Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  25.10.2007 09:54:58

ČR - důvěra v českou ekonomiku klesla

V souhrnném indikátoru důvěry převážil pesimismus spotřebitelů


Saldo souhrnného indikátoru důvěry (indikátoru ekonomického sentimentu) se v říjnu 2007 meziměsíčně snížilo o 0,2 bodu. Saldo podnikatelského indikátoru se zvýšilo o 0,4 bodu. Saldo indikátoru důvěry spotřebitelů se snížilo o 2,4 bodu. Ve srovnání s říjnem 2006 je saldo souhrnného indikátoru důvěry o 1 bod nižší, důvěra podnikatelů je 0,2 bodu vyšší a důvěra spotřebitelů je nižší o 5,6 bodu.

* * *

Graf Sezónně očištěné indikátory důvěry

*) S výjimkou spotřebitelského indikátoru jsou všechny hodnoty počítány ze sezónně očištěných sald.

V průmyslu v říjnu pokračovalo příznivé hodnocení celkové ekonomické situace. Hodnocení celkové poptávky se zvýšilo stejně jako hodnocení zahraniční poptávky. Zásoby se podle mínění respondentů nezměnily. Pro příští tři měsíce očekávají respondenti mírné zpomalení výrobní činnosti při růstu zaměstnanosti. Pro příští tři měsíce se očekává mírné zhoršení ekonomické situace, pro příštích šest měsíců se očekává téměř neměnný vývoj. Využití výrobních kapacit v průmyslu dosáhlo 89,1 %, což je nejvíce v jeho historii. Celkově se saldo indikátoru důvěry v průmyslu meziměsíčně zvýšilo (o 0,3 bodu) a v meziročním srovnání je o 2,3 body vyšší.

Ve stavebních podnicích se hodnocení současné ekonomické situace meziměsíčně mírně zvýšilo. Hodnocení celkové poptávky se snížilo. Pro příští tři měsíce respondenti předpokládají zrychlení stavební činnosti a stále počítají s růstem zaměstnanosti. Zajištění práce zakázkami odhadují respondenti na 8,4 měsíců. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří i šesti měsíců jsou lepší než v září. Celkově se saldo indikátoru důvěry vlivem snížení poptávky meziměsíčně snížilo o 0,5 bodu a je o 7 bodů nižší než v říjnu 2006.

V odvětví obchodu se hodnocení současné ekonomické situace ve srovnání se zářím zlepšilo. Podle mínění respondentů se zásoby v říjnu zvýšily. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří i šesti měsíců se oproti září nepatrně snížila. Celkově se saldo indikátoru důvěry snížilo v říjnu o 0,3 bodu, avšak stále dosahuje velmi vysokých hodnot. V meziročním srovnání je o 6,4 bodů vyšší.

Ve vybraných odvětvích služeb se podle respondentů v říjnu zvýšilo hodnocení současné ekonomické situace. Hodnocení poptávky se mírně snížilo. Její očekávání pro příští tři měsíce jsou stejná jako v září. Očekávání ekonomické situace jsou pro období příštích tří i šesti měsíců nižší než v září. Celkově se saldo indikátoru důvěry oproti minulému měsíci zvýšilo o 0,7 bodu, ale je o 2,6 bodu nižší než před rokem.

Ze šetření mezi spotřebiteli v říjnu vyplynulo, že ve srovnání se zářím očekávají pro příštích dvanáct měsíců zlepšení celkové ekonomické situace a zhoršení své finanční situace. U spotřebitelů opět převážilo očekávání poklesu nezaměstnanosti nad jejím růstem a dosáhlo tak druhé nejnižší hodnoty ve své historii. Podíl respondentů, kteří mají v úmyslu spořit, se snížil. Indikátor spotřebitelské důvěry se oproti minulému měsíci snížil o 2,4 bodu a v meziročním srovnání je o 5,6 bodu nižší.

Sezónně očištěné indikátory důvěry
Seasonally adjusted confidence indicators

Grafy Sezónně očištěné indikátory důvěry

Tab. 1, 2

Zdroj. ČSÚ
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688