Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Akcie ve světě  |  02.04.2007 18:49:29

Proventus finance - souhrn měsíce března na světových trzích (6.9.2012)


 

Začátkem měsíce března byla na americkém akciovém trhu stále znát nervozita, která byla vyvolána výrazným propadem kurzů akcií o týden dříve v Číně. Důvodem byly také nepříznivé informace o zpomalení hospodářského růstu USA a zvýšení inflace. Dva týdny po globálních výprodejích akciových trhů zaznamenaly americké burzovní parkety opět značný pokles. Akciové trhy přišly v průběhu několika hodin o všechny zisky z předcházejících dní. Příčinu velkého výprodeje bylo možné spatřovat především ve slabých tržbách amerických maloobchodníků za měsíc únor. Negativní nálada na trhu byla také ovlivněna dalšími problémy na hypotéčním trhu. Každý den přicházely z tohoto sektoru nové negativní zprávy a nikdo neuměl přesně říct, jak závažné to bude mít důsledky. Zmírnění napětí přinesly vynikající výsledky a vyhlídky investiční banky Brothers Holdings. Vedení Brothers Holdings oznámilo, že současné problémy na hypotéčním trhu jsou zvládnutelné a nebudou mít na ekonomiku USA výrazný vliv. V podstatě od této chvíle se trhy stabilizovaly, investoři začali vstupovat do dlouhých pozic a trhy poslali do zelených čísel. Akciovému trhu v USA se tak v druhé polovině měsíce dařilo velmi úspěšně, když zaznamenal nejlepší týdenní výsledky od roku 2003. Index Dow Jones posiloval pět dní v řadě a během jednoho týdne posílil o 3.06% na 12481.01 bodů, S&P 500 uzavřel o 3.54% výše na 1436.11 bodů a Nasdaq Composite vzrostl o 3.21% na úroveň 2448.93 bodů. Největší vliv na obchodování mělo rozhodnutí americké centrální banky, že neplánuje v nejbližší době zvýšit úrokové sazby. FED tak ponechal základní úrokovou sazbu nezměněnou na 5.25 %, kde ji drží od poloviny roku 2006. Na konci měsíce Ben Bernanke, šéf americké centrální banky, v Kongresu uvedl, že není spokojen s vývojem inflace a není si ani jist, jakým směrem se bude americké hospodářství dál ubírat. Bernanke označil trh nemovitostí za hlavní příčinu zpomalení amerického hospodářského růstu.

 

Akciové trhy v Evropě během března zaznamenaly slušné výsledky. Akciím pomáhaly spekulace o možných fúzích a akvizicích ve finančním sektoru a výhled růstu zisků firem. Evropský akciový trh také velmi pozitivně přijal prohlášení, že americká centrální banka nevzala v úvahu možnost zvýšení úrokových sazeb. Souhrnný evropský index FTSEurofirst, zahrnující 300 vedoucích evropských společností, v uplynulém měsíci nakonec posílil o 2.93% a uzavíral na úrovni 1513.3 bodů. Hlavní německý index XETRA DAX 30 se zvýšil o 4.46% na hranici 6917.03 bodů.

 

Makroekonomické zprávy

 

          Objem továrních zakázek USA se za měsíc leden snížily o 5.6%, což je největší meziměsíční pokles za posledních od roku 2000. Ekonomové očekávali pokles zakázek o 4.5%. Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby se snížily o 8.7% a objednávky na zboží krátkodobé spotřeby klesly o 2%. Automobilky a stavební firmy se snaží zbavovat zásob z minulého roku, poté co se výrazně zpomalil odbyt a růst ekonomiky. Extrémně nízké číslo objednávek spolu s posledními makrodaty zřejmě vypovídají o reálném poklesu hospodářského růstu USA.

 

Počet nově vytvořených pracovních míst v USA se v únoru zvýšil o 97 tis., zatímco ekonomové očekávali růst o 100 tis. Americká ekonomika tak vytvořila nejméně pracovních míst za poslední dva roky. Počet nově zaměstnaných osob za leden byl revidován směrem vzhůru na 146 tis. z 111 tis. Míra nezaměstnanosti v únoru klesla na 4.5%, přičemž trh odhadoval její stagnaci na úrovni 4.6%. Průměrné hodinové výdělky vzrostly o 0.4%, což bylo více než se očekávalo. K relativně silnému růstu zaměstnanosti došlo v sektoru služeb, zatímco výraznější pokles zaznamenaly výrobní odvětví, a to zejména stavebnictví, kde se negativně projevilo nepříznivé počasí.

 

Průmyslová výroba ve Spojených státech amerických vzrostla v únoru o 1.0% a dosáhla tak nejvyšší meziroční nárůst od listopadu 2005. Výsledek předčil i odhady analytiků, kteří očekávali růst o 0.3%. Pod tento údaj velmi přispěl automobilový, IT sektor a vyšší spotřeba energie v důsledku chladného počasí.

 

Počet nově započatých staveb v únoru vzrostl o 9% po lednovém poklesu o 14%. Nově započaté stavby tak vzrostly na sezónně očištěnou roční míru 1.525 mil. oproti desetiletému minimu 1.399 mil. v lednu. Analytici očekávali růst nově zahájené výstavby na 1.46 mil. Nově započatá výstavba je však stále o 28% nižší ve srovnání s únorem loňského roku. Nově vydaná stavební povolení, která jsou méně ovlivněna počasím, se v únoru snížila o 2.5% na sezóně očištěnou roční míru 1.532 mil. oproti 1.571 mil. v lednu, zatímco ekonomové odhadovali jejich stagnaci. Počet nově vydaných stavebních povolení je o 28.6% nižší ve srovnání s únorem roku 2006.

 

Prodeje existujících domůUSA v únoru neočekávaně vzrostly o 3.9% na sezóně očištěnou míru 6.69 mil. Míra růstu prodejů je nejvyšší od dubna loňského roku. Růst o 3.9% je nejvyšší od března 2004. Ekonomové očekávali pokles prodejů existujících domů na 6.35 mil. Prodeje se zvýšily již třetí měsíc v řadě, poprvé za poslední tři roky. Počet domů čekajících na prodej vzrostl o 5.9% na 3.75 mil. Průměrná cena rezidenční nemovitosti meziročně klesla o 1.3% na 212 800 a snížila se tak již sedmý měsíc v řadě.

 

Prodej nových domů v únoru zaznamenal neočekávané snížení, když poklesl o 3.9% na úroveň 848 000. Odhady analytiků se pohybovaly na úrovni 985 000. Ve srovnání se stejným obdobím před rokem zaznamenal prodej nových domů až 18.3ný pokles, čímž se potvrdily přetrvávající problémy sektoru nemovitostíUSA.

 

Hrubý domácí produkt USA vykázal v posledním čtvrtletí roku 2006 nárůst o 2.5%. Ekonomika USA tak ve čtvrtém čtvrtletí rostla více než byl předběžný únorový odhad na úrovni 2.2%. K růstu došlo zejména díky vyšším než odhadovaným zásobám amerických podniků. Americká ekonomika rostla za celý rok 2006 tempem 3.3% což je lepší výsledek než v předchozím roce. V důsledku problémů na trhu s nemovitostmi se však v následujícím čtvrtletí očekává výraznější zpomalení ekonomiky USA.

 

Objednávky zboží dlouhodobé spotřebyUSA vzrostly v únoru o 2.5%, tedy méně než se očekávalo. Analytikové očekávali růst o 3.0% po poklesu o 8.7% v původně uvedené statistice za měsíc leden. Tímto se opět potvrdily předpovědi o zpomalení růstu amerického hospodářství. Bez započtení dopravních prostředků objednávky zboží dlouhodobé spotřeby klesly o 0.1 %.

 

Evropská centrální banka na svém zasedání podle očekávání přistoupila ke zvýšení základní úrokové sazby o čtvrt procentního bodu na více než pětileté maximum 3.75%. K tomuto kroku přistoupila i přes relativně nízkou inflaci (1.8%). Hlavním důvodem je obava, že možný nárůst cen energií a komodit společně s tlakem německých odborů na růst mezd, může vyvolat inflační tlaky. Jedná se už od sedmé zvýšení úrokových sazeb od konce roku 2005 a prezident ECB, Claudie Trachet naznačil, že ekonomika EU je v dobré kondici a existuje tedy prostor pro další růst sazeb.

  

Další významné události uplynulého měsíce

 

Americká farmaceutická společnost Schering-Plough Corp. kupuje od holandské společnosti Akzo Nobel NV divizi Organon za 14.4 mld. USD v hotovosti. Převzetím divize získá společnost Schering kontrolu nad výrobou antikoncepčních tablet a experimentálních léků. Společnost Schering uvedla, že díky koupi této společnosti získá pět experimentálních léků, které se nacházejí v poslední fázi klinických testů. Akzo Nobel NV plánuje zpětný odkup svých akcií ve výši až 1.3 mld. EUR po uzavření celého obchodu. Očekává se, že akvizice by měla zvýšit zisk společnosti Schering-Plough o 0.1 USD na akcii v prvním roce a uzavření celého kontraktu by mělo být dokončeno před koncem roku 2007.

 

Největší světová automobilka, americká společnost General Motors Corp., oznámila, že ve čtvrtém čtvrtletí 2006 dosáhla zisku 950 mil. USD či 1.68 USD na akcii, oproti ztrátě 6.6 mld. USD či 11.63 USD na akcii za stejné období před rokem. Po několika ročních problémech a ztrátách přistoupila společnost k restrukturalizaci nákladů díky, kterým se jí podařilo v roce 2006 ušetřit 6.8 mld. USD oproti předpokládaným 6 mld. USD. Na výsledku se projevily též příjmy z prodeje 51% podílu finanční divize GMAC. Bez započtení jednorázových položek GM vykázala zisk ve výši 180 mil. USD či 0.32 USD na akcii. Analytické odhady očekávaly čtvrtletní zisk na hodnotě 1.20 USD na akcii.

 

Americká investiční banka a brokerská společnost Morgan Stanley oznámila výsledky hospodaření prvního čtvrtletí 2007. V uvedeném období dosáhla 60% nárůst zisku oproti stejnému období minulého roku. Příjmy společnosti se meziročně zvýšily o 29% na rekordních 11 mld. USD, zisk dosáhl 2.67 mld. USD či 2.51 USD na akcii. Průměrné odhady analytiků na zisk byly 1.88 mld. USD a na příjmy na úrovni 9.4 mld. USD. Pod tento výsledek se největší měrou podepsaly příjmy z investičního bankovnictví a konzultačně-poradenské služby.

 

Největší americká banka, Citigroup Inc., oznámila, že v rámci restrukturalizace nákladů hodlá propustit přibližně 15 000 zaměstnanců, což je cca 5% z celkového počtu 327 000 zaměstnanců celosvětové bankovní společnosti. Minulý rok se banka dostala pod palbu kritiky investorů poté co tempo růstu nákladů dosáhlo 15% za rok, zatímco příjmy rostly jen na úrovni 7%. Management společnosti Citigroup Inc. dělají poslední úpravy na plánu restrukturalizace, jejíž výsledkem by mělo být snížení nákladů o více než 1 miliardu dolarů. Citigroup předpokládá, že plán odhalí do doby, než bude vyhlašovat svoje výsledky za první čtvrtletí 16. dubna, den před výroční schůzí Citigroup.

 

Třetí největší stavební společnost v USA Lennar Corp. v prvním čtvrtletí zaznamenala pokles čistého zisku o 73% na úroveň 68.6 mil. USD či 0.43 USD na akcii ve srovnání s předchozím rokem, kdy dosáhla zisku na úrovni 258.1 mil. USD či 1.58 USD na akcii. Společnost odůvodnila výrazný pokles zisku odlivem poptávky na nejistém trhu s nemovitostmi. Tržby se snížily o 14% na 2.8 mld. USD. Průměrný odhad analytiků na zisk byl 0.43 USD na akcii a tržby očekávali ve výši 2.49 mld. USD. Současně se zveřejněním výsledků hospodaření Lennar oznámil, že v roce 2007 nedosáhne plánovaného zisku a vzhledem k upadajícímu trhu nemovitostí společnost nestanovila ani novou projekci zisku.

 

OMV AG, největší ropná společnost ve střední Evropě, oznámila, že její zisk se zvýšil ve čtvrtém čtvrtletí o 25%. K zisku významně přispěla expanze do Turecku a zvýšené prodeje čerpacích stanic díky nadprůměrnému teplému počasí. Čistý zisk společnosti se zvýšil na 295 mil. EUR či 0.99 USD na akcii v porovnání s 237 mil. EUR či 0.79 USD na akcii v loni. Reportovaným ziskem společnost překonala odhady analytiků, kteří očekávali 232 mil. EUR. Tržby společnosti se meziročně zvýšily o 13% na 5.16 mld. EUR.

 

Adidas AG, německý výrobce sportovního oblečení a vybavení, vykázal zisk za čtvrté čtvrtletí díky vyšší poptávce po fotbalovém vybavení po proběhlém Světovém šampionátu ve fotbale. Čistý zisk společnosti za čtvrté čtvrtletí dosáhnul 13 mil. EUR oproti ztrátě 4 mil. EUR v předchozím roce. Průměrné očekávání analytiků bylo 18 mil. EUR. Tržby společnosti vzrostly o 48% na 2.25 mld. EUR. Adidas za rok 2006 zvýšil čistý zisk na 483 mil. EUR (633.7 mil. USD) z 383 mil. EUR v roce 2005, což je nárůst o 26%. Tržby za minulý rok vzrostly o 52% na 10.08 mld. EUR, hlavně díky akvizici s americkým rivalem Reebok. Společnost plánuje zvýšit dividendu o 29% na 0.42 EUR na akcii.

 

Bayer AG, německý farmaceutický a chemický gigant, oznámil zvýšení zisku za čtvrté čtvrtletí, když koupě konkurenčního Scheringu AG přispěla k růst tržeb. Čistý zisk vzrostl na 311 mil. EUR v porovnání s 46 mil. EUR před rokem a výsledky tak překonaly průměrné odhady analytiků. Tržby vzrostly o 25% na 7.97 mld. EUR. Akcie Bayer AG posílily od začátku roku o 5.1%.

 

Letecká společnost Quatar Airways se rozhodla objednat 80 nových letadel typu Airbus A350 XWBs, v hodnotě 16 mld. USD. Evropský výrobce letadel Airbus se potýká zřejmě s nejhorší situací, jakou zažil od svého založení. Za loňský rok si na své konto připsal ztrátu ve výši 572 mil. EUR. Pro Airbus je tak tato objednávka velkou příležitostí, aby přesvědčil o své kredibilitě a svých schopnostech. Je pravděpodobné, že před podepsáním smlouvy na dodávku (konec června) se celková cena ještě upraví, když arabská společnost požaduje výraznou slevu.

 

Druhý největší světový výrobce mobilních telefonů, Motorola Inc. snížila výhledy na hospodaření na první čtvrtletí 2007. Motorola jako důvod uvedla globální pokles prodejů mobilních telefonů. Jelikož se mobilní telefony podílejí na celkových příjmech firmy ze 2/3, společnost upozornila, že v prvním čtvrtletí 2007 může dokonce dosáhnout ztráty. Motorola snížila očekávané příjmy pro první čtvrtletí na 9.2-9.3 mld. USD. Předešlý výhled příjmů byl na úrovni 10.4-10.6 mld. USD.

  

Devizové a komoditní trhy

 

V uplynulém měsíci ceny komodit posilovaly, s výjimkou zlata. Cena lehké ropy se zvýšila o 6.60% na 65.87 USD za barel a cena zemního plynu vzrostla o 5.82% na 7.73 USD za mil. BTU. Cena zlata oslabila o 0.08% na úroveň 663.00 USD za trojskou unci. Cena mědi se zvýšila o 15.11% na 314.6 USD. Na devizových trzích v průběhu měsíce americký dolar vůči ostatním měnám převážně oslaboval. Dolar vůči euru poklesl o 1.52% a vůči britské libře si pohoršil o 0.93%. Vůči japonskému jenu dolar oslabil o 0.29%. Česká koruna vůči amerického dolaru za měsíc posílila o 1.97%.

 



Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

07.09.2007Proventus Finance - souhrn dění na světových trzích v měsíci srpnu (7.9.2007) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
07.06.2007Proventus finance - souhrn 6.6. na světových trzích Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
07.03.2007Proventus finance - souhrn měsíce února na světových trzích Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
02.02.2007Proventus finance - souhrn měsíce ledna na světových trzích Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
03.01.2007Proventus Finance - souhrn dění na světových trzích v měsíci prosinci Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688