Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  28.03.2007 09:46:26

Roman: Prodej 7% ČEZ je úžasné řešení. ČEZ nemá kde utrácet, koupí vlastní akcie

Privatizace 7% státního podílu společnosti ČEZ označil její generální ředitel Martin Roman v rozhovoru pro dnešní Hospodářské noviny za "úžasné řešení". "Největší plus vidím v tom, že stát dostane peníze za všechny akcie, které prodá. A že při snížení základního jmění ČEZ se zároveň jeho akciový podíl ve firmě změní mnohem méně, než by odpovídalo množství těch privatizovaných akcií," uvedl Roman.

Na dotaz, proč změnil svůj názor na nákup vlastních akcií šéf ČEZu odpověděl: "Když máte možnost nakoupit spoustu zahraničních aktiv s návratností vyšší, než jaká se dá dosáhnout v Čechách, určitě je lepší peníze investovat tam. Jenomže těch možností dnes moc není - privatizace v mnoha zemích zpomalují. Takže přemýšlíme, kde investovat. A jednou z možností je, investovat do vlastních akcií." ČEZ si podle něj nestanovuje žádný limit pro výkup, valné hromadě navrhne koupit 10 %.
Získat celý 7% podíl bude velmi dlouhodobá záležitost, "třeba na sto obchodních dní", řekl dále. K budoucím záměru vykoupené akcie zrušit se vyjádřil spíše neurčitě: "Já teď nechci předpovídat, co všechno se může stát. Ale nepočítám s tím, že bychom ty akcie drželi dlouho."

Roman také popřel, že by ČEZ v současné době plánoval zvýšení dividend. V Evropě jsou podle něj pořád investiční příležitosti ve stovkách miliard. Navíc se v některých státech ve východní Evropě hovoří o privatizaci. "Nechceme, abychom v okamžiku, kdy se ty privatizace spustí, nestáli bokem a nekoukali, jak si zajímavé strategické podniky rozebírají ostatní. Já myslím, že by letos mohly být vapsané tendry na prodej nějakých firem v Kosovu a v Rumunsku, také v Turecku by se nějaká soutěž mohla konat."
Nedostatek příležitostí v privatizacích chce ČEZ kompenzovat stavbou nových elektráren. "Krásným příkladem je investice do elektrárny Gacko v Bosně, kde získáme stávající zdroj a nový další vybudujeme. Podobný projekt máme v Kosovu, zájem o stavbu nové elektrárny máme v Srbsku. Zkoumáme také Rusko, kde už máme vytipované pozemky. Máme tam dceřinnou společnost a deklarovali jsme zájem o stavbu elektrárny pro Moskvu."

ČEZ má podle Romana dostatek financí na stavbu elektráren v zahraničí i doma. "Více než sto miliard vkládáme jenom do modernizací elektráren v Tušimicích, Prunéřově a v Ledvicích, případně i v Počeradech."
Nedávné potíže v jaderné elektrárně Temelín byly podle něj problémem ne z hlediska bezpečnosti, ale kvůli ekonomickým dopadům. "Poslední poruchy nás stály přes sto milionů korun." Poruch však ubývá, během dvou až tří let bude elektrárna stabilizovaná, na plném výkonu a poruchovostí v mezích evropského standardu, uvedl Roman. "Ale spokojen s Temelínem opravdu nejsem. Vadí mi, že vyrábí jen dvanáct terrawatthodin elektřiny ročně a ne patnáct, jak by měla," dodává.
Kristýna Landová, Patria Online
29.03. 13:31  temelín (Klobása)
29.03. 13:28  temelín (breta)
28.03. 16:04  Zrušit opční program (malý. akcionář)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688