Ladislav Soukup (RSJ Invest, a.s.)
Komodity  |  14.03.2008 13:43:28

Recese klepe na dveře anebo už dávno vstoupila?


Další těžký direkt dostala americká ekonomika v podobě čísel z maloobchodního sektoru,pokud to půjde takhle dál, mohou si maloobchodníci prodloužit polední přestávku. Spotřebitelé totiž začínají šetřit a pořádně rozmýšlet za co dolar utratit, kde ušetřit, případně nejlépe investici odložit.

Většina investorů oslnivý výsledek neočekávala, nicméně dynamika propadu maloobchodních tržeb je do jisté míry překvapila. Za měsíc únor se tržby propadly o 0,6 procenta po lednovém vzestupu o 0,4 procenta.  Na druhou stranu je trh na podobná překvapení  již velmi pečlivě připraven. Za poslední dva týdny totiž většina makroekonomických dat vycházela pod očekáváním odborné veřejnosti. Maloobchodní tržby se tak přidaly ke špatným zprávám z pracovního trhu(úbytek pracovních míst, více žádostí o podporu) a trhu nemovitostí(propad cen, pokračování pádu prodejů).

Zmrazení spotřebitelské „aktivity“ je pro ekonomiku vstupní bránou na území, kde vládne recese. Pro centrální banku je to velmi nepřátelský prostor z kterého se snaží urychleně vymanit, zda-li je to případ i té americké je ještě brzo soudit. Nicméně poslední ekonomická data tam neúprosně americkou ekonomiku směrují. Myslím, že už centrálním bankéřům moc kontrolek s jiným signálem, než tím červeným s názvem recese, nezbývá. V okamžiku, kdy se jim však rozsvítí celé pole, může být již  pozdě. Pravda, centrální banka USA(Fed) za poslední více než půlrok se snaží poměrně radikálním způsobem tento stav odvrátit a nezaklepat tak na bránu, kterou si, nejen centrální bankéři, nepřejí spatřit, natož pak fyzicky si ji osahat.

Špatná čísla z maloobchodního sektoru přicházejí v době, kdy američany stíhá jedna rána za druhou. Vedle nejistoty ohledně zaměstnání je totiž trápí neustálé zdražovaní energií a benzínu, k tomu se přidávají starosti s „drsnou dietou“ akciových investic. Za první čtvrtletí pravděpodobně poroste domácí spotřeba o 0,5 procenta, což by bylo nejpomalejší tempo vzrůstu od recese roku 1991.

Uvidíme, jak si s tím vším poradí Fed, který zasedá příští úterý, kdy bude rozhodovat o razanci pohybu sazeb směrem dolů a měl by tak povzbudit spotřebitele k většímu apetitu.

Tyto zprávy pro vás vytváří RSJ Invest

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 16:41  NATGAS po zprávě EIA mírně roste X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:09  Cocoa na rekordních maximech X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:10  Cena benzínu překonala psychologickou hranic 40 Kč/l, zdražuje také nafta Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688