Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Finance  |  31.05.2007 11:02:50

Chyby, mylné představy a domněnky sdílené začínajícími tradery

Vážení čtenáři! Připravili jsme pro vás novinku - seriál o tom, jakých chyb se vyvarovat při obchodování s instrumenty na kapitálových trzích. Článek vznikl ve spolupráci s Českou národní asociací technické analýzy. Autoři čerpali podklady z evropského casopisu pro tradery tradersmag.com. Seriál bude mít několik částí, dnes vám přinášíme první díl.

Díky rokům práce se stovkami traderů - začínajících i pokročilých - jsme odhalili několik druhů mylných představ a domněnek, které tradeři sdílejí, když začínají obchodovat. Většinou totiž dělají obdobné chyby a vyrovnávají se s překážkami obdobným způsobem.

Jejich schopnost je překonat do jisté míry ovlivňuje velikost úspěchu, kterého v budoucnu při tradingu dosáhnou. Zatímco některé z těchto chyb jsou všeobecně známé a jsou rozsáhle popsány v existující tradingové literatuře, jiným tolik pozornosti věnováno není. V následujících třech článcích bychom se se svými čtenáři rádi podělili o některá naše zjištění.

 

Podkapitalizace a nerealistická očekávání

Některé z nejmylnějších představ a domněnek jsou do hlav „rádoby“ traderů zasévány již před tím, než zrealizují svůj první obchod. Jednou z nich je, že trading je snadný a že každý může vydělat neuvěřitelné objemy peněz v několika dnech od počátku obchodování, a to s minimálním počátečním kapitálem.

Ačkoliv je naprostou pravdou, že trhy nabízejí neomezený potenciál a každý jistě slyšel příběhy o traderech, kteří si na začátku půjčili pár tisíc a proměnili je v malé jmění, ale realitou je, že trading vyžaduje určitý čas, přípravu a dostatečný počáteční kapitál.

V tradingu, stejně jako v jakékoliv profesi, nějakou dobu trvá, než dosáhnete dostatečné profesionality - je třeba se naučit nejprve lézt a pak teprve chodit. Budete-li ochotni věnovat několik prvních měsíců tomu, abyste se nejprve naučili základy této profese, budete mít největší šanci na budoucí úspěch.

 

Zaměňování marginových požadavků za kapitálovými požadavky

Začínající tradeři často mluví o minimálních marginových požadavcích, které jsou stanoveny burzami futures, jako o dostatečné výši kapitálu potřebného ke zobchodování určitého kontraktu. Podle výše marginových požadavků se také rozhodují o tom, jaký trh budou obchodovat, a říkají například: „Můj účet je příliš malý, takže si mohu 'dovolit' obchodovat pouze sójové boby a pšenici, protože jde o komoditní trhy s nízkými marginovými požadavky.“

Skutečností je, že si nemůžete 'dovolit' obchodovat žádný trh, dokud nezaujmete postoj vítěze! Pokud to neuděláte, můžete klidně svěřit své peníze charitě a ušetřit si nepříjemnosti, protože o ně stejně přijdete!

Marginové požadavky jsou nastaveny tak, aby ochránily integritu daného trhu, nejsou určeny k tomu, aby zajistily, že budou mít tradeři dostatečný kapitál, aby splnili své závazky, když se trh vydá proti nim. Jsou vypočítávány na základě speciálního vzorce, který zohledňuje volatilitu trhu.

Obecně řečeno odpovídají přibližně 3 dennímu obchodnímu rozpětí na daném trhu. Marginové požadavky by nikdy neměly být používány k výběru trhu nebo počtu kontraktů pro zobchodování. Pokud to uděláte, opvede to k riskování příliš vysokého procenta vašeho celkového kapitálu v jednotlivých obchodech.

 

Víra v mechanické systémy

Nikdy nás nepřestane překvapovat, jak lidé věří tomu, že tradingový proces lze zautomatizovat a že je potřeba pouze najít systém, který funguje, a pak si budou moci klidně vyrazit na pláž s drinkem v ruce, zadat mobilním telefonem příkazy a vyzvedávat šeky. Pro tyto lidi se život stává neustávající honbou za „zlatým grálem“ tradingu. Mnoho probdělých nocí tráví hledáním dokonalého oscilátoru, který by jim zajistil bohatství, potí se nad výběrem co nejpřesnějšího zdroje dat, zkoumají, jaká data jsou lepší, spojitá nebo zpětně upravená, hledají nejlepší platformu pro zadávání obchodů, nejlepší grafový software, atd. Podle našich průzkumů jsou tito lidé tak zahlceni mechanickými a intelektuálními otázkami tradingu, že se nikdy nenaučí, jak trhy doopravdy fungují, tedy že jsou poháněny strachem a chamtivostí a emocionálním chováním davu a že pohyb cen nelze zredukovat na matematický algoritmus.

Tito lidé se možná pohybují na trzích už dlouho a tvrdí, že mají několikaletou zkušenost, ale ve skutečnosti se jejich zkušenosti nezvyšují, pouze neustále opakují.

 

Psychologicky neobchodovatelné mechanické systémy

I když existuje několik komerčně dostupných mechanických systémů, které mají dlouhodobě dobré ziskové výsledky, realitou je, že jsou tyto systémy 'psychologicky neobchodovatelné'.

Tím myslíme, že často realizují velké kapitálové propady a tyto propady mohou trvat dokonce po dobu měsíců. Většina lidí není připravena se takový systém následovat i v období kapitálového propadu a většinou ho opouští u nejnižšího bodu jeho ekvitní křivky těsně před tím, než systém opět 'srovná krok s trhem' a vygeneruje nové zisky.

U takových systémů totiž lidé podcení, jak těžké je obchodovat podle daného systému v období jeho kapitálových propadů. Když se díváte zpětně na jeho ekvitní křivku, 'zažíváte' takový propad pouze v řádu minut. Na intelektuální hladině si sice uvědomíte, že v minulosti k významnému kapitálovému propadu došlo, ale pak se z něj systém vymanil a celý rok vykazoval zisky.

Existuje však propastný rozdíl mezi akceptováním kapitálového propadu na intelektuální úrovni a prožitím takového propadu po dobu několika týdnů nebo dokonce měsíců na úrovni emocí, kdy se vám neustále honí hlavou, že se systémem je pravděpodobně úplný amen a nikdy už se z toho propadu nevzpamatuje.

 

(Ron Schoemmell a Valdi Thorkelsson, R.S. of Houston, ČNATA) 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688