Emil Dočkal (Dower-D)
Akcie v ČR  |  08.01.2008 08:03:50

DOWER-D: ČEZ a ti druzí, aneb mají pády ECM, Erste a ČEZ stejné příčiny?

Vstup akciových trhů do roku 2008 se totálně nevydařil, grafy 1 a 2. Včera  tuzemský akciový trh dokonce poprvé signalizoval přechod z  postranní akumulační do medvědí klesající fáze. Proto očekáváme nepředvídané reakce trhu na současnou situaci. Jinými slovy: možné je teď všechno.

Graf 1, ECM, OS MACD a Bollingerova pásma k 7.1. - pro zvětšení klikněte

Graf 2, Erste Bank, OS MACD a Bollingerova pásma k 7.1. - pro zvětšení klikněte

Českou burzu možná ale včera ovlivnila i jiná událost. Manažeři ČEZ oznámili realizaci svých motivačních programů. Poslaly ČEZ, graf 3, včera dolů odměny jeho manažerů? Možné to je. Pokud tomu tak ale opravdu bylo, pak se jednalo jen o závist. Ale i ona je, jak z historie i zkušenosti víme, silnou motivací.

Graf 3, ČEZ, SPAD, Japonské svíce a QStick k 8.1. - pro zvětšení klikněte

Šéf ČEZ Martin Roman si v akciích vybírá největší odměnu, jakou kdy český manažer vydělal - až 677 milionů korun. Jednu akcii totiž smí nakoupit za velmi výhodnou cenu 139 korun a na burze ji může obratem prodat za 1350 korun. Také další manažeři ČEZ včera oznámili, že během ledna využijí velkorysého akciového motivačního programu, který je nejdůležitější částí jejich výdělků. Třináct lidí z vedení firmy si tedy koupilo nebo v nejbližší době koupí akcie, na nichž může dohromady vydělat dohromady přes miliardu korun. Díky akciovému programu jsou šéfové ČEZ nejlépe placenými manažery v Česku.

A co s akciemi udělá GŘ Martin Roman? Část akcií prý prodá hned, většinu si ale nechá. V případě dalšího růstu akcií může tedy vydělat ještě víc. "Za měsíc mi končí první funkční období a s tím souvisejí určité lhůty, během kterých musím využít právo opce na nákup akcií a zároveň právo na nové opce. Moje motivace na co nejlepším fungování společnosti a na co nejvyšší ceně akcií tak bude nadále zajištěna," sdělil ke svým odměnám Roman. 

V této souvislosti malé doporučení drobným investorům: Když na akciích ČEZ vydělávají jeho manažeři, a generální ředitel určitě ví, proč si většinu akcií nechá - v případě dalšího růstu akcií může vydělat ještě víc -, proč se k nim nepřipojit, nekoupit si akcie, byť samozřejmě ne s tak výhodným opčním programem, a nevydělávat také?

Ale když už říkáme o ČEZ A, musíme říci i B. Manažeři polostátního ČEZ dokázali věci, které nemají v Česku obdobu. ČEZ se výtečně daří. Dobrou kondici ČEZ - a tedy i vysoké výdělky jeho manažerů! - zajistily (1) expanze ČEZ (vzpomínáte jak byla ještě před pár lety zpochybňována a manažerům vytýkána?) a (2) úspěšné hospodaření firmy, na kterém se  podepsala zejména (3) drahá elektřina (která je manažerům také vytýkána a zapomíná se přitom, že žijeme v konkurenčním tržním prostředí a "dotace její ceny všem pracujícím" je už jen reliktem časů minukých), která zvedá zisky i ceny akcií všech energetických firem v Evropě.

Nebylo by místo závisti rozumnější motivovat podobně i manažery Českých drah  nebo České pošty? A dokázali by vůbec totéž co manažeři ČEZ v ČEZ?

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688