Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  18.10.2007 09:12:36

CME na cestě k získání vyššího majetkové podílu na Ukrajině

Společnost CME v oznámení pro burzu Nasdaq uvedla, že na základě dohody s panem Kolomojským je možné, že navýší svůj podíl v dceřiné společnosti na Ukrajině (Studio 1+1).

Ihor Kolomojskij, který se v srpnu stal členem správní rady CME a zároveň získal zhruba 3% neregistrovaných akcií CME, by totiž dle svých slov měl mít právo na koupi menšinového podílu ve společnostech, které ovládají Studio 1+1. Tento podíl by měl koupit prostřednictvím společnosti Torcensta Holding Ltd (Torcensta), kterou plně ovládá. Následně dle dohody pak CME koupí společnost Torcensta a to za maximálně 140 mil. USD (platba proběhne hotově nebo v akciích CME). CME by tak touto transakcí mohla navýšit svůj podíl ve Studiu 1+1 na 81,665% ze současných 60%. Ještě nutno dodat, že načasování koupě podílu ze strany společnosti Torcensta je nejisté.

 

Zatím lze zprávu vnímat spíše neutrálně a v případě, že by se CME podařilo transakci realizovat, pak bychom to hodnotili jako lehce pozitivní. Dopad do finančních výkazů by měl být nevýznamný, jelikož se ukrajinské operace jsou již plně konsolidovány (došlo by jen ke snížení podílu minorit na čistém zisku).

Transakce by také dokumentovala současnou strategii CME, kdy prioritou je zejména navyšovat podíl či získat 100% majoritu v dceřiných společnostech CME (v šesti zemích střední a východní Evropy). Připomínáme, že v červnu CME navýšila svůj podíl v Rumunsku na 95% z 90% a v červenci získala 100% majoritu na Slovensku akvizicí 20% menšinového podílu. Kromě Rumunska je to již jen Ukrajina, kde CME nemá 100% podíl.


CME se také snaží o akvizice v dalších zemích. V této souvislosti je poslední zprávou týkající tendru na prodej mediálních aktiv v Turecku (mj. ATV jako druhá nejsledovanější televize a Sabah jako čtvrtý nejprodávanější deník) je, že na základě většího zájmu a také islámského svátku byl posunut termín aukce ze 7. listopadu na 5. prosince tohoto roku. Jak už je známo tak mezi zájemci jsou kromě CME i společnosti News Corp, RTL, Pro7 a řecká Antenna TV. Minimální nabídková cena je 1,1 mld. USD, přičemž zahraniční společnosti mohou dle zákona vlastnit pouze 25% podíl, a proto bude muset CME pro aukci najít místního partnera, který převezme zbývající 75% podíl.

Patrick Vyroubal

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688