Emil Dočkal (Dower-D)
Akcie v ČR  |  08.04.2008 06:55:12

DOWER-D: CETV, ČEZ - černé vize versus predikční optimismus!

Duben začal na pražské burze dobře, viz například CETV, graf 1. Páteční pokles byl jen nutnou technickou korekcí. Další vývoj je však ohrožen, viz včerejší obrat dolů ve druhé polovině obchodování v USA a dnešní prudký ranní (našeho času) pokles v Japonsku.

Graf 1, CETV, OS MACD a Bollingerova pásma k 7.4. - pro zvětšení klikněte

Domácí hlavní otázkou ale dál zůstává jiná otázka: Proč by měl být český akciový trh stále pod tak silným vlivem amerického trhu?

Zkusme situaci na akciovém trhu porovnat s jinou podobnou situací. Silná koruna měla být hrobem exportérů, ale pohřeb se nekoná! Naopak. Čeští vývozci se prosazují na nových trzích. Silná koruna tedy vývoz nebrzdí, pouze, možná, snižuje zisky. Obchodní bilance skončila v únoru přebytkem 14,3 miliardy korun a Česko na tom bylo o něco lépe jen v březnu loňského roku. Tehdy ale bylo euro za více než 28 korun. Za první dva měsíce roku už přebytek činí 26,5 miliardy korun a významná část analytiků věří, že celkem letos překoná loňský rekord 86 miliard, a mohlo by dojít i k ataku hranice 100 miliard. A něco podobného se může přihodit i českému akciovému trhu: neustále dokola opakované černé vize mohou mít nakonec opačný výsledek - nečekaný růst!

Argumentů pro potvrzení tohoto stanoviska je pořád dost. Například ČEZ, graf 2 - a zkusme ho hodnotit bez emocí!

Graf 2, ČEZ, OS MACD a Bollingerova pásma k 7.4. - pro zvětšení klikněte

Už mnoho týdnů se spekuluje co s cenou akcií ČEZ udělá nebo neudělá prodej státního podílu a vlastní (ČEZ) odkupy. V DOWER-D zase dlouho poukazujeme na to, že tyto transakce nepovažujeme za ty nejdůležitější. Důležitější momenty musíme hledat jinde.

Například v následujícím postřehu: představenstvo ČEZ chce letos vyplatit dvakrát vyšší dividendu než loni - 40 korun na akcii. Definitivní rozhodnutí padne na květnové valné hromadě. Na vyšších dividendách bude nejvíce profitovat stát, který je většinovým vlastníkem ČEZ. Do státní pokladny přiteče zhruba 15 miliard korun (a na dani z příjmu za rok 2007 již  dostal 8,4 miliardy korun). A to je jeden z argumentů DOWER-D důvěry v ČEZ - přece stát, pokud je rozumný, nebude podřezávat slepici, která mu snáší zlatá vejce? Nebo ano?

Celkem ČEZ vyplatí na dividendách přes 21 miliard. To odpovídá jeho slibu, že chce rozdělovat akcionářům více než polovinu čistého zisku. Ten se loni zvedl na bezmála 43 miliard. Na květnové VH také dojde k posílení vlivu státu v energetické společnosti. Představenstvo totiž navrhne zrušit akcie, které firma stáhla z trhu během zpětného odkupu. Pokud to akcionáři odsouhlasí, a lze očekávat, že ano, ČEZ akcie zruší v nejkratším možném termínu. "Zrušení vlastních akcií nemá žádný dopad na výsledky hospodaření," vysvětlil postup ČEZ jeho mluvčí Ladislav Kříž.

A to není všechno. (1) ČEZ chce ve skupování svých vlastních akcií pokračovat. Druhé kolo odkupu dalších deseti procent musí samozřejmě opět posvětit akcionáři na VH. Také dál existuje i varianta, že ČEZ dá přednost zajímavému nákupu podílů v jiných firmách v zahraničí. To všechno, nehledě na (2) očekávání dalšího růstu cen elektřiny, a tedy i zisku, jsou rozumné důvody proč akciím ČEZ dál věřit.

 

Navštivte naše semináře 21.5. v Praze nebo 4.6. v Přerově.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt   6:09  Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity Patria (Patria Finance)
St 17:47  Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie? Patria (Patria Finance)
St 16:46  Akciové trhy: Evropa slabší, za mořem táhnou akcie technologie - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688