Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  18.03.2008 11:58:20

Fed vs. OPEC, aneb kdo hýbe světem ?

Ačkoliv tyto dva subjekty z hlediska selského rozumu málo kdo staví vedle sebe, poslední dobou vzhledem k vývoji americké ekonomiky a vzájemně související situaci na měnovém a komoditním trhu už by srovnání těchto subjektů, popř. jejich „výstupů“ tj. amerického dolaru a ropy, leckoho napadnout mohlo.

Dolar i ropa jsou fenomény, které dnes můžeme nazvat téměř všudypřítomnými, z toho se odvíjí první vlastnost, kterou můžeme porovnávat - nahraditelnost. Říká se, že nikdo není nenahraditelný, u peněz, resp. konkrétní měny toto platí také. I když je to nepravděpodobné, přece jen existence dolaru jako jedné z více světových měn není z ekonomického hlediska nutná, jeho funkci může stejně plnit třeba euro (a hlasy o tom, že by se euro namísto dolaru mohlo stát hlavní rezervní měnou centrálních  bank se tu a tam objevují) nebo jakákoliv jiná, rozumně silná, měna. Ropa však v současném světě nahraditelná není. Sice existují různá alternativní paliva či jiné zdroje energie, ale například v chemickém průmyslu prozatím dostatečná náhražka ropy neexistuje.

Jak FED tak OPEC mají možnost, resp. sílu, ovlivňovat trhy. OPEC jednak samotný trh s ropou, zprostředkovaně také reálnou ekonomiku, přes nákladovou stránku výrobců a výdajovou stránku domácností.  FED má vliv zejména na trhy finanční, kdy změny v  úrokových sazbách patří ke hlavním nástrojům působícím na finanční trhy, ale také na reálnou ekonomiku, kdy nastavení sazeb FEDu ovlivňuje investiční výdaje firem nebo zadlužení domácnosti s dopady na jejich spotřebu, jako hlavní součást amerického HDP. V současné situaci, kdy FED používá i nástroje dlouho nevyužité, však jeho snažení vyznívá víceméně naprázdno. Na druhou stranu, ani jedna instituce nezmůže mnoho proti spekulantům, kteří například poslední dobou stojí za růstem cen ropy.

Jiná je však role obou organizací ohledně míry a způsobu reakce. Zatímco OPEC na výkyvy ceny ropy víceméně nereaguje a většinou zdůvodňuje velikost objemu své těžby očekávaným vývojem skutečné „komoditní“ poptávky (tj. takové, která poptává ropu jako surovinu, ne jako finanční aktivum), FED si takovéto vyčkávání v současné době dovolit nemůže. V zájmu jednak stability finančních trhů, jednak ve snaze přispět k růstu americké ekonomiky reagovat nevyhnutelně musí, a to i z psychologických důvodů. Poslední dobou navíc situace vyžaduje aby reagoval častěji a intenzivněji než obvykle. Jeho kroky jsou však zpravidla až reakcí na vzniklou nebo očekávanou situaci. OPEC na druhou stranu tržní situaci spíše nastavuje.

Pro OPEC je také charakteristické to, že je čistě ekonomicky uvažujícím subjektem, který svým jednáním sleduje hlavně svůj cíl zisku z prodeje ropy (i proto nemá důvod reagovat na její současné rostoucí ceny). FED naopak není tržní subjekt a plní spíše obslužnou či regulatorní funkci finančního systému, který se snaží stabilizovat, aniž by z této své činnosti jakkoliv profitoval. Zatímco od  OPECu většina z nás chce, aby svůj výstup  zvyšoval, tj. působil tak na pokles cen ropy, u FEDu to zdaleka tak jednoznačné není. Bohužel zbraně FEDu jsou přinejmenším v současné době dvousečné, zjednodušeně řečeno, co pomůže americké ekonomice, to uškodí dolaru a naopak. Navíc dopady jeho rozhodnutí podléhají také náladám trhu, který je může přijmout různě intenzivně a s různým stupněm důvěry. Vidíme, že  OPEC je ve svém chování čitelnější a jeho kroky mají srozumitelnější výklad.

V konečném důsledku vidíme, že FED a OPEC jsou opravdu subjekty, jejichž role ve světové ekonomice je těžko srovnatelná, chování FEDu je více sledováno a trhy na něj reagují intenzivněji, na druhou stranu OPEC působí spíše dojmem „klidné síly“, která se nenechá vyprovokovat k unáhlené reakci. Vypovídá o tom například také počet zasedání obou institucí během roku. Ropa je surovina, se kterou se obvykle potkáme ve všech částech světa, tedy i v takových, kde na vývoji kurzu dolaru nezáleží, OPEC tedy svým vlivem pokrývá mnohem větší část světové populace než FED. Pokud tedy chceme zodpovědět v úvodu položenou otázku, kdo hýbe světem, jako významnější i když na první pohled méně viditelná instituce jeví se mi OPEC, právě z důvodu vyššího zastoupení ropy v reálné světové ekonomice. Navíc, finanční injekce do amerických bank ze strany „ropných šejků“ svým způsobem usnadňují FEDu jeho práci.

Ing. Ondřej Moravanský
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688