Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)
Finance  |  16.07.2007 11:19:23

TÝDEN NA DEVIZOVÉM TRHU (16.7.2007)


CZK/EUR

Týdenní komentář

Česká koruna zažila po delší době úspěšný týden. Z hodnot kolem 28,70 CZK/EUR, kde se koruna nacházela v úvodu týdne, posílila do blízkosti 28,30 CZK/EUR. V pátek se dokonce dostala pod 28,20 CZK/EUR.

Za posílením domácí měny nestojí zveřejněné domácí fundamenty. V obchodování s českou korunou hrály hlavní roli vnější faktory v podobě slábnoucího dolaru na světových trzích. To investory přimělo k vystupování tzv. „carry trade“, k jejichž financování je používána také česká koruna.
Z domácí ekonomiky jsme se dočkali množství dat. Důležitá byla data o inflaci v podobě spotřebitelských cen za květen, které podle očekávání meziměsíčně vzrostly o 0,3 %. Významně vzrostla korigovaná inflace, což naznačuje postupné zvyšování poptávkových inflačních tlaků. Lepší než očekávaný výsledek zaznamenal běžný účet platební bilance, když v květnu dosáhl schodku jen 5,4 mld. . Naopak průmyslová výroba zaostala za očekáváním, když v květnu meziročně vzrostla jen o 7,5 %.

V tomto týdnu budou zveřejněny v úterý index výrobních cen za červen a ve čtvrtek maloobchodní tržby za květen. Výraznější vliv na obchodování s korunou nečekáme. Ta by měla opět sledovat převážně vnější faktory. Nemůžeme vyloučit ani korekci předchozích zisků. Pásmo pohybu předpokládáme mezi 28,10 – 28,40 CZK/EUR.

Dlouhodobý výhled
Současné posílení koruny bylo velmi výrazné, proto by dál pravděpodobně posilovat neměla. Domníváme se, že by se měla v nadcházejících týdnech vrátit zpět k 28,30 CZK/EUR. Nicméně náš dlouhodobý výhled zůstává i nadále pozitivní. Koncem léta by měla koruna začít opět výrazněji posilovat. Na přelomu roku by se měla natrvalo dostat pod hladinou 28,00 CZK/EUR.

CZK/USD

Týdenní komentář
Dolaru se minulý týden nepovedl. Vůči euru se dokonce dostal na neslabší úroveň v historii, konkrétně na 1,3813 USD/EUR. Začátkem týdne se přitom ještě pohyboval kolem 1,3650 USD/EUR. Koruna vůči dolaru posílila z hodnot kolem 21,00 CZK/USD na 20,50 CZK/USD.

Za propadem dolaru stojí narůstající obavy z vývoje na hypotečním trhu v USA. Zveřejněná makroekonomická data měla na trhy také negativní vliv. Ve čtvrtek zveřejněná americká obchodní bilance vyzněla ještě neutrálně, když skončila v souladu s předpoklady ve schodku 60,04 mld. USD. V pátek publikované maloobchodní tržby už dopadly mnohem hůře. Za červen klesly o 0,9 %, trh očekával růst o 0,1 %. Data v současné době naznačují tendence k ochlazování ekonomiky, které může vyústit ve spekulace na snížení úrokových sazeb na dolaru.

V tomto týdnu se ve středu dočkáme důležitého projevu šéfa Fedu Bernankeho před americkým kongresem. Jeho vyjádření k problémovým hypotékám a k inflačnímu výhledu by mohlo trh ovlivnit. Množství dat se dočkáme v úterý, kdy bude pravděpodobně nejdůležitější čistý příliv kapitálu za květen. Ve středu se dále dočkáme spotřebitelské inflace za červen a zpráv z nemovitostního trhu v podobě nové výstavby za červen. Všechny tyto zprávy budou investoři pozorně sledovat. Případné odchýlení od očekávaných hodnot se může projevit v kurzu amerického dolaru. Pro tento týden předpokládáme pohyb v pásmu 20,30 – 20,70 CZK/USD.

Dlouhodobý výhled
Podle přicházejících zpráv je zřejmé, že problémy americké ekonomiky přetrvávají. Americký dolar se dostal na nejslabší úroveň v historii přes 1,3800 USD/EUR. Jeho další výraznější propad v současné době nepředpokládáme. Pokud se situace v USA nezlepší, můžeme se koncem roku dočkat dalších dolarových ztrát. Koruna by mohla na přelomu roku postupně atakovat hranici 20,00 CZK/USD.

CZK/SKK

Týdenní komentář
Stejně jako česká koruna posilovala v uplynulém týdnu i ta slovenská. Její posílení ale nebylo tak výrazné. Z hodnot kolem 33,50 SKK/EUR se dostala až pod 33,30 SKK/EUR. Důvodem je americký dolar. Z jeho oslabení těžily všechny regionální měny.

Ze Slovenska bylo zveřejněno množství dat. Výbornou dynamiku si stále udržuje průmyslová výroba, která v květnu meziročně přidala 17,4 %. Zahraniční obchod skončil hůře než se čekalo, když v květnu dosáhl deficitu 3,54 mld. SKK. Překvapivě vzrostly spotřebitelské ceny, když v červnu meziměsíčně přidaly 0,3 %. Celkově se jedná o dobrá data, která jsou podporou pro slovenskou korunu.

Jedinou zprávou ze Slovenska bude dnes zveřejněný harmonizovaný index spotřebitelských cen (HICP) za červen. Výsledek by mohl slovenskou korunu podpořit k dalšímu posilování. Pohyb slovenské koruny předpokládáme v pásmu 0,8550 SKK/CZK – 0,8600 SKK/CZK.


Dlouhodobý výhled
Náš dlouhodobý výhled počítá s posilujícím trendem vůči euru jak u slovenské, tak u české koruny. Očekáváme ale, že slovenská koruna bude posilovat rychlejším tempem, než koruna česká díky rychlejšímu tempu růstu slovenské ekonomiky a příznivějšímu vývoji dalších fundamentů. Z dlouhodobějšího pohledu tak očekáváme, že česká koruna bude vůči slovenské spíše ztrácet. Koncem roku by se měla slovenská měna vůči euru obchodovat pod 32,00 SKK/EUR.

Kalendář událostí pro tento týden

Pondělí 16. 7. 2007
Německo - Index spotřebitelských cen za červen
Slovensko - HICP za červen
Eurozóna - HICP za červen

Úterý 17. 7. 2007
ČR - Výrobní ceny za červen
USA - Index průmyslových cen za červen
USA - Čistý příliv kapitálu za květen
USA - Průmyslová výroba za červen

Středa 18. 7. 2007
Eurozóna - Zahraniční obchod za květen
USA - Index spotřebitelských cen za červen
USA - Nová výstevba za červen

Čtvrtek 19. 7. 2007
ČR - Maloobchodní tržby za květen
USA - Týdenní počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti


Pátek 20. 7. 2007
žádná data




Zpravodajství z devizových trhů Vám přináší společnost CITCO - Finanční trhy a.s.,
partner sekce Kurzy měn na portálu AliaWeb.


Společnost CITCO - Finanční trhy a.s.  

je největším nebankovním obchodníkem s devizami v ČR, s více než 2.000  firemních klientů a ročním obratem přesahujícím 24 mld. Kč.

Firemním klientům nabízí nákup a prodej deviz za výhodné směnné kurzy a rychlé a levné provádění zahraničních plateb i inkas.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

14.07.2017Vývoj na devizovém trhu v týdnu 10.7.-14.7. Akcenta (AKCENTA CZ)
07.07.2008TÝDEN NA DEVIZOVÉM TRHU (7.7.2008) Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)
30.07.2007TÝDEN NA DEVIZOVÉM TRHU (30.7.2007) Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688