Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  30.04.2007 10:44:45

RMS - 17.týden - ČEZ na historických maximech, týden VH

Zahraniční akciové trhy, především ty americké, mají za sebou pozitivní týden a dobrá nálada se přelila i na český trh. Během čtvrtka posílil Index RM až k rekordní hodnotě 2 971 bod a přiblížil se magickému číslu 3 tisíce. V pátek pod tlakem uzavírání zisků trh mírně oslabil.

 

Největší zásluhu na růstu celého trhu měly akcie ČEZu, které opět překonaly hodnotu 1 000  za jednu akcii.

Výsledky z valné hromady nepřinesly žádné velké překvapení, když byla potvrzena výplata navrhované dividendy ve výši 20  z jedné akcie. Celkem vyplatí ČEZ ve formě dividendy téměř 12 mld. , z toho 67% poputuje zpět do státního rozpočtu.

Valná hromada rovněž schválila možnost odkupu vlastních akcií až do výše 10%, což je maximální množství, které povoluje česká legislativa. ČEZ může odkupovat vlastní akcie, pokud se jejich cena bude pohybovat v dost širokém intervalu 300 – 2 000 . Technické parametry samotného provedení a načasování zůstávají stále tajemstvím. Akcie ČEZu uzavřely týden na 994 .

 

Zajímavý týden zaznamenaly akcie Telefónicy O2, tato telekomunikační společnost již má valnou hromadu také za sebou. Její akcionáři rozhodli o výplatě dividendy 50 z jedné akcie s rozhodným dnem 10 září 2007. Což je den, kdy musí mít investor akcie na svém účtu, chce-li mít na letošní výplatu nárok. Celková dividenda společnosti dosáhne 16,1 mld. , z toho 8,1 mld. činí zisk za rok 2006 a 8 mld.  je nerozdělený zisk z předešlých let.

Společnost rovněž oznámila výsledky hospodaření za první čtvrtletí 2007. Čistý zisk vzrostl o 12,5% v porovnání se stejným období minulého roku a dosáhl výše 2,3 mld.  při výnosech 15,2 mld.  (+2,4% y/y). Provozní výsledek hospodaření se proti stejnému období v roce 2006 zvýšil o 5,8% na 8,2 mld. . Akcie uplynulý týden uzavřely na 615,40 .

 

Tradiční dividendu ve výši 30  z jedné akcie vyplatí Česká spořitelna, jejíž akcie se obchodují pouze na trhu RM‑SYSTÉM. Rozhodným datem pro výplatu dividendy byl den konání  valné hromady, 26. duben 2007. Dividenda je splatná od 1. června 2007. ČS uzavřela týden na 915 .

 

Výší dividendy nepřekvapil ani Philip Morris ČR, kde akcionáři na valné hromadě rozhodli o výplatě 600  z jedné akcie s rozhodným datem 24. dubna 2007. Výplata bude probíhat od 21. května 2007 do 30. března 2008 na pobočkách Komerční banky. Philip Morris ČR týden uzavřel na hodnotě 9 920 .

  

Roman Jandík

RM-SYSTÉM, a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688