Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  15.10.2007 09:26:19

ČS - výhled pro 42.týden - inflace v USA, volby v Polsku

O       Makro data: sledujte CPI, podle posledních minutes to vypadá, že Fed je stále obezřetný, nicméně očekávané zpomalení eko. růstu přece jen dává více prostoru k manévrování se sazbami. CPI bude prvním indikátorem, nakolik bude platit, že „účastníci zasedání mírně jistější tím, že pokles inflace z předchozích měsíců roku 2007 bude udržitelný“ (z posledních minutek). Dále: Béžová kniha, což je méně makro, více mikro sbírka poznatků „o situaci přímo na zemi“ z jednotlivých regiónů USA. Zahájené stavby domů, další z plejády slabších čísel, u tohoto se projevuje efekt převisu stávající nabídky domů na trhu nad poptávkou. A to se jen tak nezmění s prouděním vyššího množství domů po neschopnosti splácet úvěry jejich majitelů.

O       FX+FI: trh se bude koncentrovat na CPI, především na jádro. Celková inflace bude kvůli benzínu vysoká, což může vyplašit trh (dolar by měl posílit, výnosy nahoru). Průmyslová produkce a zahájené stavby domů by trh ovlivnit neměly. Béžová kniha by mohla, pokud bude pozitivní: podstatně klesne očekávání dalšího snížení sazeb, čili opět pozitivní pro USD a negativní pro dluhopisy.

O       Makro data: V Evropě ZEW čili pohled analytiků a portfolio manažerů na současnou situaci. V minulosti byl ZEW více negativní, než jak to nakonec dopadlo. Jinak celkem nic, už tradičně se více děje za oceánem než tady na starém kontinentě.

O       FI: dominantně pod vlivem USA, to znamená prostor pro růst výnosů.

CEE region

O       Polsku přes víkend parlamentní volby (21.10.). Dle průzkumů se stane politická scéna méně roztříštěná, jelikož do parlamentu by se měly dostat jenom 3-4 strany. Trh by nejvíce přivítal koalici s Občanskou platformou (OP), která upřednostňuje brzké přijetí eura, reformy (kupříkladu rovnou daň) a privatizaci. Bude však záležet i na síle PiS. Stále nevylučujeme možnost veliké koalice PiS-OP. Pokud však PiS skončí v opozici a bude kontrolovat min. 2/5 křesel, bude zkomplikovat a až znemožnit práci koalice (prezident je totiž dvojče Kaczynskí a pokud nějaký zákon vetuje, parlament může veto prolomit jedině třípětinovou většinou). V tomhle případě by byl dopad voleb neutrální. Nejméně příznivá varianta: dlouhé období nejistoty a vyjednávání, případně vznik menšinové vlády (možné pokud by vyhrála PiS, ale nemohla najít koaličního partnera).

O       Makro data: Z ekonomických dat v Česku tenhle týden běžný účet za srpen (-7.9 mld. CZK) a (současný hnací motore růstu=) maloobchodní tržby za srpen (čekáme +8 %). V Polsku i Maďarsku mzdy, důležité pro další vývoj měnové politiky (zejména v Maďarsku je důležité, jestli bude mzdy udělají prostor pro další snížení sazeb v listopadu, přestože se blázní ceny potravin). Na Slovensku HICP index, s inflačním kritériem by SK nemělo mít.

O       FI: Pokles rizikové averze pomáhá utahovat spready na dluhopisech vůči bundům. Data by měly být v PL z hlediska dluhopisů spíše negativní (růst inflace, stále rychlé zvyšování mezd, pomalá průmyslová produkce). Pro HU dluhopisy budou důležitá mzdová data.

O       FX: I tady se projevil pokles rizikové averze a měny posílily. Bez jobovek z hlavních trhů bude pozitivní sentiment přetrvat. Nejbližší technické překážky pro měny v cestě na silnější úrovně jsou 249 HUF, 33,5 SKK a 3,72 PLN. My počítáme s neutrálním resp. jenom mírně pozitivním výsledkem volebPolsku (pokračování dosavadní hospodářské politiky bez ambicióznějšího ekonomického programu, absence motivace k snižování rozpočtového deficitu). Pokud by volby překvapily a nová vláda přišla s reformním programem, zlotý by dostal další výrazný impulz pro zhodnocení.        

David Navrátil
Česká spořitelna, a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688