IQ-TRADE (IQ-TRADE)
Komodity  |  10.07.2007 12:22:00

Stav úrody a soji a ostatních obilovin se zhoršuje

Sojový trh zamířil v pondělním obchodování vzrhůru znepokojením nad počasím na severovýchodu sojového a kukuřičném pásu a poklesem hodnocení úrody. Trh sleduje i velmi silný brazilský real který znevýhodňuje brazilské exportéry a dražší ropa podporuje cenu sojového oleje. Inspekce pro nejbližší exportní termín vyšly v týdnu do 5.července hluboko pod odhady. Oči obchodníků čekají na měsíční statistiku USDA nabídky/poptávky a stavu zásob připravenou na čtvrtek. Aktivní červencový kontrakt uzavíral v pondělí se ziskem 5 ¼ centu na $8,70. Trh vytvořil formaci na vzestup a klíčové pro další růst ceny bude proražení rezistence v oblasti $8,76. Listopadový kontrakt přidal 6 centů a uzavřel na $9,02 za bušl.

USDA a NASS zveřejnily pravidelnou týdenní zprávu o stavu úrody obilovin a bavlny k 8.červenci 2007. Stav úrody kukuřice a sóji se zhoršil.

Sója - úroda vykvetla ze 40% celkových ploch oproti 36% před rokem a 28% pětiletého průměru. V dobré a výborné kondici bylo 65% ploch vs 68% před týdnem a 64% před rokem. Nejhorší stav úrody je v Tennessee kde je ve špatném stavu 26% úrody.

Kukuřice – je opylena ze 32% oproti 21% před rokem a 18% průměru. V dobré a výborné kondici se nachází 70% úrody což je 3% zhoršení oproti minulému týdnu ale stále lepší hodnocení než 63% vloni. Nejhorší podmínky hlásí Tennessee kde je 48% špatné úrody a v Sevrní Karolíně 31%.

Ozimá pšenice je celkově sklizena ze 58% což je i přes17% zlepšení ale stále skluz proti 70% před rokem a 65% průměru. Problémy s přívaly deště přetrvávají v centrálních a jižních pláních Středozápadu. Úroda je hodnocena jako dobrá a výborná ze 47% vs 46% před týdnem. Problémy hlásí Oklahoma, Kanasas a Arizona.

Jarní pšenice vytvořila klasy u 82% ploch porovnáním s 84% před rokem a 49% pětiletého průměru. Pouze ve státu Washington vývoj zaostává. Úroda je hodnocena jako dobrá a výborná ze 78% což je 1% zhoršení. Před rokem tak bylo hodnoceno pouze 42%. Nejhorší stav hlásí Washington 27%.

Bavlna – osev je kompletní. Úroda vytvořila paličky u 22% vs 26% před rokem a 24% průměru. Hodnocení je z 55% jako dobré a výborné oproti 54% před týdnem a 41% před rokem.

Oves - úroda je zralá z 96% což je o 1% rychlejší tempo než před rokem. Sklizeno je celkem 10% celkových ploch oproti 11% před rokem. Obilnina je hodnocena ze 68% jako dobrá a výborná další mezitýdenně zhoršení o 3% ale lepší stav než 35% před rokem.

Stav amerických luk a pastvin se zhoršil. V dobrém a výborném stavu je 47% ploch vs 50% před týdnem. Nejhorší podmínky hlásí CA a AL kde je 96% a 80% ploch ve špatném a velmi špatném stavu.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688