Aleš Vávra (Renesance Capital Invest, a.s.)
Akcie ve světě  |  11.10.2000 22:25:28

USA: Hodně nadprůměrné objemy obchodů

Dow: -110,61 Nasdaq: -72,37 S&P500: -22,47
Objemy na NYSE 1,38 mld, NASDAQ 2,3 mld.
Vzrůst akcií na NYSE 897 k 1981 poklesům.
Vzrůst akcií na NASDAQ 1237 k 2790 poklesům.
30letý vládní dluhopis klesl o 10/32 na výnos 5,84%.


     Dnes se na americkém akciovém trhu objevilo hned několik informací ohledně hospodářských výsledků některých firem, a ty pak ovlivnily průběh dnešního obchodování.
     Technologický index se od počátku obchodování pohyboval v hlubinách, naproti tomu Dow Jonesův index byl na začátku krátce v plusu. Ve stejnou dobu se oba indexy otočily směrem na sever, aby se zastavily přesně na včerejších uzavíracích kurzech, což znamená, že se jim podařilo umazat dnešní ztrátu. Krátce po tom se ale oba opět vydaly zase na jih, přičemž technologický NASDAQ se ještě jednou pokusil o come back nad nulu. Dnešní volatilní průběh obchodování svědčí o tom, že kupci na trhu existují, jen si nejsou jisti, zda už přišla ta správná chvíle na nákup řady kvalitních akcií, které jsou v těchto okamžicích již opravdu dost levné.
     V technologickém sektoru dnes asi nejvíce ztrácely internetové akcie společně se síťovým sektorem. Nemalé poklesy jsme mohli spatřit i mezi producenty softwaru. Zelenou barvu bylo dnes vidět mezi výrobci čipů. V tradičních oborech nejvíce ztrácely akcie finančních institucí a letecké dopravy, zatímco růst si připsaly akcie ze sektoru výrobců léků, ropných služeb a utilit.
     Z akcií utvářejících Dow Jonesův index nejvíce ztrácely akcie společností AT&T, Alcoa, Citigroup, IBM a Walt Disney. Naopak největší růst zaznamenaly akcie společností International Paper, 3M, Procter & Gamble a Boeing.
     I přesto, že hospodářské výsledky společnosti YAHOO! byly lepší než očekávání trhu, ztratila společnost 20%. Firma ohlásila zisk za 3.Q 13 centů, což je o jeden cent lepší než byl odhad analytiků, tržby společnosti byly 295,5 mil USD, což je více než byl odhadovaný interval 280 –285 mil. USD. Dnešní výprodej těchto akcií jen potvrdil neustále pokračující pokles v celém tomto sektoru, který byl žhavým hitem minulého roku.
     Společnost Motorola ohlásila zisk 0,26 centů na akcii, což bylo v souladu s očekáváním. Společnost dále oznámila, že hrubá marže na prodej osobních komunikačních produktů na příští čtvrtletí bude 6,5% z původních 10%. Společnost dále oznámila, že zruší všechny analogové produkty společně s některými digitálními, což de facto znamená ořezání jejího produktového portfolia. Akcie společnosti Motorola dnes uzavíraly se ztrátou 20%.
     Hospodářské výsledky konglomerátu General Electric splnily očekávání a firma ohlásila zisk 27 centů na akcii. Tržby společnosti vzrostly o 18 % na hodnotu 32 mld USD. Po zveřejnění těchto čísel společnost oznámila, že se jí podaří splnit své odhady i pro čtvrtletí následující. I přes tyto velice pozitivní zprávy klesly akcie společnosti GE o 2,6%.
     Varování kanadské společnosti Lucent Technoligies ohledně svých hospodářských výsledků mělo za následek 32% ztrátu těchto akcií. Výrobce optických a síťových komponentů pro telekomunikační sektor oznámil, že díky poklesu prodejů se mu nepodaří splnit očekávaný zisk 27 centů na akcii, neboť očekává zisk v rozmezí 17-18 centů.
     Definitivní odpověď na otázku, jak to bude vypadat v nejbližší době se sektorem výrobců čipů, zodpoví dnešní hospodářské výsledky společnosti Advanced Micro Devices, které budou zveřejněny po uzavření oficiálních trhů. Analytici očekávají , že světový výrobce čipů číslo dvě vydělá 62 centů na akcii, při tržbách 1,22 mld USD.

Renesance Capital Invest, a.s.                                            Aleš Vávra

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688