IQ-TRADE (IQ-TRADE)
Komodity  |  26.03.2007 16:07:00

Credit Suisse očekává pokles zásob a rekordní ceny kukuřice

Zatímco někteří analytici se domnívají že dlouhodobé prognózy Amerického ministerstva zemědělství (USDA) jsou co do velikosti objemů kukuřice při výrobě biolihu pro letošní rok příliš konzervativní ostatní uvádějí že projekce amerického úřadu jsou kakřka přesné. Analytikové Credit Suisse však očekávají že se v sezóně 2008-09 vyrobí v USA více než 11,4 mdl galonů s ohledem na růst kapacit nových projektů podle RFA. Renewable Fuels Association (RFA) očekává růst výroby etanolu v pololetí 2009 okolo 11,4 mld galonů.

V současnosti je v USA 111 rafinerií v 19 státech, 78 ve výstavbě a 7 v projektové přípravě. Americké ministrstvo zemědělství očekává že spotřeba kukuřice pro potřeby výroby etanolu stoupne ze současných 2,15mld na 3,7 mld bušlí v roce 2008-09 a 4,0 miliardy bušlí v roce 2010-11.

USDA odhaduje v roce 06-07 průměrnou cenu kukuřice $3,50 za bušl a v roce 2009-10 okolo $3,75 za bušl. Credit Suisse uvádí že USDA odhady cen kukuřice jsoupříliš umírněné“. Podle jejího názoru překoná kukuřice hravě metu $4,0 již v rcoe 2008-09. Slabá nabídka a exporty pak mohou způsobit na obilninovém trhu cenové šoky.

S. McCambridge z Prudential Financial uvádí že to na čem bude opravdu klíčově záležet bude cena kukuřice, velikost poptávky, cena ropy a provozní marže biorafinerií. On očekává že velikost produkce v roce 2008-09 dosáhne pouze 9,3 mld galonů. Nízké marže rafinerií budou ve skutečnosti znamenat snižování kapacit. McCambridge uvádí že již v současnosti některé velké rafinerie postavené na Středozápadě s výkony 100 mil galonů ročně snižují provozy.

J. Kleist analytik z TTM v Chicagu uvádí že odhady CS se nejlépe shodují s realitou. On dává příklad že pokud by cena ropy klesla z $60 na $40 za barel a futures na kukuřici stoupl z $4 nad $5 za bušl zisková marže by se zužovala což by měnilo situaci na straně nabídky a poptávky. „Je třeba se ale dívat na situaci optimisticky. Cena kukuřice by neměla být příliš vysoká a cena ropy příliš nízko,“ dodává Kleist.

USDA očekává že konečné zásoby kukuřice v roce 2009-10 klesnou ze současných 7,9% na 4,5% celkové využitelnosti. Credit Suisse však očekávaá daleko větší pokles konečných zásob a ceny kukuřice mnohem vyšší.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688