Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  03.03.2008 08:43:15

USA - Index nákupních manažerů Chicaga v únoru klesl výrazně víc, než se čekalo

Index nákupních manažerů Chicaga (02 2008, revize)

Skutečnost: 44,5 (minimum od prosince 2001)

Očekávání:  49,5 (Bloomberg) respektive 49,7 (Reuters)

Předchozí:           51,5

 

Rozbor: Růst ekonomické aktivity regionu z ledna v únoru skončila  byl nahrazen významnou recesí, I když trh čekal pouze minimální pokles ekonomické aktivity. Také struktura potvrzuje výraznější hospodářské oslabení. Podobné hodnocení jako pro agregátní ekonomickou aktivitu platí také pro produkci firem regionu. Index nových zakázek sice v únoru ve srovnání s lednem vzrostl, pouze to stačilo na zmírnění poklesu nových zakázek, který byl v lednu ještě výrazný, v únoru pouze menší. Objem nevyřízených zakázek, ukazatel vytíženosti kapacit v poměru k nové poptávce v lednu klesal ještě nevýznamně, v únoru ale pokles prudce akceleroval. Růst cen vstupů v únoru klesl jen mírně, zůstal ale prudký, zaměstnanost v únoru až extrémně klesla, nejvíce od ledna 2002, když ještě v lednu klesala málo.

 

Hodnocení:   Zpráva doplňuje hlášení jiných regionů na významnou míru recese ekonomické aktivity, struktura zprávy navíc ukazuje, že pokles ekonomické aktivity bude trvat minimálně v nejbližších měsících. Trudné vyhlídky doplňuje i trvající inflační tlak a prudký pokles zaměstnanosti. Výhledy firem pro příští rok naznačují sice určité zlepšení, otázkou však, jestli k němu dojde a pokud ano, zda nebude stačit pouze ke zmírnění poklesů ekonomické aktivity. Čekáme letos pokles růstu HDP na 2,0% z 2,2% loni a 2,9% v roce 2006, v roce 2009 čekáme růst 2,1%, projekce však komponuje několik optimistických předpokladů (zastavení propadu trhu domů ve druhém pololetí a stabilizaci aktivity sektoru na slabších úrovních, růst spotřeby domácností, zmírnění recese aktivity služeb, oslabení inflačních tlaků).

 

Dopad na finanční trhy: Duo zpráv je díky slabosti indexu nákupních manažerů Chicaga a o něco později zveřejněného indexu spotřebitelského sentimentu University Michigan v únoru dobré pro dluhopisy, špatné pro akcie a dolar, i údaje spotřebitelského sentimentu marginálně mohly tuto tendenci tlumit kvůli tomu, že slabost na konci měsíce nebyla taková jak se čekalo. Dolar po zprávách nejprve mírně k euru sílil, pak se však ztráty podařilo vyrovnat a dolar naopak mírně po zprávách k euru oslabuje. Hlavní index německé burzy po zprávě indexu nákupních manažerů Chicaga posílil o 0,4% a po zprávě spotřebitelského sentimentu se posílení ještě  mírně zvětšilo, hlavní indexy americké burzy Dow Jones a Nasdaq po zprávě indexu nákupních manažerů Chicaga vzrostly o 0,2%, po zprávě spotřebitelského sentimentu klesají o 0,8% respektive o 1,0%. Výnos dvouletého německého státního dluhopisu po zprávě stagnuje, výnos desetiletého státního dluhopisu po zprávě klesá o 3bps, výnos dvouletého a desetiletého amerického státního dluhopisu po zprávě indexu nákupních manažerů Chicaga vzrostl o 3bps respektive 1bps, po zprávě spotřebitelského sentimentu klesá o 5bps respektive 4bps. Dubnový futures kontrakt na Brent po zprávě indexu nákupních manažerů Chicaga oslabil o 0,3%, po zprávě spotřebitelského sentimentu roste o 0,8% a zlato po zprávě indexu nákupních manažerů Chicaga posílilo o 0,1% a po zprávě spotřebitelského sentimentu se již jeho cena mnoho nemění.

 

Dopad na výhled monetární politiky: Zprávy jsou v souladu s naším očekáváním, že Fed hlavni úrokovou sazbu zvýší na příštím březnovém zasedání o úrokových sazbách o 50bps a poté v březnu o 25bps kvůli nebezpečí slabšího růstu ekonomiky a napětí finančních trhů. Růst ekonomiky je tažen dolů obdobím vysokých úrokových sazeb, drahými energiemi, recesí trhu domů a zpřísněním úvěrových podmínek, navíc inflační výhled je příznivý, když rezervy trhu práce doplňuje nízký růst mezd, solidní růst produktivity práce a nízký růst jednotkových pracovních nákladů a také slabší růst ekonomiky. Trh dle průzkumu Reuters má podobné očekávání jako my, čeká, dno cyklu snižová úrokových sazeb bude na úrovni 2,0% v rozmezí 1,00-2,5%

Josef Kvarda



Přečtěte si také:

31.01.2024Index nákupních manažerů z Chicaga klesl (31.1.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
30.11.2021Index nákupních manažerů z Chicaga klesl (30.11.2021) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
31.08.2021Index nákupních manažerů z Chicaga klesl (31.8.2021) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
30.06.2021Index nákupních manažerů z Chicaga klesl (30.6.2021) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
30.11.2020Index nákupních manažerů z Chicaga klesl (30.11.2020) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688