Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  04.04.2008 15:41:19

ČEZ: Náklady na povolenky se zdvojnásobí, ceny elektřiny prý do roku 2013 vzrostou o 30 %

Obchodní ředitel ČEZu Alan Svoboda v rozhovoru pro agenturu Thomson Financial uvedl, že ceny elektřiny by kvůli růstu ceny emisních povolenek od roku 2013 (nové alokační období) mohly vzrůst o 30 %. Tato kalkulace vychází z předpokladu, že cena emisní povolenky bude v roce 2013 dvojnásobná oproti současné ceně 23 EUR. Podobné číslo sdělila již dříve Evropská komise při prezentaci svého "energetického balíčku“. Domníváme se, že ceny elektřiny po roce 2013 vzrostou kvůli tomu, že EU i pro další alokační období zpřísní alokaci emisních povolenek a hlavně povolenky nebude přidělovat zdarma, ale prodávat v aukcích. Odhadnout růst ceny elektřiny je však obtížné, protože nejsou známy všechny proměnné, které do kalkulace vstupují (hlavně ceny paliv, bilance nabídky a poptávky na trhu, systém aukcí emisních povolenek). S celkovým dopadem dvojnásobného nárůstu ceny emisní povolenky a dopadu do ceny elektřiny při současných cenách lze však souhlasit.

To, že emisní povolenky jsou přenosné i do dalšího období (tzv. banking), kdy se čeká růst ceny povolenek, může být faktorem pro růst ceny povolenek v současném alokačním období (2008-2012), a tím i pro postupný růst ceny elektřiny. Myslíme si tudíž, že růst ceny elektřiny nebude po roce 2013 skokový, ale postupný a vyvolaný očekáváním nového systému obchodování emisních povolenek.

Protože od roku 2013 se počítá, že energetickým firmám budou povolenky prodávány plně v aukcích, ČEZ se zaměřil na výstavbu elektráren na zemní plyn, které jsou mnohem efektivnější z hlediska produkce emisí CO2 (poloviční náročnost než uhlí). Tyto elektrárny by v roce 2013 mohly mít 20% podíl na instalovaném výkonu firmy (nyní ČEZ nemá žádnou plynovou elektrárnu, instalovaný výkon 12 tis.MW). ČEZ již oznámil svůj záměr stavět v ČR dvě plynové elektrárny (Úžin a Počerady). Současné portfolio ČEZu s dominancí uhelných elektráren by po roce 2013 mohlo mít negativní dopad na ziskové marže ČEZu, kvůli předpokládanému růstu ceny emisní povolenky. Přehodnocení plánu výstavby nových zdrojů v ČR směrem k plynovým zdrojům je tak logickým krokem. Na druhou stranu je tento krok vynucen i tím, že současná vláda se zavázala nerozhodnout o výstavbě jaderných zdrojů a o prolomení limitů na těžbu uhlí.

Svoboda dále řekl, že pozice ČEZu pro zahraniční akvizice se zlepšila díky tomu, že Enel a E.On by neměly být tak agresivní ve svých nabídkách, protože se změnila jejich finanční situace. ČEZ se dle Svobody zaměřuje na akvizice v Turecku, Rumunsku a dále by chtěl rozšířit své aktivity v Polsku. Akviziční politika ČEZu je v poslední době pro trhy spíše zklamáním, protože ČEZ loni neuspěl v žádném z tendrů, které by byly schopny okamžitě přinášet společnosti finanční prostředky. Svoboda rovněž sdělil, že na valné hromadě (21. května) bude pravděpodobně na programu další zpětný odkup vlastních akcií ČEZu, potvrdit to však odmítl. My i trh očekáváme, že na valné hromadě bude navržen další zpětný odkup, protože růst společnosti je omezený a ČEZ  bude schopen generovat v roce 2008 více finančních prostředků (hlavně díky dalšímu růstu ceny elektřiny v ČR).

Komentáře Alana Svobody nejsou pro trh překvapivé. Proto si myslíme, že akcie ČEZu nebudou na výše uvedené informace výrazněji reagovat.

Petr Novák






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688