Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  04.01.2008 10:13:34

ČS - koment pro 4.1. - překvapivý rozpočet, posilování koruny, data práce z USA

ČR + region

·   Státní rozpočet skončil se schodkem 66,4 mld , což je podstatně lepší než původně schválený návrh rozpočtu (po úpravách) (91,8 mld ). Podle metodiky EU ESA95 dosáhl podle ministra financí Kalouska deficit 40,4 mld . Nižší schodek byl ovlivněn vyššími výběry daní a sociálního a zdravotního pojištění díky rychlému růstu ekonomiky. Nižší deficit je samozřejmě hodně pozitivní zpráva. Letos ovšem situace bude obtížnější, protože lze jen těžko počítat s opakováním pozitivního vlivu rychlého růstu ekonomiky.

·   Koruna pokračuje v novoročním posilování, přidaly se k ní i další měny regionu (slovenská koruna a zlotý). Zatím se tedy nemění obrázek který převažoval ve čtvrtém čtvrtletí minulého roku: pozitivní pohled na region, u kterého se čeká dobrá výkonnost v obtížnějším globálním prostředí.

·   regionu by dnes měl pokračovat klid bez dat a významnějších událostí. Obchodování by tak měly ovlivňovat globální faktory, především reakce na americká datatrhu práce.

Svět

·   Z včera zveřejněných dat byl pozitivní nečekaný pokles míry nezaměstnanosti Německu, ukazující na trvající sílu místního průmyslu. M3 nezklamala, růst pokračuje tempem vysoko nad 10%, ovšem situaci hodně zkresluje krize na finančních trzích, takže ECB bude tento údaj brát s rezervou. V USA růst počtu pracovních míst podle institutu ADP v souladu s očekáváním a podstatně slabší než v listopadu, tovární zakázky výrazně lepší než se čekalo, ale jak se dalo čekat, trh pozitivní údaj ignoroval.

·   USA oficiálně začal výběr kandidátů hlavních politických stran pro letošní prezidentské volby. V Iowě vyhráli B. Obama u demokratů a reprezentant konzervativní pravice M. Huckabee u republikánů. Významnější signál bude v New Hampsire, kde se volí příští úterý. Letošní prezidentské volby jsou pokládány za obzvlášť významné kvůli hospodářským potížím USA  a válce v Iráku.

·   Dnes nás čeká řada důležitých dat. V Evropě půjde zejména o odhad prosincového CPI a indexy nákupních manažerů ve službách. Reakce trhu by měla být minimální, protože se bude čekat na dataamerického trhu práce. Očekávání jsou spíše pesimistická, pokud by byly údaje ještě slabší výrazně by to podpořilo mizernou náladu na trhu po slabém výrobním indexu ISM. Dobrý údaj by mizernou náladu mohl poněkud zmírnit, ale určitě náladu neotočí na optimistickou. Podobně může zafungovat i nevýrobní index ISM. Pokud by oba údaje byly slabé, zvýšil by trh dále očekávání recese a rychlého poklesu sazeb. Překvapivě dobré údaje by měly podstatně slabší vliv, trh by je silně diskontoval a čekal by na data potvrzující jeho obavy.

·   Dolar zůstává pod tlakem, oslabil na 1,475. Situace by se neměla významněji změnit: negativní dataUSA by dolar oslabila, pozitivní by mu asi moc nepomohla. Výnosy se drží na 3,90 (u desetiletého dluhopisu)

 

 

Ľuboš Mokráš

Tyto zprávy pro vás vytváří Analytické oddělení České spořitelny

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

06.02.2023USA: Velmi překvapivá data z trhu práce Research (J&T BANKA)
04.01.2011ČS - koment 4.1. - Maďarsko, PMI, polská inflace Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
15.10.2010ČS - koment 15.10. - záplava dat z USA Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688