Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Tiskové zprávy  |  01.02.2008 12:13:02

ABN Amro: Česká výrobní produkce v lednu vzrostla výrazným tempem

ABN Amro zveřejnilo analýzu aktuálního ekonomického dění v ČR. Lednová data naznačila, že český výrobní sektor po poměrně slabém růstu v posledních měsících loňského roku ukázal na začátku roku 2008 silné zlepšení v obchodních podmínkách. Hlavní index PMI(R) o výrobě v České republice od ABN AMRO - kompozitní index, sestavený k tomu, aby poskytl jednocifernou míru zdraví výrobní ekonomiky - se v lednu zvýšil na hodnotu 56.1 z 55.0 předchozího měsíce. Přestože byl hlavní index mírně pod průměrem roku 2007 (56.8), zůstal pohodlně nad svým dlouhodobým průměrem 54.2 a na nejvyšší úrovni za pět měsíců. Tím označil silný celkový nárůst sektoru.

Průzkum sleduje změny v produkci, nových objednávkách, zaměstnanosti, zásobách a termínech dodání od dodavatelů a poskytuje tu nejrychlejší indikaci obchodních podmínek ve výrobním sektoru. Načtená hodnota indexu nad 50.0 ukazuje nárůst v porovnání s předchozím měsícem, načtená hodnota pod 50.0 znamená snížení.

Debbie Orgill, hlavní ekonomka z ABN AMRO, komentovala nejnovější zjištění průzkumu slovy:

"Zlepšení v českém výrobním sektoru následuje trend pozorovaný v Německu - podle průzkumu IFO. Odraz v zahraničních objednávkách je, vzhledem ke světovým obavám ohledně rozvoje a soustavnému posilování sazby koruny, zejména vítán. Nicméně, dynamika cen se jeví na začátku roku obzvlášť negativně, ačkoli zde hrají roli mnohé jednorázové faktory a vyhlídky by se měly během roku 2008 zlepšit."

Česká výrobní produkce v lednu vzrostla výrazným tempem. Tempo nárůstu se zrychlilo od loňského listopadového sedmiměsíčního minima a bylo na začátku roku 2008 nad dlouhodobým průměrem průzkumu. Zlepšený rozvoj produkce byl v lednu podpořen silným nárůstem objemu příchozí nové práce. Tempo růstu v nových výrobních objednávkách se výrazně zostřilo třetí měsíc po sobě. K tomu i objem nových zahraničních objednávek vzrostl silným tempem, i přes nedávné zvýšení koruny.

Rozvoj výrobní zaměstnanosti v České republice se v lednu udržel třicátý první měsíc po sobě. Navíc nabylo tempo vytváření pracovních příležitostí pětiměsíčního maxima. Průměrné vstupní ceny v českém výrobním sektoru v lednu narůstaly nejsilnějším tempem za rok a půl, poháněny rekordními cenami ropy. Náklady, u kterých účastníci průzkumu hlásili zvýšení od předešlého měsíce, zahrnovaly plasty, potraviny, dopravu, dřevo a energie.

Následkem navýšených vstupních výdajů v lednu zvyšovali čeští výrobci své výstupní ceny. Navíc se tempo inflace výstupních cen od prosince zrychlilo a dosáhlo nového průzkumového maxima.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Tiskové zprávy:

30.01.2024  Sodexo Benefity jsou nyní Pluxee Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688