Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  23.04.2007 10:33:48

RMS - 16.týden - strach z Číny a zvýšená volatilita

Strach z Číny a volatilita na trhu RM‑SYSTÉM. Souhrn faktů z českého akciového trhu.

 

Po pozitivním začátku týdne vyděsila akciové trhy obava z možného zvyšování čínských úrokových sazeb. Evropský a následně i český trh prošel ve středu a ve čtvrtek mírnější korekcí. Ta nebyla zdaleka tak silná, jako korekce na přelomu února a března, kdy propadly asijské akcie poprvé. Páteční obchodování se neslo již v pozitivním duchu a investoři rychle doplňovali vyprodané pozice.

 

Nejodolnější vůči korekci byly akcie Telefónicy O2, které se udržely nad hranicí 600  i přes mírné vybírání zisků a také oznámení rozhodného dne, který byl stanoven až na 10. září 2007. Dříve se spekulovalo s informací, že by rozhodným dnem pro výplatu dividendy mohl být shodný s rozhodným dnem pro konání VH a akcionáři by tak navrhovaných 50 z jedné akcie dostali již dříve. Minulý rok společnost vyplácela dividendu rovněž až na podzim, bylo to dáno spojováním tehdejšího Českého Telecomu s Eurotelem. Návrh managementu musí ještě schválit dozorčí rada a následně valná hromada, která se koná 26. dubna od 13 hodin v Top Hotelu Praha.

V úplném závěru týdne titul posiloval až k rekordním 621,70 a uzavřel na 620,20 .

 

Zajímavý týden zažil také Unipetrol, když po zveřejnění rozhovoru s generálním ředitelem PKN Orlen, který je majoritním vlastníkem Unipetrolu, trh spekuloval s možným budoucím odkupem minorit ze strany PKN Orlen.  Šéf polského koncernu totiž nevyloučil žádné řešení ve věci výkupu minoritních akcionářů.

Trh následně spekuloval s cenou, za kterou by případný odkup mohl být. V případě, že by PKN Orlen chtěl opravdu zvýšit svůj podíl v Unipetrolu, musela by cena být vyšší než je dnes. V reakci na to akcie Unipetrolu posílily až k 256 , následně růst mírně korigovaly a týden uzavřely na 245 .

 

Také Komerční banka, hvězda posledních týdnu, posunula rozhodný den pro výplatu dividendy. Ten bude představenstvo navrhovat valné hromadě na 25. května 2007, tedy přesně měsíc po konání valné hromady společnosti. Připomeňme ještě, že již známý návrh výše dividendy počítá s výnosem 150  na jednu akcii.

Zajímavou informací je také schválení možnosti odkupu vlastních akcií až do výše 10% za maximální cenu 4 500 . Minulý rok byl ovšem podobný návrh také schválen.

Akcie Komerční banky uzavřely týden na 4 029 .

 

Po růstovém začátku týdne klesl ve čtvrtek kurz akcie ČEZu až k 951 , hlavní podíl na tom měla negativní nálada v zahraničí a také technická korekce po rozhodném dni pro výplatu dividendy. Tu bude management navrhovat valné hromadě ve výši 20  z jedné akcie. Páteční obchodování již bylo v pozitivním trendu. Titul rychle dohnal propad a týden uzavřel na 988 .

 

 

Roman Jandík

RM-SYSTÉM, a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688