Josef Trnka (TPS)
Z domova  |  16.02.2008 08:30:39

Václav Klaus byl zvolen českým prezidentem


Václav Klaus se stal prezidentem ČR. Tentokrát mu nechyběly potřebné hlasy. Dostal jich přesně tolik, kolik potřeboval - 141. Staronový prezident poděkoval volitelům, specielně ODS, ujistil všechny, že nezklame vyjádřenou důvěru a vyzval k cestě vpřed. Zdůraznil, že stojí za oběma svými předvolebními projevy, přednesenými  včera a minulý pátek. Průběh hlasování byl velmi klidný, v závěru to vypadalo, že za tímto účelem vytvořená koalice ČSSD-ZELENÍ úplně rezignovala. Zelení přišli o poslankyni Zubovou, snad jen pro volební akt, socialisté o poslance Snítilyho, zřejmě natrvalo.

Nyní je příliš brzo na podrobné hodnocení tahů, které jednotlivé strany na volební šachovnici učinily, k tomu se jistě časem vyrojí řada analýz, většinou stejně poplatných autorově politické orientaci. Každopádně, konec partie přinesl více méně očekávaný výsledek, o čemž ostatně svědčí i koeficienty sázkových kanceláří. Prohru si však tzv. Švejnarovská koalice  nesla ve své tornistře již od počátku. Nejen proto, že KSČM a ČSSD se nedokázaly domluvit a najít autentického levicového kandidáta, ale ze samé podstaty vývoje novodobé sociální demokracie, pro který je příznačný nábor mnoha jedinců, kteří sice o pozici na politické scéně velmi stáli, ale jejich ideová pevnost byla a je velmi chatrná. 

O to se nepochybně zasloužil Miloš Zeman, který měl předpoklady vytvořit image vůdce, schopného se ctí soupeřit s Václavem Klausem, takže řada těch, kterým se nepodařilo v ODS uchytit, se k němu připojila, neboť v něm viděla především perspektivního maršála a příliš ji nezajímala korouhev, kterou třímal v ruce. Strana bobtnala a preference rostly, úspěch dočasně tmelil. Není proto divu, že takto vyprofilovaný spolek, v čele s úředníkem disponujícím nejmenším deficitem inteligence, svého guru při nejbližší příležitosti hodil přes palubu. Tím si socialisté nadrobili uvnitř, negativní reakci mohli  očekávat s jistotou - dnes je korouhev odhozena, Zeman urážku nezapomněl, nepracuje pro sociální demokracii, spíše naopak a Jiří Paroubek má to co chtěl. Ujal se nestabilního společenství a nemá mu v podstatě co nabídnout, dalo by se říci, že je je spíš "pozoruhodné" kolik členů v poslaneckém klubu ČSSD ještě setrvává. Je proto nepatřičné svádět neúspěch na komunisty, jak to teď činí on i zelení. Nebylo totiž jejich povinností automaticky přijmout strategii těch, kteří se k nim konec konců po většinu času chovají přezíravě.  

Na rozdíl od Jana Švejnara měl za sebou Václav Klaus šik, který byl z velké části jednolitý, věděl za co bojuje, takže se na něj mohl spolehnout. Hlasy byly nakonec zajištěny v potřebné míře a nic na výsledku nemění, že tři z nich  byly původně personálně či barevně směrované jinam, ty jen dokazují malou soudržnost ČSSD a Zemanův odkaz. Není bez zajímavosti večerní informace ČT o tom, že na oslavě vítězství ve Slovanském domě se objevili Pohanka a Melčák. Nejsmutnější na tom všem je ale to, že občan může volit jak chce, stejně si politici nakonec karty rozdají podle svého. To ale odhlížejme od samotné volby,  byl to jen spouštěcí mechanismus, nebýt volby, přišlo by něco jiného. Je to, bohužel, fenomén s kterým je nutno permanentně kalkulovat.

Strana lidová, onen pověstný jazýček na vahách zvolila dobrou taktiku volné ruky svých členů, tím si nezadala, prostě se chovala a zachovala podle očekávání. Poněkud úsměvně, i když svým způsobem signifikantně, vypadalo proto televizní vyjádření M. Kalouska, který převahu hlasů pro pana prezidenta sváděl na přehnané protiaktivity profesora Tomáše Halíka. Výsledný dojem ovšem, více než seriózní vysvětlení, připomínal nějaké, snad i škodolibé, vyřizování účtů. Tenhle dojem ale mohla způsobit jen přehnaná euforie z výsledků volby.

Ihned po volbě mnozí komentátoři přišli s myšlenkou, že komunisté volbu prokaučovali. Viděl bych to jinak, ve své relativní izolaci se jen pokusili o něco, co nebylo úplně přesvědčivé, ale aspoň ukázali, že jsou stále ještě jednotní. Naproti tomu o seskupení zelených lze prohlásit v zásadě totéž, co o ČSSD, ideová neukotvenost členů a strany celé je velkým rizikem do budoucna. Rizikem nejen pro ně samé, nýbrž i pro jejich současné a potenciální spojence. 


                 Další (rozšířené) informace a zajímavosti  zde, třeba seznámení s mandarinkovým vínem KUEI HUA CHEN CHIEW

Další články k prezidentské volbě:
 
Výsledky hlasování v 2. kole prezidentské volby 

Václav Klaus Jan Švejnar
Poslanecká sněmovna:
- počet hlasů pro 93 104
- počet hlasů proti 98 81
Senát:
- počet hlasů pro 48 32
- počet hlasů proti 21 33
Celkem hlasů pro 141 136

2. kolo - 15. února 2008

--------------------------

Ke zvolení bylo třeba získat hlasy nadpoloviční většiny přítomných poslanců a hlasy nadpoloviční většiny přítomných senátorů:

Václav Klaus Jan Švejnar
Poslanecká sněmovna:
- počet hlasů pro 93 94
- počet hlasů proti 102 83
Senát:
- počet hlasů pro 48 32
- počet hlasů proti 21 32
Celkem hlasů pro 141 126

3. kolo - 15. února 2008

-------------------------

Ke zvolení bylo třeba získat hlasy nadpoloviční většiny přítomných poslanců a senátorů (hlasovalo 279 poslanců a senátorů, ke zvolení tudíž bylo třeba získat nejméně 140 hlasů):

Václav Klaus Jan Švejnar
Poslanecká sněmovna:
- počet hlasů pro 93 80
Senát:
- počet hlasů pro 48 31
Celkem hlasů pro 141 111
Celkem hlasů proti 122 119


AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info klikněte na malé obrázky.

08.07. 20:50  K Ukrajine (Biljnja)
17.02. 13:41  tak to je katastrofa (Borovička)
16.02. 11:45  .. je-li ovšem něco takového (Velebníček)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688