Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  08.11.2007 15:30:35

Proč ČNB nezvedla sazby, když inflace již roste ? Odpovídá M.Hampl

V souvislosti s posledním rozhodnutím bankovní rady ČNB ponechat korunové sazby beze změn jsme položili několik otázek souvisejících s provázaností rozhodnutí na vývoj inflace a kurzu koruny. Na naše otázky odpověděl vrchní ředitel ČNB a člen bankovní rady Mojmír Hampl.


1. Na co ČNB čeká se zvýšením úrokových sazeb, když ve své prognóze s ním počítá  a zároveň předpokládá zvýšení inflace v příštím roce až k pěti procentům a po odeznění daňových změn v roce 2009 pokles inflace ve střední hodnotě pod čtyři procenta ?

Prognóza sice naznačuje potřebu zvyšování úrokových sazeb, tento výhled je však v tuto chvíli zatížen mnoha nejistotami (zahraniční poptávka a sazby v období otřesů na finančních trzích, kurz koruny, domácí fiskální reformy atp.). I ty je potřeba při časování změn sazeb vzít v úvahu. Jakkoli tedy do budoucna lze očekávat celkově spíše růst domácích sazeb, jeho rychlost musí bankovní rada ČNB v každém okamžiku pečlivě promýšlet při zvážení uvedených nejistot a rizik. Co se týče vývoje inflace, v roce 2008 zažijeme přechodný výkyv inflace směrem nahoru a rok 2009 pak bude ve znamení postupného návratu inflace k inflačnímu cíli ČNB ve výši 3%. V pozadí tohoto návratu ovšem budou již námi komunikované vyšší úrokové sazby.

2. Považuje ČNB posílení kurzu koruny k euru od začátku roku o 50 haléřů za natolik zásadní, aby ovlivňovalo její měnovou politiku?

Opakovaně zdůrazňuji, že ČNB cíluje inflaci, nikoli kurz. Avšak česká ekonomika je velmi otevřená, čili kurz koruny zejména k euru a v menší míře k dolaru je jednou z klíčových veličin, na nichž stojí naše prognóza inflace a v konečném důsledku i rozhodování o nastavení úrokových sazeb. Posilování koruny pozorované v posledních čtvrtletích tedy má na měnovou politiku rozhodně zprostředkovaný vliv, nikoli však nutně vliv přímý. Samotný vývoj kurzu je však třeba vždy poměřovat mimo jiné s vývojem odhadovaného rovnovážného reálného kurzu, u něhož předpokládáme v minulosti i do budoucna taktéž posilování. A pokud se podíváme na posílení koruny v delší perspektivě, například proti začátku roku, je obrázek méně dramatický, než při pohledu jen na poslední dny či týdny. A centrálního bankéře zajímají spíše dlouhodobé trendy než aktuální volatilita.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688