Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Dluhopisy  |  09.05.2007 16:01:52

Atlantik AM - dluhopisové trhy v 18. týdnu

Vývoj dluhopisového trhu (9. 5. 2007)

 

Dluhopisové trhy se minulý týden připravovaly na dnešní zasedání měnového výboru Fedu, po kterém se s největší pravděpodobností změny sazeb nedočkáme. A to i přes skutečnost, že aktuální růst spotřebních cen ve Spojených státech dopadl minulý týden lépe než se očekávalo.

 

Na úvod května investoři nijak nezměnili očekávání budoucího růst úrokových sazeb. Trh tak trochu přešlapuje na místě. V Evropě se očekává další růst sazeb,v USA se znovu objevují dohady, kdy nakonec dojde k prvnímu letošnímu snížení sazeb. Inflační rizika zůstávají, ale pokles tempa růstu HDP by měl v průběhu roku umožnit Fedu mírně povolit kohoutky.

 

Také v Evropě nás tento týden čeká zasedání centrální banky, po minulém komentáři k zasedání nečekáme zásadnější změny v nastoleném trendu. Sazby půjdou nahoru, ale zřejmě až na některém z příštích zasedání. Trh počítá s dvojím navýšením v letošním roce (na 4,25 %).

 

Spojené státy:

O       Nové číslo amerického cenového deflátoru PCE naznačilo nečekaný pokles růstu spotřebitelských cen. To potvrzuje slova Bena Bernankeho z úvodu roku. Zatímco trh nemovitostí a i spotřeba domácností zůstávají na přijatelných úrovních, může nižší tempo růstu HDP posunout sazby ve Spojených státech směrem dolů dříve, než naznačovala poslední prohlášení z úst vrcholných představitelů Fedu.

O       Důležitým barometrem stavu americké ekonomiky se stává jeden z jejích pilířů, totiž schopnost vytvářet nová pracovní místa. Páteční „payrolls“ (přírůstek počtu pracovních míst mimo zemědělský sektor) skončily pod očekáváním trhu (88 000 proti 100 000), což může mít do budoucna vliv především na poptávku domácností, která je významným přispěvatelem k růstu HDP.

O       Na trhu zatím panuje klid před bouří. Výnosy u kratších i delších splatností bez větších změn.  Dnešní zasedání s výnosy nepohne, trh bude velmi citlivý na následné prohlášení, ve kterém se můžeme dočkat téměř všeho.


Evropa:

O       Také země eurozóny se tento týden mohou těšit na další zasedání (čtvrtek). Současných 3,75 % se zřejmě měnit nebude, trh by reagoval negativně v případě oznámení, že sazby půjdou nahoru již příští měsíc.

O       Co se týče makroekonomických ukazatelů, proti očekáváním zaznamenaly silnější růst maloobchodní tržby, v delším horizontu je ale celková spotřeba evropských domácností stále spíše slabší. Na svých úrovních se drží také ceny v průmyslu (+2,7 % v březnu). Na svých komentářích nic nemění ani ECB, výsledkem by tedy měly být vyšší sazby. To pro dluhopisy nepřináší nic pozitivního.

O       Minulý týden se stejně jako v USA odehrál bez větších změn. Trh mírně posílil spíše na delším konci, v měsíčním srovnání jsou ale výnosy až o 14 bodů výše.

 


Region střední Evropy:

O       Česká národní banka trochu přitvrzuje. Zvyšují se proinflační rizika, navyšování sazeb proto lze letos očekávat někdy v polovině roku, trh s těmito kroky počítá, rychlost navyšování bude záviset především na vývoji inflace, rychlosti navyšování sazeb v zemích eurozóny a také na vývoji české koruny.

O       regionu lze očekávat podobný vývoj jako na hlavních trzích. Díky absenci důležitějších dat se děly věci spíše na devizových trzích.

O       Sazby nečekaně snížila rumunská centrální banka o 25 bodů na nových 7,25 %. Důvodem jsou pokles inflace a posílení rumunského ronu.

 

Robert Šíbl

Atlantik AM

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

Út 10:31  CTP: Akvizice pozemků v Polsku Research (J&T BANKA)

Přečtěte si také:

13.08.2007Atlantik AM - dluhopisové trhy ve 32. týdnu Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
07.08.2007Atlantik AM - dluhopisové trhy ve 31. týdnu Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
31.07.2007Atlantik AM - dluhopisové trhy ve 30. týdnu Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
23.07.2007Atlantik AM - dluhopisové trhy ve 29. týdnu Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688