Josef Trnka (TPS)
Investice  |  16.09.2007 19:52:42

Rath si vymýšlí ptákoviny



První hodina Otázek Václava Moravce se nesla především ve znamení osoby pana prezidenta, a to v causách: Usnesení Ústavního soudu ve věci Burešova (ne)setrvání na postě místopředsedy Nejvyššího soudu, účasti pana Klause na rozhovorech o klimatických změnách v New Yorku a hledání jeho protikandidáta pro volby hlavy státu v únoru příštího roku.

První z uvedených témat je samo o sobě právnickým oříškem, ještě více však politikum a moderátor se v tomto kontextu pozastavil nad kritikou, které se dostalo Ústavnímu soudu nejen od pana prezidenta, ale i dalších osob. Na celé záležitosti je proto příznačná ta okolnost, že kritizovaný formální rámec je dílem politiků samotných, stejně jako fakt, že na personálním obsazení kolegia má nezanedbatelný podíl právě Václav Klaus. Vojtěch Filip také politický kontext zmínil, sám za sebe ale souhlasil se zvýšením počtu místopředsedů a zároveň nepřímo relativizoval erudici současné předsedkyně.

Ke Klausově účasti na debatě o klimatu vstoupil do pořadu jeho tajemník a hájil právo na prezentaci svobodného názoru. Martin Bursík si k jeho osobě "mírně zašpičkoval," nicméně, vedle odkazu na většinové názory vědeckých kapacit, hlavně zdůrazňoval rozdíl mezi soukromou a oficiální rolí Václava Klause.

Bursíkovo špičkování pokračovalo i dále, zejména, když uvažovanou nominaci KDU-ČSL Petra Pitharta na prezidenta ČR, označil v podstatě za "fintu Kalouskova křídla ve straně" majícího na paměti prospěch současného hradního pána. Bursík si tím možná chtěl spravit náladu, kterou asi neměl valnou na počátku diskuse, kdy musel odpovídat na otázky, týkající se problémů ministryně Kuchtové. Ta v doprovodném šotu prodlení ve zpracování kvalitních podkladů pro čerpání financí z fondů EU odůvodňovala jednak chybami předchozí vlády, jednak nedostatkem času. Možná  to však je problém se stanovením priorit a tím i tříštěním sil. Aktuálně se totiž nabízí příběh výměny Romana Kumpošta Kateřinou Neumannovou v čele přípravného výboru pro MS v lyžování. Jmenovaný měl údajně tento týden na ministerstvo podat žalobu, což může Kuchtové opět sebrat čas, pokud ovšem nebude odvolána. 

K Otázkám snad zbývá ještě dodat, že do pořadu vstoupil i šéf Akademie věd Pačes. Nekoktal, ani to nevypadalo, že je bez názoru. Svědčí o tom i jeho negativní stanovisko k případnému referendu o instalaci amerického radaru v Brdech. K samotné kandidatuře jednoznačně prohlásil, že ji přijme jen v případě bude-li ji považovat za smysluplnou, tedy bude-li si jist podporou ostatních stran mimo ODS.

Každopádně však, ve srovnání s Partií byly Otázky docela selankou. Základním tématem přetahování ministra Tomáše Julínka a Davida Ratha byly připravovaná reforma zdravotnictví a poplatky, které Julínek za reformu nepovažuje. Poplatky podle něho mají zabránit plýtvání. Pokud u této příležitosti malinko odbočím, tak je až dojemné, jak se různé vlivné osoby či skupiny snaží vychovávat své spoluobčany, nejednou za podpory ústavních činitelů. Tento týden jsme se mohli např. dozvědět, že by bylo dobré, kdyby pacienti u zubaře platili půl tisícovky za jednu amalgámovou plombu. Tedy víc jak dvojnásobek částky, kterou nyní za tento úkon dostávají zubní lékaři od zdravotních pojišťoven. A to jen proto, považte, aby si lidé naučili pravidelně čistit zuby!

Ministr v diskusi argumentoval vesměs obecnými floskulemi typu: 

  • "Zdravotní pojišťovny jsou jen průtokovými ohřívači peněz."
  • "Připravujeme devět nových zákonů" (letitý zákon o zdraví lidu se má změnit na zákon o zdraví pacientů).
  • "Zvýší se kontrola nad pojišťovnami."
  • "Pojištěnec si bude moci vybrat."
  • "Významnou úlohu bude mít institut "třístupňových" stížností...."

David Rath pro tentokrát  zvolil taktiku sebe ovládání a provokativních replik Např.: 

  • "Poplatky za recepty přinesou 4 mld. lékárníkům." (Julínek vysvětlil, že to bude určitě méně jak 4 miliardy, připomenuv faktor dph.)
  • " Před volbami jste slibovali hory, doly. Poplatky jste neměli v programu." 
  • "Jedno, když pacient zemře, hlavně, že bude zisk..."

Petr Šimůnek povětšinou nechal debatě volný průběh, takže ministr zdravotnictví si posléze několikrát zapomněl vzít servítek, resp. odpovídal poněkud neformálně. Příkladem budiž výrok použitý v nadpisu (když Rath citoval z předvolebních materiálů ODS), případně nešťastně formulovaná věta: "Ústavní činitelé nechodí do práce." (V souvislosti s poukazem na rozdílný režim nemocenského pro část politické a justiční sféry na straně jedné a ostatní občany na straně druhé.) Jestliže debatu " divácky" shrneme, tak tam ministr neuspěl, protože 78 % volajících se vyjádřilo odmítavě k otázce: Zlepší poplatky stav českého zdravotnictví? Možná i proto, že se nedozvěděli, zda budou poplatky kompenzovány snížením pojistného.

                 Další komentáře a třeba animovaný GIF k výročí 11. září:  zde


AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info klikněte na malé obrázky.

17.09. 23:20  Poznámka autorovi. (Dubisko)
17.09. 14:47  citace HANO - tj. přesný text :-) (analytik)
17.09. 13:43  Poznámka autorovi. (analytik)
17.09. 11:17  Poznámka diskutujícím. (Sekáč z Kolbenky)
17.09. 11:00  Poznámka diskutujícím. (Zilvar z chudobince)

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   0:40  17. dubna: Tohle potřebujete vědět (nejen) o středečním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 19:32  Slabý BRL kávě neškodí X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688