Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  24.05.2007 10:04:33

MF - Zpráva o vývoji finančního trhu v roce 2006

Ministerstvo financí dnes zveřejnilo Zprávu o vývoji finančního trhu v roce 2006 (dále jen „Roční zpráva“). Analytická zpráva shrnuje nejdůležitější události uplynulého roku a nástin budoucích trendů v jednotlivých segmentech finančního trhu.

 

Rychlý růst české ekonomiky byl základem pro stabilní vývoj finančního trhu v loňském roce. Jeho další rozvoj a fungování dlouhodobě ovlivní několik zásadních změn institucionálního a právního rámce, které byly přijaty v průběhu roku 2006.

 

V prostředí celkově příznivého hospodářského vývoje a posilujícího kurzu koruny zaznamenal objem aktiv ve finančním sektoru celkový růst, byť s nižší dynamikou než v roce 2005 ve všech sektorech s výjimkou penzijního připojištění. Právě penzijní fondy a fondy kolektivního investování zaznamenaly největší procentuelní nárůst prostředků (cca o 20 %). „Stále jen nepatrná část úspor domácností v ČR je investována do cenných papírů, většina úspor domácností leží na bankovních účtech. Bohužel převládá obava a nízká informovanost občanů z investování na kapitálovém trhu, přičemž ve starších členských zemích EU je téměř polovina úspor domácností investována do cenných papírů.,“ doplňuje náměstek ministra financí Milan Šimáček.

 

Oblíbeným spořícím produktem zůstává i nadále stavební spoření, kde se již začínají projevovat důsledky novely z roku 2003. Za tři roky její účinnosti poklesl celkový počet smluv poklesl o 1 mil. Zároveň plynule narůstá podíl smluv uzavřených
po novele i podíl objemu úvěrů a naspořené částky, který dosáhl v roce 2006 hodnoty 37,6 %. „Poprvé od vzniku stavebního spoření došlo k poklesu celkové vyplacené státní podpory,“ říká Milan Šimáček a dodává: „Ale státní podpora stavebního spoření by měla být více využívána k pořizování bydlení než k pouhé spotřebě domácností.“ Za loňský rok bylo na státní podpoře stavebního spoření vyplaceno 15,8 mld. , což je o 314 mil. méně než v roce 2005.

 

Stejně jako úspory se v loňském roce zvýšila i celková úroveň zadlužení domácností a pokračovala tak v dlouhodobě vykazovaném trendu. Celkové zadlužení domácností se zvýšilo o cca 30 % na 575,74 mld. . Dynamika růstu zadluženosti


je několika násobně vyšší než ve starých zemích EU. Pozitivem je, že zadlužování
je často spojeno s řešením bytových potřeb domácností (téměř 70 % objemu úvěrů). V roce 2006 byla překonána hranice 100 mld. u nově poskytnutých hypotečních úvěrů.

 

Přes výrazné zakolísání v polovině roku pokračoval také růst tuzemského kapitálového trhu. Index PX pražské burzy dosáhl před loňskými vánočními svátky historicky nejvyšší hodnoty (1626,1 bodu). Ke konci loňského roku vstoupily na burzu 2 nové společnosti, což by mohlo naznačovat počátek nového pozitivního trendu. Úspěch primárních emisí by mohl inspirovat další společnosti ke stejnému kroku.

 

Z hlediska institucionální struktury finančního trhu patří mezi klíčové události loňského roku integrace čtyř původních dohledových institucí do České národní banky. Toto sloučení má napomoci zeefektivnění dohledu nad finančním trhem.
Na tuto institucionální integraci by měla do budoucna navázat úprava vlastního výkonu dohledu a současně úprava právních předpisů pro finanční trh, tak aby problematika dohledu finančního trhu byla koncentrována v jednom souhrnném předpise. Chystáme zjednodušení a sjednocení podmínek pro činnost subjektů podnikajících na finančním trhu v ČR,“ sdělil náměstek ministra M. Šimáček.

 

Roční zpráva zveřejněná Ministerstvem financí svým charakterem navazuje
na předchozí zprávy o vývoji finančního trhu, které byly příznivě přijaty odbornou
i laickou veřejností. Účelem těchto pravidelných zpráv je poskytovat komplexní informace o vývoji finančního trhu za sledované období. Obsahem pololetní zprávy
je meziroční srovnání jednotlivých segmentů finančního trhu z hlediska jejich vývoje
a s ohledem na aktuální vlivy působící na trh.

 
Zdroj: TZ MFČR

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688