Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Auto Moto  |  16.10.2007 10:09:11

Nejžádanějším ojetým vozem ve střední Evropě je stříbrná Škoda nebo Opel

„Od tohoto ideálu středoevropských motoristů ovšem existuje řada odchylek,“ upozornil ředitel výkupu AAA AUTO Petr Vaněček. Například v Maďarsku je nejoblíbenější značka Suzuki, která se tam vyrábí, v Rumunsku zase uvedenou silnou pětku automobilek předhonila místní Dacia.

Rozdíly jsou i v oblibě barev. Například v Čechách a na Slovensku je vedle ceněné stříbrné velmi oblíbenou barvou i červená.  Maďarsku o ní naopak příliš velký zájem není, zato se tam ale více prosazuje černá barva, která je v ČR i na Slovensku na okraji zájmu. Poláci a Rumuni zase mají v oblibě modrou barvu, která se v celkovém žebříčku oblíbenosti dostala na druhou příčku za již zmíněnou stříbrnou/šedou.

Značné rozdíly pak výzkum ukázal i v oblíbenosti naftových motorů. Zatímco v Rumunsku jimi bylo vybaveno 49 % všech aut, která tam loni prodala skupina AAA AUTO, v ČR to bylo 30 %, v Polsku 26 %, na Slovensku 19 % a  Maďarsku pouhých 16 % všech aut. Zájem o naftové vozy přitom trvale roste ve všech pěti zemích.

 

Pozoruhodné výsledky přinesl výzkum i oblasti stáří vozů. Zatímco v kategorii vozů do tří let stáří vede Rumunsko, kde si jich (díky daňové politice, která zvýhodňuje mladší vozy) loni pořídilo 34 % zákazníků, následované ČR a Polskem s 18 procenty, v Maďarsku se pro zánovní vůz rozhodlo 16 % a na Slovensku jen 12 % zákazníků.

Skutečnost, že Češi jsou národem chalupářů, pak dokládá zjištění, že se u nás prodává 3 x více ojetých kombíků než třeba v Maďarsku. Takže každý pátý vůz je v ČR v provedení kombi. Naopak Rumunsko je zemí sedanů, kterých se tu prodá 27 % z celkového počtu všech karosářských provedení. Ve všech zemích přesto jasně vítězí pětidvéřové hatchbacky.

„Vyhodnocení údajů ze všech pěti zemí prokázalo, že jsou středoevropští kupci ojetých aut stále náročnější a sofistikovanější. Tomuto trendu pak dokážeme v AAA AUTO úspěšně vycházet vstříc nabídkou kvalitních a prověřených automobilů,“ uvedl Petr Vaněček.

Zdroj: AAA Auto

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688