Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  19.07.2007 10:43:30

PMČR ve 2Q07 zvýšil tržní podíl v ČR o 3,1 p.b. při 23% r/r snížení odbytu díky předzásobení

Společnost Altria Group jejíž součástí je i Philip Morris ČR (PMČR), dnes oznámila výsledky hospodaření za 2. čtvrtletí 2007. Zpráva k výsledkům se mimo jiné zmiňuje také o situaci v regionu EU, kde počet prodaných cigaret Philip Morris International (PMI – součást Altria Group) poklesl o 0,9 % r/r, především zásluhou snížení prodejů v ČR a Německu, a snížením množství dodaných cigaret do Francie a Itálie. Nicméně podíl PMI na trhu s cigaretami v EU vzrostl o 0,4 procentního bodu na 39,7 % a představuje tak již třetí mezičtvrtletní nárůst v řadě.

 

Zajímavý je úsek textu, který se konkrétně zmiňuje o trhu v České republice. Podle tohoto komentáře prodeje celého tabákového odvětví ve druhém čtvrtletí poklesly o 26,6% r/r v důsledku zvyšování daně na tabákové výrobky,která nabyla platnost od 1. března 2007. PMČR klesly prodeje o 22,7% r/r.  Průměrné zvýšení na krabičku znamenalo zhruba 7 - 9 a odběratelé se podle očekávání předzásobili. Nicméně celkový tržní podíl PMCR mírně vzrostl o 3,1 p.b. na 60,4%, což hodnotíme pozitivně. O situaci na Slovensku zpráva žádné podrobnosti nepřináší.

 

Zpráva o zvyšujícím se podílu na českém trhu nás lehce překvapila, protože očekáváme, že na konci roku bude tržní podíl PMCR v Čechách činit  57%. Avšak vývoj ve druhém čtvrtletí, jak popsáno výše, byl významně ovlivněn předzásobením díky zvyšování spotřební daně. Nadále bude zajímavé sledovat další vývoj na českém trhu tabákových výrobků ve zbývající části roku. Domníváme se, že investoři mohou reagovat lehce pozitivně na zveřejnění uvedené zprávy o hospodaření ve druhém kvartále 2007.

 

Naše cílová cena zůstává na úrovni 9 681 a nadále doporučujeme akcie PMČR držet. Samotný akciový kurz PMČR se momentálně (13:45 SEČ) pohybuje jako již od rána na úrovni 10,400 za akcii ( –0,7% d/d). Objem obchodování je podprůměrný a pro dnešek jsou to 3 mil. . Celkově se domníváme že investoři vyčkávají na zprávy o inflaci USA.

Jana Macháčková

Mezičtvrtletní růst tržního podílu mohl být způsoben změnou zásobovací politiky, každopádně 60,4% je v souladu s našim očekáváním 60,8% za celý rok 2007. Pokles prodejů o 22,7% je vyšší než naše očekávání na rok 2007 (pokles zhruba 11%). Nejdůležitějším údajem je však masivní pokles celkové spotřeby v ČR o 26,6%, jelikož očekáváme za celý rok pokles o zhruba 12%. Domníváme se však, že celoroční údaje se více přiblíží našim odhadům, ale situace na trhu se v současnosti zdá mnohem složitější, než jsme očekávali. Tyto zprávy jsou každopádně negativní pro PM CR

Petr Bártek

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688