Ing. Petr Juch (BBG Finance a.s.)
Akcie ve světě  |  05.10.2000 10:54:55

Zprávy z trhů: technologie se konečně dočkaly růstu, avšak po ukončení regulérní seance varoval Dell, ...

BBG Finance a.s.

Zprávy z finančních a kapitálových trhů

Čtvrtek 5. října 2000

Spojené státy



Technologie se konečně dočkaly růstu, avšak po ukončení regulérní seance varoval Dell

Ve středu se situace na akciovém trhu konečně otočila, nicméně vzhledem k novým informacím se možná dočkáme další korekce směrem dolů.

Řada značně oslabených (technologických) titulů se při včerejší seanci vzpamatovala a mezi rostoucími byly vidět Cisco, IBM, Compaq, Apple a zejména akcie většiny polovodičových firem. Avšak smutnou tečku za středečním závěrem dala trhu společnost Dell.

Dell varoval před poklesem tržeb z důvodu slabé poptávky v Evropě. K poklesu zisku na akcii by za třetí čtvrtletí dojít nemělo, nicméně EPS ve čtvrtletí čtvrtém by se měl oproti očekávání analytiků snížit asi o 1-2 centy. Management společnosti dále uvedl, že pokud bude oslabení přetrvávat do konce roku, celoroční růst tržeb dosáhne oproti tolik proklamovaným 30% pouze 27%. V "after bell" obchodech se akcie Dellu kótovaly při ceně 25 USD. Utěšující zprávou však přinesl akcionářům konkurenční Gateway, jenž na toto varování reagoval prohlášením o neměnnosti svých původních odhadů. To ovšem Dell od varování Intelu učinil několikrát.

Jako jeden z mála titulů, který se včera nedočkal růstu, byl Oracle. Oracle obdržel jeden downgrade od Robertson Stephens, přičemž hlavním důvodem snížení ratingu bylo současné vysoké tržní ocenění akcií firmy. Část kursové ztráty Oracle redukoval prohlášením, v němž označil následující čtvrtletí a celý rok za ziskově silné.

Jednou z prvních společností zveřejňující čtvrtletní výsledky byl Micron Technology, největší výrobce paměťových čipů. Firma dosáhla v uplynulých třech měsících zisku 1,20 USD na akcii (o rok dříve ztráty 3 centy), přičemž odhady analytiků se pohybovaly na 96 centech na akcii. Vynikajících výsledků dosáhl Micron pomocí nedostatku paměťových čipů při výrobě osobních počítačů a výrazné redukce výrobních nákladů.

Česká republika

Vláda včera rozhodla o privatizaci elektrárenské společnosti ČEZ a to způsobem, že ČEZ bude prodán spolu s majoritními podíly v distribučních společnostech jedinému zájemci. Tuto skutečnost lze hodnotit pozitivně pro ČEZ, ovšem negativně pro stát (pravděpodobně nižší výnos z privatizace) i pro ČR (znovuvytvoření monopolu). Tímto rozhodnutím se jistě zužuje i počet potenciálních zájemců, kteří jsou ochotni koupit jak distribuční, tak výrobní společnosti.

Evropa

Britský Vodafone vytvoří se společností China Mobile strategickou alianci, přičemž součástí operace je platba 2,5 mld. USD čínské společnosti. Čínský trh patří mezi nejrychleji rostoucí mobilní trhy na světě.

Na trhu se začínají množit spekulace, že finská Nokia dosáhne ve 3Q výrazně nižších marží než v minulosti, neboť se jí i nadále nedaří uvádět na trh nové handsety a rovněž dochází ke zlevňování stávajících modelů až o 15-20%. Někteří analytici hovoří o tom, že zisková marže se sníží pod 20% oproti 25% v minulém čtvrtletí. Problémové je zejména o dva měsíce zpožděné uvedení modelu 6210, zatímco rivalové, jako např. Siemens, dokázaly WAP model na trh dodat včas a stáhnout tak náskok Nokie.

Přehled akciových indexů

Patrik Muller, Petr Sedlář

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688