Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  19.04.2007 12:46:07

ČEZ: Výstup z TK - firma už není dominantním dodavatelem v segmentu velkých a středních podniků

ČEZ už není dominantním dodavatelem v ČR v segmentu velkých a středních podniků, jeho podíl klesl pod 40 procent.

Skupina ČEZ bude na pražské energetické burze nabízet futures kontrakty s možností dodávky elektřiny pro rok 2008 ve všech plánovaných produktech, tj. roční, kvartální a měsíční v kategorii základní i špičkové dodávky.

„Předpokládáme, že to bude hlavní způsob velkoobchodního prodeje elektřiny z našich výrobních zdrojů. Zavázali jsme se a počítáme s tím, že se staneme jedním z tzv. tvůrců trhu (market makerů), tj. budeme mít povinnost stále nabízet a poptávat za aktuální a sobě blízké ceny. Dá se předpokládat, že se nová burza stane hlavní platformou pro velkoobchodní kontraktaci elektřiny na rok 2008 pro více jak 30 aktivních obchodníků na českém trhu, kteří se dříve účastnili velkoobchodních aukcí ČEZ. Na burze by se měla objevit i nabídka ostatních výrobců elektřiny a to nejen z Česka, ale i ze zahraničí,“ uvedl ředitel divize obchod ČEZ Alan Svoboda.

ČEZ počítá s tím, že přes burzu zobchoduje celý volný objem elektřiny z vlastních elektráren. Energetická burza tak nahradí dosavadní systém velkoobchodních aukcí, přes které ČEZ realizoval prodej elektřiny od otevření trhu s elektrickou energii v roce 2001, včetně aukcí virtuální elektrárny a dobrovolných aukcích na tržních principech zahájených v loňském roce. K systému aukcí by se ČEZ operativně a dočasně vrátil pouze v případě, pokud by rozjezd burzy, z pohledu její likvidity, byl pomalejší, než se nyní očekává.

ČEZ chce co nejvíce přispět k transparentnosti trhu s elektřinou v ČR, k čemuž nejvíce přispěje burza sama. ČEZ jako první výrobce v ČR bude pravidelně zveřejňovat disponibilitu svých elektráren, čímž bude celý trh mít aktuální informace o velikosti možné nabídky elektřiny z elektráren ČEZ.

Vznik pražské energetické burzy přispěje ke standardizaci obchodů s elektřinou v ČR i k transparentnosti cen. Kolísání cen na burze tak budou moci využít nejen obchodníci s elektřinou, ale i koneční odběratelé.

Vzhledem k propojení energetických trhů česká cena stále více závisí na situaci v celém regionu střední Evropy. Zatímco ještě v létě loňského roku činil cenový rozdíl mezi cenou v ČR a na německé burze cca 12 EUR na jednu MWh, obchody na konci loňského roku a krátkodobé obchody po celé období letošního roku se již uzavírají za ceny téměř shodné s německými. Dá se očekávat, že situace se příliš nezmění ani při uzavíraní obchodů na rok 2008. Země na východ od nás za elektřinu platí ještě více. Na Slovensku, které je od začátku letošního roku deficitní, je cena ještě vyšší o přeshraniční poplatek 1-3 EUR/MWh a v silně deficitním Maďarsku je cena ještě mnohem vyšší a prakticky určována balkánskou cenovou hladinou o 10-20 EUR/MWh nad cenovou hladinou střední Evropy.

V blízké budoucnosti se tahounem cen elektřiny ve střední Evropě stane právě Slovensko, Maďarsko a země jihovýchodní Evropy. Jde o země, které musely odstavit řadu svých elektráren (V1 ve slovenských Jaslovských Bohunicích) nebo je přímo ovlivňují odstávky na Balkáně ( Kozloduj v Bulharsku apod.) a již dnes se potýkají s nedostatkem elektřiny. Dá se očekávat, že do budoucna bude nedostatek elektřiny na Balkáně ovlivňovat růst cen elektrické energie i v našem regionu.

ČEZ je pouze příjemce cen, které určí trh, lépe řečeno poptávka zákazníků na trhu. CEZ ceny nemůže ovlivnit a proto se intenzivně zaměřuje především na zlepšení služeb zákazníkům. Jedním ze zlepšení bude například i nová přehlednější podoba faktur nebo rozšířené poradenství v oblasti úspor elektřiny, tak aby zákazníci co nejefektivněji a nejúsporněji využívali elektřinu.

Důkazem toho, že v ČR funguje tržní prostředí a na trhu s elektřinou panuje silná konkurence, je klesající podíl ČEZ na dodávkách elektřiny pro konečné zákazníky, který činí 45 procent. V případě velkých a středních podniků, kde je konkurence nejsilnější, klesl tržní podíl pod 40 procent, tedy pod hranici, která vymezuje dominantní postavení na trhu.

Ladislav Kříž
mluvčí ČEZ, a. s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688