Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)
Výběr na sobotu  |  10.09.2007 13:53:37

Dolar opět padá...a bude hůř


CZK/EUR

Týdenní komentář

Koruna minulý týden postupně posilovala, k žádným větším pohybům ale nedošlo. Kurz se držel ve velmi úzkém pásmu mezi 27,60 – 27,75 CZK/EUR, v závěru týdne jsme se pohybovali na spodní hranici tohoto pásma – kolem 27,60 CZK/EUR. Data, která byla minulý týden zveřejněna do obchodování výrazněji nezasáhla. Obchodní bilance za červenec skončila dle očekávání trhu téměř na nule jen s mírným schodkem. Česká ekonomika si drží slušnou výkonnost, za druhé čtvrtletí 2007 činil růst meziročně 6,0 %, rovněž dle očekávání trhu.

Tento týden pokračuje přísun dat z české ekonomiky. Velká porce byla zveřejněna již dnes – srpnová inflace vzrostla meziměsíčně o 0,3 %, meziročně o 2,4 %. Nezaměstnanost stagnuje na 6,4 %. Průmyslová výroba rostla v červenci o 11,5 %, to je více než trh očekával, stavební výroba klesla o 1,7 %. Na data koruna nijak nereaguje a stále se drží těsně pod hladinou 27,60 CZK/EUR. Kromě pozitivních dat pomáhá koruně i současná situace na dolaru – špatná data z minulého týdne odklánějí investory opět od rizikovějších aktiv a nahrávají české koruně.

Další data nás čekají ještě v druhé polovině týdne (viz. Kalendář událostí). Celkově by současná situace na trzích měla české koruně spíše pomáhat držet se silnějších úrovní. Pro tento týden předpokládáme pohyb v pásmu 27,45 – 27,75 CZK/EUR.


Dlouhodobý výhled
Také dlouhodobý výhled vyznívá pro korunu pozitivně. Než budou vytvořena nová historická maxima koruny (dosavadní činí 27,41 CZK/EUR), může ještě přijít korekce směrem ke 28,00 CZK/EUR, i když současná situace na trhu (odklon od rizikovějších aktiv, zvyšování sazeb na koruně) k takové korekci nedává důvod. Ve zbývajících měsících tohoto roku se ale pravděpodobně dostaneme pod 27,50 CZK/EUR a s koncem roku je pravděpodobné, že se budeme pohybovat na nových historických maximech koruny pod 27,40 CZK/EUR a níž.

CZK/USD

Týdenní komentář
Obchodování s americkým dolarem bylo minulý týden hodně dramatické. Zatímco začátkem týdne se kurz ještě pohyboval kolem 20,30 CZK/USD a v dobré chvíli zamířil až ke 20,40 CZK/USD, s koncem týdne byl dolar zasažen přívalem špatných zpráv, který jej poslal až těsně pod 20,00 CZK/USD.

Nálada se na dolaru zhoršila již ve čtvrtek, kdy přišly další špatné zprávy z realitního trhuindex počtu prodaných domů klesl o více než 12 %, zatímco trh očekával jen 2 % pokles. Zatímco Béžová kniha o stavu americké ekonomiky zveřejněná ten den ještě hovořila o tom, že současná krize na hypotečním a realitním trhu bude mít jen omezené dopady do reálné ekonomiky, zveřejněná čísla vyvolala na trhu obavy, které hovořily o opaku. Tyto obavy pak byly potvrzeny další den v pátek, kdy přišla nečekané špatná data z amerického trhu práce. Zatímco trh očekával vytvoření 110 000 nových pracovních míst, jejich počet ve skutečnosti o 4 000 poklesl. Následný pád dolaru se zastavil až těsně pod 20,00 CZK/USD a nad 1,3750 USD/EUR. Díky těmto událostem tak trochu zůstává ve stínu čtvrteční zasedání Evropské centrální banky, která dle očekávání sazby nezměnila, ale z komentářů vyplývá, že jejich zvýšení přijde na řadu v dalších měsících. Oproti tomu u dolaru se po událostech z minulého týdne očekává snížení sazeb pravděpodobně až o 0,50 procentních bodů.

Dlouhodobý výhled
Náš dlouhodobý výhled pro dolar zůstává negativní. I když jsme původně očekávali, že se dolar dostane pod 20,00 CZK/USD až před koncem roku, události posledních dní tento vývoj urychlily. Neočekáváme, že by se situace v nejbližší době dramaticky zvrátila. Z americké ekonomiky se pravděpodobně ještě dočkáme dalších špatných zpráv ukazující na její ochlazení a dolarové úrokové sazby budou sníženy ještě tento měsíc. Dosažení hranice 1,4000 USD/EUR není v dalších týdnech či měsících nijak nereálné a pokud současně posílí koruna na nová maxima vůči euru (pod 27,41 CZK/EUR), tak si koupíme dolar za 19,50 CZK/USD.

CZK/SKK

Týdenní komentář
Také slovenská koruna se minulý týden obchodovala bez větších výkyvů v relativně úzkém pásmu 33,65 – 33,80 SKK/EUR, oproti české koruně, která měla tendenci mírně sílit, ale spíše s tendencí k mírnému oslabování. Vůči české koruně se tak nevzdálila daleko od 0,8175 CZK/SKK.

Nejzajímavější zprávou bylo zveřejnění odhadu růstu HDP za 2. čtvrtletí. Ten potvrdil zrychlení slovenské ekonomiky meziročně na 9,4 %, toto číslo ale s kurzem výrazněji nezahýbalo.

Také ze Slovenska přijde další řada dat. Pro oslabování slovenské koruny nyní nenacházíme mnoho důvodů, náš výhled zůstává pro slovenskou korunu pozitivní.

Dlouhodobý výhled
Náš dlouhodobý výhled počítá s posilujícím trendem vůči euru jak u slovenské, tak u české koruny. U slovenské koruny podle nás nyní existuje větší prostor pro posílení, než u koruny české, díky nadále rychle rostoucí slovenské ekonomice a vyšším úrokovým sazbám. Díky tomu předpokládáme, že česká koruny bude mít v dalších měsících tendenci spíše ztrácet směrem ke 0,8500 SKK/CZK


Kalendář událostí pro tento týden

Pondělí 10. 9. 2007
ČRinflace za srpen
ČRnezaměstnanost za srpen
ČRprůmyslová výroba za červenec
ČRstavební výroba za červenec
SR – maloobchodní tržby za červenec

Úterý 11. 9. 2007
USAzahraniční obchod za červenec
USA – projev šéfa FEDu B. Bernankeho
SR – zahraniční obchod za červenec
SR – spotřebitelské ceny za srpen

Středa 12. 9. 2007
USA – počet žádostí o hypotéky
ČRplatební bilance za červenec

Čtvrtek 13. 9. 2007
žádná zásadní data

Pátek 14. 9. 2007
ČRmaloobchodní tržby za červenec
ČRvýrobní ceny za srpen




Zpravodajství z devizových trhů Vám přináší společnost CITCO - Finanční trhy a.s.,
partner sekce Kurzy měn na portálu AliaWeb.


Společnost CITCO - Finanční trhy a.s.  

je největším nebankovním obchodníkem s devizami v ČR, s více než 2.000  firemních klientů a ročním obratem přesahujícím 24 mld. Kč.

Firemním klientům nabízí nákup a prodej deviz za výhodné směnné kurzy a rychlé a levné provádění zahraničních plateb i inkas.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Výběr na sobotu:

Čt 12:28  Německá letošní mizérie jedním číslem Research (Česká spořitelna)
Čt   9:31  Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024 Patria (Patria Finance)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)
St   9:06  Moneta: UniCredit by měl zájem o akvizici Monety Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688