Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Tiskové zprávy  |  02.04.2007 17:12:23

Dejte Vaší firmě drive! TOP Programy snadno zrealizují každý Váš podnikatelský plán

Dejte Vaší firmě drive!
TOP Programy snadno zrealizují každý Váš podnikatelský plán

 

Nedílnou součástí strategie České spořitelny tvoří programy na podporu rozvoje české ekonomiky. Formou zvýhodněných úvěrů Česká spořitelna podporuje jednotlivce i firmy ve vybraných oblastech české ekonomiky. Cílem je podpořit kvalitní, středně velké firmy v jejich dalším rozvoji a konkurenceschopnosti jak na domácím trhu, tak především při jejich expanzi na trhy zahraniční. Česká spořitelna chce dobrým firmám s kvalitním managementem umožnit přístup k levnějšímu financování jejich investičních záměrů, které budou ve svém důsledku přínosem nejen pro hospodaření těchto firem, ale také přínosem pro celou českou ekonomiku.

Druh a způsob podpory

Pro financování investic je Českou spořitelnou poskytován úrokový příspěvek ve výši 3 %, který toto financování oproti tržním podmínkám zlevňuje. Doba platnosti tohoto financování investic závisí na druhu investice a bude stanovena podle její ekonomické životnosti na 5, 7,5 nebo 10 let. Podporované investice zahrnují pozemkové a stavební investice nebo investice do strojního vybavení, které budou realizovány v časovém rámci max. 1,5 roku. Podpora závisí na kladném rozhodnutí o poskytnutí úvěru a bude přiznána podle posouzení provedeného na základě seznamu kritérií.

Podnik a projekt by měly odpovídat zejména následujícím kritériím:

- Bonita podniku, kvalita vedení a organizace, vývoj schopnosti samofinancování.

- Projekt a jeho technologický obsah, vyšší přidaná hodnota a lepší odbytové příležitosti, ekonomický dopad projektu na podnik.

- Dopad projektu na region, životní prostředí a státní obchodní bilanci.

Podporovaný podnik musí vycházet ze zdravé výchozí pozice, kde lze očekávat dobrou výkonnost. Podnik musí dosáhnout nejméně 50 % z nejvyššího možného bodového ohodnocení.

 

Zásady podpory

1. Kdo může žádat o podporu?

O podporu mohou žádat právnické, popřípadě fyzické osoby (pouze tehdy, jestliže vedou podvojné účetnictví) podnikající v oblasti průmyslu, obchodu a sektoru služeb nebo v oblasti výroby a zpracování zemědělských produktů, které sídlí v České republice.

Obrat podniku je nejméně 30 mil. a nejvýše 1 500 mil. v roce podání žádosti.

Podniky, které jsou výhradně nebo částečně ve státním vlastnictví, jsou vyloučeny, stejně jako podniky, jejichž majoritním vlastníkem jsou města a obce.

Podniky, které poskytují služby pro obchod nebo pro průmysl, jsou oprávněny podat žádost o podporu, jestliže jsou tyto služby realizovány z komerčního hlediska.

2. Jaké projekty budou podporovány?

Budou podporovány ty investice, které budou realizovány v tuzemsku v časovém rámci 1,5 roku a které zlepšují stávající produkty nebo výrobní postupy, které rozšiřují sortiment výrobků a které podporují vstup do nového odvětví a mají jako předmět podnikání průmyslovou výrobu, obchod, služby nebo výrobu a zpracování zemědělských výrobků.

Jako investiční náklady mající nárok na podporu budou uznány náklady na půdu a nemovitosti, na zakoupení/stavbu budov a na pořízení strojů. Náklady na vlastní výrobu zařízení a projekty na nákup nemovitého a movitého majetku za účelem pronájmu nebudou podporovány.

Honoráře třetím osobám, nezbytné pro provedení investice, budou uznány v rozsahu 5 % odpovídající investice.

Překročení nákladů nebude zpětně podporováno, nevyčerpání nákladů v rozsahu vyšším než 25 % má za následek zkrácení přiznané podpory.

V rámci tohoto programu může podnik podat žádost pro každý samostatný projekt každý rok.

Plánovaná investice by měla pozitivně ovlivnit další rozvoj podniku; sanační a restrukturalizační projekty nejsou v rámci tohoto programu podporovány, stejně jako nákupy podniků nebo podílů v nich.

Přeúvěrování projektů za účelem získání podpory je možné, ale pouze do jednoho roku od dokončení daného podporovaného projektu.

3. Rozsah a doba podpory:

Česká spořitelna bude financovat tento program na základě svých obecných úvěrových kritérií. Zvýhodněné podmínky ve formě úrokové sazby nižší o 3 % oproti tržní úrokové sazbě, může poskytnout až do výše 50 % celkových nákladů na projekt. Zbývající část nákladů musí firma financovat sama, případně za tržních podmínek.

Minimální výše podporovaného úvěru je 5 mil. , maximální hranice je stanovena na 200 mil. .

Česká spořitelna bude obecně rozlišovat mezi stavebními, smíšenými a strojními investičními projekty, s přihlédnutím k povaze a náročnosti konkrétní investice. V případě stavební investice je doba splácení podporovaného úvěru po předložení konečného zúčtování 10 let s možným odkladem splácení maximálně o jeden rok, u smíšených projektů je to 7,5 roku s maximálně šestiměsíčním odkladem splácení a u investic realizovaných do strojního zařízení je doba splatnosti podpory 5 let. Splácení úvěru probíhá čtvrtletně, po úplném dočerpání úvěru, ve stejně vysokých splátkách k nejbližšímu 15. 3., 15. 6., 15. 9.a k 15. 12. a dále vždy k těmto datům. Podpora v rámci programu TOP PODNIK ze zásady nevylučuje ostatní podpory.

 

Více informací o podmínkách a postupu při žádosti o podporu naleznete na webových stránkách www.csas.cz nebo informační lince 800 207 207.                                   
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Tiskové zprávy:

30.01.2024  Sodexo Benefity jsou nyní Pluxee Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688