Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  01.06.2007 13:21:37

ČEZ není spokojen s alokací povolenek CO2

Návrh rozdělení povolenek  zajišťuje energetické společnosti ČEZ  roční alokaci ve výši 34,3 mil tun povolenek CO2  v letech 2008 - 2012.

 

„Alokace povolenek pro ČEZ na druhé období odpovídá skutečnému objemu vypuštěných emisí v loňském roce. Jsme si vědomi toho, že česká vláda má v tomto velmi obtížnou pozici, vzhledem ke zkrácení, které provedla Evropská komise. Návrh rozdělení však nezohledňuje očekávaný ekonomický růst v České republice a na něj navazující spotřebu elektřiny. Chceme využít třicetidenní lhůty k hlubšímu prostudování návrhu a k podání připomínek k alokaci,“ říká Alan Svoboda, ředitel divize obchod.

 

ČEZ se jako jeden z mála subjektů aktivně zasazuje o snižování emisí oxidů uhličitého. ČEZ se choval dle pravidel EU ETS a podařilo se mu vylepšit emisní faktor z 0,58 t/MWh v roce 2004 na 0,55 t/MWh v následujícím roce, který potom vzala Evropská komise jako základnu pro stanovení národní alokace.  Již vloni jsme se k odpovědnosti za snižování emisí skleníkových plynů přihlásili veřejnou deklarací, letos jsme představili další konkrétní kroky v Akčním plánu snižování emisí CO2 do roku 2020. Současná alokace nás za tyto aktivity tak spíše trestá,“ dodal Alan Svoboda. 

Cíle a opatření akčního plánu jsou rozděleny na 4 hlavní oblasti: 1. obnovitelné zdroje energie, 2. snižování intenzity emisí zdrojů ČEZ, 3. úspory energie a 4. zahraniční projekty na snižování emisí. Skupina ČEZ plánuje do roku 2020 ztrojnásobit výrobu z obnovitelných zdrojů energie (OZE) Výroba elektřiny z OZE by podle plánu měla v roce 2020 dosáhnout 5,1 TWh, což je třikrát více, než Skupina ČEZ vyrobila v roce 2005 (1,7 TWh). Intenzita emisí skleníkových plynů Skupiny ČEZ by měla na základě akčního plánu do roku 2020 klesnout o 15 %, když celkový emisní faktor se sníží z 0,55 t/MWh z roku 2005 na 0,47 t/MWh. Základním opatřením na snižování emisí je urychlení obnovy uhelných elektráren při využití nejlepších dostupných technologií včetně tzv. „Clean Coal“ technologií. Dalším cílem je   přispět ke splnění národního cíle snížení energetické náročnosti o 23 TWh ročně a investovat v zahraničí do projektů, které povedou k úspoře nejméně 30 milionů tun CO2. Plánovaná opatření si do roku 2012 vyžádají dodatečné výdaje v souhrnu více než 17 miliard .

 

Eva Nováková, tisková mluvčí ČEZ, a. s
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688