Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Akcie ve světě  |  20.03.2007 10:41:28

Proventus finance - souhrn týdne 12.3. - 16.3. na světových trzích


Americké trhy zaznamenaly během minulého týdne nadprůměrně volatilní obchodování, během kterého vymazaly zisky z předcházejícího týdne. Na začátku týdne se americké akciové trhy odrazily směrem vzhůru, když obchodování pozitivně podpořila vlna ohlášených akvizic. Pod tlakem se ocitly tituly finančních společností, které se specializují na poskytování hypoték a soukromých úvěrů. Akcie americké společnosti New Century Financial v pondělí oslabily o víc jak 48% poté co oznámila svým věřitelům že nemá dostatek peněz na pokrytí pohledávek. New Century se tak ocitla blízko bankrotu. V úterý, dva týdny po globálních výprodejích akciových trhů zaznamenaly americké burzovní parkety opět značný pokles. Akciové trhy přišly v průběhu několika hodin o všechny zisky z předcházejících dní. Od počátku obchodování mezi investory zavládla negativní nálada a akciové tituly směřovaly v průběhu celého obchodního dne dolů. Příčinou velkého výprodeje lze spatřovat především ve slabých tržbách amerických maloobchodníků za měsíc únor. Negativní nálada na trhu byla také ovlivněna dalšími problémy na hypotéčním trhu. Došlo tak k značnému poklesu akcií společností z finančního sektoru, zejména hypotečních ústavů. Každý den přicházely z tohoto sektoru nové negativní zprávy a nikdo neuměl přesně říct, jak závažné to bude mít důsledky. Zmírnění napětí přinesly vynikající výsledky a vyhlídky investiční banky Brothers Holdings. Vedení Brothers Holdings oznámilo, že současné problémy na hypotéčním trhu jsou zvládnutelné a nebudou mít na ekonomiku Spojených států amerických výrazný vliv. V podstatě od této chvíle se trhy stabilizovaly, investoři začali vstupovat do dlouhých pozic a trhy poslali do zelených čísel. Makrodata z druhé části týdne přinesly smíšený pohled na kondici ekonomiky USA, když průmyslová výroba v únoru zaznamenala neočekávaný nárůst o 1%, na druhé straně však neočekávaně vzrostla cenová hladina měřená indexem spotřebitelských (CPI) a produkčních cen (PPI). Díky vyšší únorové inflaciUSA je tak možnost snížení úrokových sazeb americkou centrální bankou v blízké době v nedohlednu. Nadprůměrná volatilita akciového trhu v průběhu celého týdne byla také způsobená páteční exspirací opcí a future kontaktů na akcie a akciové trhy. To obvykle způsobuje zvýšenou volatilitu i podkladových aktiv. Během následujících dní budou investoři velmi pozorně sledovat zasedání americké centrální banky, které může naznačit vývoj úrokových sazeb v nejbližším období. Pozitivní vliv na akciové trhy by mohla mít i klesající cena ropy, která během minulého týdne oslabila o 4.9% a v pátek na NYMEXu uzavřela na úrovni 57.11 USD za barel.

 

Akciové trhy v Evropě též nezaznamenaly příliš dobré výsledky a korigovaly z hodnot dosažených v předešlém týdnu. Evropské akcie se během týdne propadly na 3.5 měsíční minimum kvůli rostoucím obavám, že problémy na americkém hypotéčním trhu se rozšíří na celou ekonomiku USA. Souhrnný evropský index FTSEurofirst, zahrnující 300 vedoucích evropských společností, v uplynulém týdnu oslabil o 2.32% a uzavíral na úrovni 1454.89 bodů. Hlavní německý index XETRA DAX 30 oslabil o 2.43% na hranici 6576.87 bodů.

 

 

Makroekonomické zprávy

 

Maloobchodní tržby v USA zaznamenaly v únoru nárůst jen o 0.1%, přičemž analytické odhady očekávaly růst na úrovni 0.2-0.5%. Pod tuto skutečnost se nejvýrazněji podepsal pokles spotřebitelských výdajů, ovlivněných vyššími průměrnými cenami benzínu. S vyloučením tržeb benzínových stanic a prodejů aut klesly maloobchodní tržby o 0.3% po 0.3% růstu v lednu, což je největší propad od dubna 2004.

 

Deficit amerického běžného účtu USA se v uplynulém čtvrtletí snížil na 195.8 mld. USD. Hlavní zásluhu na tom má nižší cena ropy a rostoucí export. V předcházejícím čtvrtletí byl deficit běžného účtu 229.4 mld. USD.

 

Výrobní ceny v USA se zvýšily za měsíc únor víc než se předpovídalo. Vzrostly, když se do nich promítly zejména vyšší ceny energií, cigaret a hraček. Výrobní ceny poskočily o 1.3%, oproti 0.6% vzrůstu v lednu. Jádrové ceny bez započtení paliv a potravin stouply o 0.4%. Ekonomové předpovídali růst cen o 0.5%, jádrový index se měl podle předpovědí zvýšit o 0.2%. Meziročně se výrobní ceny zvýšily o 2.5%, oproti 0.2% v lednu.

 

Index spotřebitelských cenUSA se v únoru zvýšil o 0.4%, když rostly především ceny potravin, energií a tabáku. Ekonomové očekávali jejich růst o 0.3%. Jádrový index nezahrnující ceny potravin a energií vzrostl o 0.2% a střetl se tak s odhadem trhu. Ceny potravin posílily o 0.8%, což představuje největší nárůst téměř za poslední dva roky a rostly již druhý měsíc v řadě. Ceny energií se zvýšily o 0.9%. Ceny zemního plynu vzrostly o 5%, což je největší nárůst od října 2005.

 

Průmyslová výroba ve Spojených státech amerických vzrostla v únoru o 1.0% a dosáhla tak nejvyšší meziroční nárůst od listopadu 2005. Výsledek předčil i odhady analytiků, kteří očekávali růst o 0.3%. Pod tento údaj velmi přispěl automobilový, IT sektor a vyšší spotřeba energie v důsledku chladného počasí.

 

 

Další významné zprávy uplynulého týdne

 

Americká farmaceutická společnost Schering-Plough Corp. kupuje od holandské společnosti Akzo Nobel NV divizi Organon za 14.4 mld. USD v hotovosti. Převzetím divize získá společnost Schering kontrolu nad výrobou antikoncepčních tablet a experimentálních léků. Společnost Schering uvedla, že díky koupi této společnosti získá pět experimentálních léků, které se nacházejí v poslední fázi klinických testů. Akzo Nobel NV plánuje zpětný odkup svých akcií ve výši až 1.3 mld. EUR po uzavření celého obchodu. Očekává se, že akvizice by měla zvýšit zisk společnosti Schering-Plough o 0.1 USD na akcii v prvním roce a uzavření celého kontraktu by mělo být dokončeno před koncem roku 2007.

 

Diskontní maloobchodní prodejce Dollar General oznámil, že souhlasil s odkoupením společností zabývající se investicemi do private equity Kohlberg Kravis Roberts & Co. za 7.3 mld. USD. Dle podmínek smlouvy akcionáři Dollar General obdrží 22 USD za akcii, což představuje cenu o 31% vyšší oproti páteční zavírací ceně 16.78 USD. Akcie Dollar General na počátku pondělního obchodování na základě zprávy posílily o více než 27%.

 

Největší výrobce polovodičů do mobilních telefonů, americká společnost Texas Instruments Inc. snížila projekci zisku a příjmů na první čtvrtletí 2007. Původní předpokládaný objem příjmů v rozmezí 3.01-3.28 mld. USD se zúžil na 3.07-3.22 mld. USD. Společnost odhaduje, že za první čtvrtletí vykáže zisk v rozmezí 0.29-0.33 USD na akcii oproti lednové předpovědi 0.28-0.34 USD na akcii.

 

           Největší světová automobilka, americká společnost General Motors Corp., oznámila, že ve čtvrtém čtvrtletí 2006 dosáhla zisku 950 mil. USD či 1.68 USD na akcii, oproti ztrátě 6.6 mld. USD či 11.63 USD na akcii za stejné období před rokem. Po několika ročních problémech a ztrátách přistoupila společnost k restrukturalizaci nákladů díky, kterým se jí podařilo v roce 2006 ušetřit 6.8 mld. USD oproti předpokládaným 6 mld. USD. Na výsledku se projevily též příjmy z prodeje 51% podílu finanční divize GMAC. Bez započtení jednorázových položek GM vykázala zisk ve výši 180 mil. USD či 0.32 USD na akcii. Analytické odhady očekávaly čtvrtletní zisk na hodnotě 1.20 USD na akcii.

 

            Americká petrochemická společnost Halliburton Co. oznámila, že v souvislosti s plánovanou restrukturalizací firmy vytvoří v roce 2007 víc jak 13000 nových pracovních míst. Přibližně stejný počet míst vytvořila i roce 2006. Halliburton nedávno oznámil, že svoji centrálu přemístí v blízké budoucnosti z amerického Houstonu do Dubaie ve Spojených Arabských emirátech.

 

            Britská farmaceutická společnost GlaxoSmithKline Plc. získala od americké komise pro ochranu potravin a léčiv (FDA) povolení na prodej svého léku pro pacienty s rakovinou prsu. Jedná se o první ze čtyř léků na léčbu rakoviny, u kterých GlaxoSmithKline doufá, že získá do roku 2010 povolení k prodeji. Očekává se že by roční prodeje z tohoto léku mohly do roku 2010 dosáhnout přibližně 1.35 mld. USD, a při schválení jeho dalšího užití by se mohly ročně vyšplhat až na 4 mld. USD. Společnost doufá, že schválení tohoto léku představuje začátek nové éry jejích léčiv pro onkologická onemocnění.

 

Bayer AG, německý farmaceutický a chemický gigant, oznámil zvýšení zisku za čtvrté čtvrtletí, když koupě konkurenčního Scheringu AG přispěla k růst tržeb. Čistý zisk vzrostl na 311 mil. EUR v porovnání s 46 mil. EUR před rokem a výsledky tak překonaly průměrné odhady analytiků. Tržby vzrostly o 25% na 7.97 mld. EUR. Akcie Bayer AG posílily od začátku roku o 5.1%.

 

Letecká společnost Quatar Airways se rozhodla objednat 80 nových letadel typu Airbus A350 XWBs, v hodnotě 16 mld. USD. Evropský výrobce letadel Airbus se potýká zřejmě s nejhorší situací, jakou zažil od svého založení. Za loňský rok si na své konto připsal ztrátu ve výši 572 mil. EUR. Pro Airbus je tak tato objednávka velkou příležitostí, aby přesvědčil o své kredibilitě a svých schopnostech. Je pravděpodobné, že před podepsáním smlouvy na dodávku (konec června) se celková cena ještě upraví, když arabská společnost požaduje výraznou slevu.

 

 

Devizové a komoditní trhy

 

V uplynulém týdnu se ceny ropy a ostatních komodit pohybovaly smíšeně. Zatímco ceny lehké ropy a zemního plynu klesaly, ceny zlata a mědi rostly. Cena dubnového kontraktu americké lehké ropy poklesla o 4.9% na hodnotu 57.11 USD za barel. Cena mědi se zvýšila o 7.88% na 300.35 USD. Na komoditním trhu uzavíralo zlato na úrovni 656.50 USD za trojskou unci, když se jeho cena zvýšila o 0.37%. Cena zemního plynu poklesla o 2.24% na hranici 6.92 USD za mil. BTU. Na devizovém trhu dolar vůči většině měn oslaboval. Vůči euru americký dolar oslabil o 1.26% a oproti anglické libře poklesl o 0.20%. Vůči japonskému jenu dolar ztratil 0.93%. Česká koruna vůči dolaru posílila o 2.87%.



Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

04.05.2007Proventus finance - souhrn 3.5. na světových trzích Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
04.04.2007Proventus finance - souhrn 3.4. na světových trzích Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
02.04.2007Proventus finance - souhrn 30.3. na světových trzích Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
30.03.2007Proventus finance - souhrn 29.3. na světových trzích Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
29.03.2007Proventus finance - souhrn 28.3. na světových trzích Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688