Czechwealth (Czechwealth)
Škola obchodníka  |  14.04.2008 10:15:33

Lze vydělávat pomocí indikátorů technické analýzy?

Značná část obchodníků věnuje mnoho času hledání vhodného typu či nastavení indikátoru, podle kterého by mohla včas predikovat tržní vývoj. Existuje však nějaký opravdu dokonalý indikátor? A pokud existuje, jak podle něj obchodovat a kdy?


V jednom z posledních článků jsme přemýšleli nad tím jak hledat opravdové příležitosti a slíbili jsme si, že nyní si ukážeme některé výstupy. Předtím se nicméně ještě podívejme na to, jak se dají využívat indikátory.


Jistě jste již poznali, že mnoho obchodníků hledá indikátor, který bude ukazovat ty nejlepší obchodní příležitosti. Proto se i mě často ptají, který je pro mě ten nejoblíbenější a jak ho používám. Odpověď na tuto otázku pak mnoho obchodníků překvapí.

Při jakékoliv analýze trhu musí mít trader neustále na paměti, že trh a jeho chování ovlivňuje celá řada faktorů a tyto faktory působí rozdílně podle toho, v jaké fázi se trh nachází. Buď se trh pohybuje do strany v určitém cenovém rozpětí anebo se pohybuje mimo toto cenové rozpětí a to nejčastěji v trendu. Podle toho je potřeba používat i indikátory a každý profesionální obchodník ví, že není moudré používat stejné indikátory na různé fáze trhu. Je proto nejlepší nejprve analyzovat v jaké fázi se trh nachází a podle toho volit sadu obchodních nástrojů, nikoliv se snažit napasovat svůj oblíbený indikátor na range trading stejně jako trend trading.


Pro obchodování v menším cenovém rozpětí jsou vhodné oscilátory a pro obchodování v trendu zase momentové indikátory. Oscilátory byly navrženy k tomu, aby definovaly překoupené a předprodané oblasti, což jsou oblasti, kde se trh s větší pravděpodobností otáčí. Jedni z nepopulárnějších oscilátorů jsou Stochastic a RSI. Základ obchodování vychází z toho, že jakmile se dostane indikátor do předprodané nebo překoupené úrovně a začne se vracet zpět k normálu tak obchodujeme proti těmto extrémům. To však neplatí u trendových trhů a to musíme rozlišit, jaký trh analyzujeme. Jde o trh, který dělá nová maxima a nová minima? Nebo jde o trh, který se pohybuje bez výrazného směru?


Jakmile víme, jestli se jedná o trendový nebo netrendový trh tak jsme mnohem více vybavení k tomu, abychom si vybrali ten nejvhodnější indikátor pro danou situaci na trhu.
 

Obrázek ve větším rozlišení Zde

Jako příklad můžeme uvést akciový index Dow-Jones Industrial Average během roku 2005. Na grafu vloženém výše můžeme vidět, že v tomto období se trh pohyboval bez jasného trendu a proto bychom pro obchodování použili Stochastic oscilátor, abychom obchodovali předprodané a překoupené stavy na trhu.


Teď se pro změnu pojďme podívat na obchodování trhu, který se nachází v trendu. Pro tento stav trhu je nejlepší obchodovat podle ukazatelů trendu. Mezi aktuálně nejpopulárnější lze považovat MACD a ADX/DMI.


Pro nejlepší pochopení, jak efektivní může být obchodování podle těchto indikátorů, se opět můžeme podívat na graf akciového indexu Dow-Jones Industrial Average, ale tentokrát na minulý rok 2006. Je zřetelně vidět, že se trh nacházel v rostoucím trendu.
 

Obrázek ve větším rozlišení Zde

Ano, máte pravdu, zpětně je to zcela zřejmé, ale jak to poznat na aktuálním trhu aniž bychom viděli i pravou stranu grafu, tj. i budoucnost? K tomu použijeme potvrzení síly trendu pomocí MACD. K tomu abychom odhalili sílu trendu, musíme sledovat klouzavý průměr MACD. Za trhy v uptrendu můžeme považovat trhy, u kterých je na MACD modrá křivka kříží nebo je nad jeho exponenciálním klouzavým průměrem (růžová křivka na grafu níže). Tyto místa, která lze považovat za počátek trendu jsou označena žlutou vertikální čarou až přes cenový graf.


Nyní když již máme rámcovou představu, jak správně používat indikátory, tak se můžeme těšit na příští díl, protože v něm si ukážeme základní přehled výstupů.

Ing. Roman Dvořák a Ludvík Turek, M.A.A.

 

www.czechwealth.cz

08.05. 21:41  Nejde (Jája a pája)
08.05. 19:58  Nejde (Martinx)
28.04. 21:25  Nejde (babča)
21.04. 21:35  jo jo jde vydělávat na výuce TA (investor)
14.04. 10:25  Těžko ale lze vydělávat na výuce TA (Ullsperger)

Poslední zprávy z rubriky Škola obchodníka:

23.10.2018  Swingové obchodování - střednědobý obchodní přístup Admiral Markets (Admiral Markets)
18.10.2018  MetaTrader 5 - výkonná obchodní platforma Admiral Markets (Admiral Markets)
13.10.2018  MetaTrader 4 - nejoblíbenější obchodní platforma pro trading Admiral Markets (Admiral Markets)
09.10.2018  Co jsou CFD kontrakty - rozdílové smlouvy Admiral Markets (Admiral Markets)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688