Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  18.10.2007 11:34:02

ČR - Maloobchod v srpnu vykázal letošní nejnižší růst prodeje nepotravináčského zboží

Maloobchod, ubytování a stravování - srpen 2007

Sezónně očištěné tržby v maloobchodě bez motoristického segmentu vzrostly v srpnu meziměsíčně reálně o 0,3 %. Meziročně se zvýšily o 7,2 %, bez sezónního očištění o 6,9 %. Růst prodeje potravin zrychlil na 5,4 %, nepotravinářské zboží naopak zaznamenalo letošní nejnižší přírůstek 7,9 %. Sezónně očištěné tržby za ubytování a stravování se v srpnu meziměsíčně zvýšily o 0,7 %, neočištěné tržby meziročně vzrostly o 1,8 %.

* * *

Sezónně očištěné tržby v maloobchodě (OKEČ 52) v srpnu meziměsíčně reálně vzrostly o 0,3 %, v tom za nepotravinářské zboží o 0,5 %, zatímco prodej potravin stagnoval. Růst trendové složky o 0,5 % navázal na trend předchozích čtyř měsíců a byl nižší o 0,1 p.b. než průměr za posledních 12 měsíců (tabulka č. 1).

Graf č. 1
Graf Vývoj maloobchodních tržeb (OKEČ 52)

Meziročně po očištění o sezónní vlivy a pracovní dny (při shodném počtu pracovních dní v srpnu 2007 a 2006) vzrostly tržby reálně o 7,2 %. Sezónně neočištěné tržby se zvýšily o 6,9 %. Byl to třetí nejnižší růst od počátku roku. Ke zpomalení nejvíce přispěl prodej nepotravinářského zboží, které v srpnu zaznamenalo letošní nejnižší přírůstek 7,9 %. Potraviny vykázaly naopak druhý nejvyšší růst (5,4 %).

K celkovému růstu přispěly téměř ze 30 % nespecializované prodejny s převahou potravin a z 23 % specializované prodejny ostatního nepotravinářského zboží. Nejrychleji rostly tržby podílově málo významného maloobchodu provozovaného prostřednictvím internetu nebo zásilkové služby (o 16,6 %). Dvouciferný růst měly ještě prodejny textilu a obuvi, těsně pod 10 % se pohyboval meziroční přírůstek tržeb prodejen drogistického, farmaceutického a kosmetického zboží (tabulka č. 3).

V členění podle velikostních skupin se zvýšily nejvíce tržby v podnicích s 50 až 99 zaměstnanci (o 11,1 %). Podniky s počtem 100 a více zaměstnanců vykázaly růst o 7,9 %, s 0 až 19 zaměstnanci o 5,9 % a s 20 až 49 zaměstnanci o 5,0 %.

Cenový deflátor ke stejnému období předcházejícího roku byl 101,9 %. Ceny vzrostly v prodejnách potravin, a to ve specializovaných i nespecializovaných (o 6,7 %, resp. o 5,4 %), dále v nespecializovaných prodejnách s převahou nepotravinářského zboží (o 1,5 %), ve stánkovém a ostatním prodeji provozovaném mimo prodejny (o 1,0 %) a v prodejnách drogistického, farmaceutického a kosmetického zboží (o 0,8 %). Nejvíce se ceny snížily v prodejnách ostatního nepotravinářského zboží (o 2,1 %), které mají významný podíl na celkových tržbách, dále v zásilkovém obchodě o 1,5 %, v prodejnách s použitým zbožím o 1,3 %, s potřebami pro domácnost o 0,9 % a s textilem a obuví o 0,4 %.

Podle údajů zveřejněných Eurostatem vzrostly v srpnu sezónně očištěné tržby v maloobchodě v EU 27 reálně meziměsíčně o 0,3 %, meziročně po očištění o pracovní dny o 2,6 %. Z členských států, za které byla data dostupná, rostly tržby meziročně v Lotyšsku o 19,1 %, v Polsku o 14,1 %, v Litvě o 13,2 %, v Estonsku o 12,0 %, ve Finsku o 8,2 %, ve Švédsku o 7,4 %, na Slovensku o 5,2 %, ve Spojeném království o 4,8 %, ve Španělsku o 4,3 %, v Bulharsku o 3,7 %, v Belgii o 2,4 %, v Portugalsku o 2,0 %, v Lucembursku o 1,1 %, v Dánsku o 0,8 %, v Rakousku o 0,5 % a ve Slovinsku o 0,1 %. Snížily se v Německu o 2,9 %.

* * *

V motoristickém segmentu (OKEČ 50) se sezónně neočištěné tržby zvýšily meziročně reálně o 8,1 %, v tom za prodej a opravy motorových vozidel o 10,2 % a za prodej pohonných hmot o 4,8 %.

V maloobchodě včetně motoristického segmentu (OKEČ 52 + 50) vzrostly sezónně očištěné tržby meziměsíčně reálně o 0,1 % a sezónně neočištěné tržby meziročně o 7,3 %.

V ubytování a stravování (OKEČ 55) se v srpnu sezónně neočištěné tržby meziročně zvýšily o 1,8 %. Růst byl zaznamenán jak v ubytovacích, tak i stravovacích zařízeních (o 0,8 %, resp. o 2,2 %). V ubytování přispěly k růstu hotely a podobná zařízení (přírůstek 2,1 %), zatímco v ostatních zařízeních pro krátkodobé ubytování tržby klesly. Restaurace s téměř dvoutřetinovým podílem na celkových tržbách OKEČ 55 vykázaly stejný růst jako hotely, mírný pokles tržeb výčepů a barů (o 0,8 %) eliminovaly podniky společného stravování (růst o 4,5%).

Zdroj: ČSÚ
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688