Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  17.05.2007 17:07:43

Jaký bude další vývoj ceny akcií ČEZ ? Důležité jsou 2 otázky ...

Dnešek byl u ČEZ velmi bohatý na kurzotvorné zprávy. Kromě čtvrtletních výsledků, které nepřinesly nějaké výraznější překvapení, se objevila také zpráva o prostředníkovi, který bude použit při prodeji státního podílu. ČS, která byla vybrána pro provedení prodeje státního podílu, přeprodá státní akcie třetímu subjektu, jehož identita je zatím utajována a ten teprve bude akcie rozprodávat na trhu. Analytici odhadují, že tento prostředník může na celé transakci vydělat cca 50 - 100 na akcii, což by při prodávaném objemu představovalo výnos 2 - 4 mld.. Otázkou proto je komu je stát ochoten "věnovat" takový objem peněz a jaký bude jejich další osud. Ale to není hlavním tématem tohoto zamyšlení.

Tím je další možný vývoj ceny akcií ČEZ. V této souvislosti jsou zde patrně dvě klíčové otázky.
Kolik akcií chce ČEZ skutečně odkoupit ? A zda si chce stát zachovat i po prodeji současný podíl nebo aspoň 2/3 většinu ? Tyto dvě věci jdou spolu ruku v ruce, protože pokud platí ta druhá a některé komentáře tomu naznačují, pak musí ČEZ odkoupit víc než nabízí stát. Vznikne tak jednuduchý převis poptávky nad nabídkou, který je normálně doprovázen růstem ceny a to se týká v podstatě jakékoliv myslitelné komodity. Orientačně vychází, že ČEZ musí stáhnout zhuba právě ona 3% akcií zbývajících do stanoveného limitu po odečtení 7% státu. V tom případě bude po celé transakci stále podíl státu na současné úrovni. Tento odkup, který bude pravděpodobně probíhat před zahájením prodeje státního balíku, by měl obstarat určitý růstový tlak na trhu, který může výrazněji pohnout s cenou. Samotný efekt prodeje od státu s nákupem by se měl vyrušit respektive by mohl vést spíše k postupnému poklesu ceny. Dno případného poklesu by ale nemělo být na výchozí pozici kolem 1000 Kč, spíše někde lehce pod průměrem ceny za kterou ČEZ stáhne ona 3% z trhu. Do této konstrukce by pak zapadaly i některé odhady, které se dnes objevily v souvislosti s oznámením o prostředníku pro prodej státního podílu. Ty odhadovaly, že by cen a mohla vzrůst cca o 25% teda na cca 1250 - část stahování akcií z trhu. Připomínáme, že 3% akcií představují plných 10% volných akcií na trhu, což je u tak exponovaného titulu jako je ČEZ poměrně výrazné množství, jehož absence bude mít dlouhodobé pravděpodobně pozitivní následky. V odhadech zmiňovaná odměna prostředníka mezi 50 - 100 by pak odpovídala sestupné fázi prodej/odkup.
Co se týče budoucího vývoje po skončení všech operací, tak zde se dá odhadnout pouze to, že cena odkupu/prodeje bude vnímána jako určitá referenční hodnota, pod kterou by již trh neměl výrazněji klesnout. Dalo by se říci, že představuje určitou fair value. Tímto zafixováním by mělo vzniknout velice "pohodlné" investiční prostředí pro tento titul, protože potenciál poklesu bude jasně ohraničen a naopak potenciál růstu zůstane zcela v režii trhu a tomu bude výrazněji chybět velké množství volných akcií.
Samozřejmě je možné, že realita může být diametrálně odlišná a je závislá na přesném algoritmu procesu prodej/odkup, který pravděpodobně patří mezi jedny z nejostřeji sledovaných tajemství současného dění na domácí akciové scéně. Uvedený souhrn vůbec nepočítá s možností nějakých jiných kurzotvorných zpráv týkajících se dění kolem společnosti. Z reakce trhu na zprávy kolem odkupu/prodeje je zřejmá určitá opatrnost investorů.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Pá 16:50  Týden na akciových trzích: Ztrátový týden, S&P500 testuje hranici 5 tis. bodů -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688