velký nárůst má jen Raiffeisenbank
Pokles zájmu o hypotéky hlásí kromě České spořitelny i GE Money Bank. Jen mírný nárůst má Hypoteční banka, která se stala jedničkou na trhu. Raiffeisenbank, která hypotéky rozjela pořádně před dvěma lety, zaznamenala více než poloviční nárůst.

"Čekali jsme, že začátek roku nebude tak dynamický jako vloni," říká šéf Hypoteční banky Jan Sadil. Taky ho pokles překvapil. Přesto odhaduje, že i po loňských rekordech letos objem hypoték vzroste o desetinu. Vloni to bylo 41 procent.

Stavební spořitelny slaví
Podle posledního Hypoindexu, který měří společnost Fincentrum na základě údajů od bank, vychází úrok u hypotéky na 5,5 procenta a rozdíl mezi fixacemi se smazal.

"Zájem o hypotéky se přelévá do úvěrů ze stavebního  spoření, kde klient získá na celou dobu pevnou úrokovou sazbu," popisuje Kristýna Havligerová, mluvčí České spořitelny. Lidé totiž už poznali nejistotu kolem úroků, když sazby rostly.

Radost z nové vlny tak mají stavební spořitelny. "Je tady obrovský potenciál. Spořitelny už dnes poskytují srovnatelnou nabídku s hypotečními bankami," říká třeba šéf stavební spořitelny Raiffeisen Jan Jeníček.

Přísná spořitelna
Pokles klientů s hypotékou u České spořitelny však způsobila i větší pozornost banky. Na konci roku spořitelna zpřísnila  smlouvy
s externími partnery. Když doporučí k hypotéce někoho, kdo pak nesplácí, nese za to částečně odpovědnost.

"Někdy stačí nedodat všechny papíry, neuvést přesná data," naznačuje jeden z bankéřů, jak se dá švindlovat. Podobné praktiky však všichni velcí hypoteční obchodníci odmítají.

Česká spořitelna upřesňuje, že potřebuje lepší a kvalitnější informace o lidech, kteří ji o půjčku žádají. "Navíc jsme zvýhodnili ty externí partnery, kteří nám dávají pouze tip na klienta, a my si všechny informace zjišťujeme a ověřujeme sami," dodává mluvčí spořitelny.

Podle ní banka zatím nemá problém s nesplácením hypoték. "Podíl privátních hypoték více než 90 dní po splatnosti se dlouhodobě pohybuje pod procentem," říká.

Podle Heleny Duškové z Wüstenrotu je větší riziko u lidí, kteří si berou stoprocentní hypotéku na roční fixaci. "Při vyšší sazbě se po roce mohou dostat do problémů se splácením," upozorňuje.

Dokážete splácet?
Dopad americké úvěrové krize se v Česku okrajově dotkl oblasti spotřebitelských úvěrů. Finanční i nefinanční instituce si lépe prověřují, jestli lidé dokážou splácet.

"V posledních měsících se mnohem častěji stává, že firmy poskytující  leasingy a úvěry zamítají žádosti o úvěry. Podle mého odhadu je negativních reakcí na žádosti zhruba o třicet procent více, než tomu bylo před půl rokem," říká majitel autobazarů AAA Auto Anthony Deny.

Větší opatrnost při výběru klientů potvrdil i Aleš Janků, ředitel komunikace úvěrové společnosti Provident Financial. "Nevyužíváme u lidí, kteří neplatí, exekucí. Proto musíme být velmi opatrní při výběru," popisuje.

(Kateřina Koubová, iDNES.cz)


Poslední zprávy z rubriky Hypotéky:

12.04.2024  Trh s hypotékami ožívá (video) Ceskatelevize.cz (ČT)
04.04.2024  Sazby hypoték nadále klesají (INDEX) Broker Consulting (Broker Consulting)
21.03.2024  Banky hlásí výrazné snížení úrokových sazeb hypoték Hyponamiru.cz (Hyponamiru.cz)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688