Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  07.03.2007 10:50:05

ČS - ČEZ - že by docházel dech ? Ceny max kolem 900 Kč

Nadpis jsme možná trochu přehnali, ale na i vývoji cen akcií je patrné, že už to není ten hlavní tahoun burzy, jako v minulých letech. To sice neznamená, že by jsme se rozhodli jít proti proudu a začali doporučovat akcii k prodeji (stále ponecháváme doporučení držet a roční cílovou cenu 989 Kč), ale s největší pravděpodobností to vypadá, že v první polovině tohoto roku se žádné rekordy trhat nebudou. Na následujících řádcích Vám teď popíšeme, proč si myslíme, že cena akcií i v nejbližších měsících bude začínat maximálně devítkou.

Tak zaprvé, koncem února zveřejněvýsledky za celý rok 2006. Sice nikoho neurazily, ale také pozitivně nepřekvapily. V krátkosti jen připomeneme, že čísla byla téměř v souladu s očekáváním trhu. Proto si myslíme, že zveřejněčísla za rok 2006 by neměly mít větší vliv na cenu akcií. Navíc se domníváme, že trh tyto čísla vezme jako historický fakt a zaměří se na 2007. Nejsledovanější ukazatel EBITDA (zisk před úroky, daněmi a odpisy) dosáhl 64,4mld Kč (naše očekávání bylo 66,2mld Kč a trh čekal 64,0mld Kč). Provozní zisk vzrostl meziročně o 36,3% na 40,1mld Kč a byl jen mírně pod očekáváním trhu 40,5mld Kč. Hlavními tahouny meziročního růstu byly o zhruba 14% vyšší ceny za elektřinu a také vyšší využitelnost jaderných elektráren. Více elektřiny z Temelína a Dukovan jednoduše znamená menší požadavek na výrobu elektřiny z dražších uhelných elektráren.

Za druhé, na tiskové konferenci řekl finančředitel Petr Vobořil, že společnost očekává čistý zisk v tomto roce na úrovni 35mld Kč (my očekáváme 35,7mld Kč), což představuje nárůst o 1.1mld Kč oproti původnímu prosincovému odhadu. Toto prohlášení by bylo pozitivní, ale celá věc má z našeho pohledu dva „háčky“. Důvodem pro zvýšení byla totiž větší spolehlivost JE Temelín. To se nám zdá trochu rozporuplné, když v Temelín dodává elektřinu jen z jednoho bloku, druhý je totiž už od konce ledna odpojen kvůli výměně paliva. A úsměvná historka (nikomu se nic nestalo, tak to tak můžeme nazvat) se přihodila v noci z 26. na 27. února, kdy údajně vyteklo kolem dvou tisíc litrů radioaktivní vody. A v úterý tu byl na návštěvě rakouský kancléř a právě Temelín měl být jedním z témat rozhovorů. Nehoda neznamenala odpojení Temelína z přenosové soustavy, takže na cenu akcie by neměla mít vliv. Jen je to trošku pecháček, co?

Zvýšení odhadu celoro
čního zisku bylo doprovázeno z našeho pohledu relativně nízkým růstem zisku na úrovni EBITDA. Celoroční odhad se zvýšil pouze na 70,9mld Kč, což představuje poměr čistého zisku k EBITDA na úrovni 49,5% oproti dlouhodobému průměru 44-45% (právě zveřejněčísla za rok 2006 jsou v poměru 44,5%). A tady nám to nehraje. Na otázku, co by stálo za takto vysokým nárůstem poměru čistého zisku k EBITDA, nás odpověď „pravděpodobně nižší odpisy“ neuspokojila. Dělalo to tak na nás dojem, že ČEZ prostě jen chtěl trh něčím pozitivně překvapit. Management ČEZu byl vždy známý tím, že svoje na počátku roku zveřejněpredikce několikrát posouval nahoru. Myslíme si ale, že teď si na úrovni čistého zisku „vystřílel“ prach téměř až do konce roku a zvyšovat tak bude moci pouze ostatní položky a snažit se tak narovnat výše zmíněpoměr.

Za třetí, když se člověk podívá z okna, těžko rozeznává, zda je jaro či podzim (zima snad letos ani ne). To má samozřejmě dopad na spotřebu elektřiny, která v lednu dokonce meziročně poklesla o 9,2%. Únor ani březen na tom nebudou o nic lépe. Proti tomu jdou sice o v průměru 17% vyšší ceny elektřiny, ale i tak mírná zima bude mít dopad na hospodaření společnosti v prvním kvartále. Ani tak nejde o prodej base-load (řekněme základní elektřiny), protože ČEZ většinu svých kontraktů prodává již na podzim, ale spíš třeba o exporty nebo tzv. peak –load, protože aktuální spotové ceny elektřiny na německé burze jsou hluboko pod normálem. Takže první čtvrtletí tohoto roku ČEZ také nevytrhne. A odhadovaná dividenda zhruba ve výši 20 Kč také ne.

V neposlední řadě rovněž rozhodnutí slovenské vlády ve spolupráci s italským Enelem dokončit třetí a čtvrtý blok jaderné elektrárny Mochovce za zhruba 1,8mld eur. Nové bloky by měly být dostavěny během pěti let. Nové reaktory nahradí jadernou elektrárnu Jaslovské Bohunice, která byla částečně uzavřena minulý rok, a uhelnou elektrárnu Nováky. Předpokládáme, že stavba potrvá spíše deset než pět let. Tato zpráva je pouze mírně negativní pro ČEZ, jelikož v regionu střední a východní Evropy očekáváme tak jako tak nedostatek elektrické kapacity, ale každopádně to může znamenat počátek nových výstaveb elektráren. Vyšší nabídka výrobních zdrojů by mohla znamenat nižší ceny elektřiny v regionu a tudíž i pro ČEZ. Na druhou stranu nová jaderná elektrárna na Slovensku může pomoci ČEZu prosadit v parlamentu další dva bloky v Temelíně.

Takže se pravděpodobně bude čekat až na konec prvního pololetí, kdy by fundamentálně mohly začít přicházet pozitivnější zprávy. Tou hlavní bude opět prodej elektřiny (hlavně za kolik) na příští rok. S největší pravděpodobností to bude přes novou komoditní burzu, která bude součástí BCPP. Burza tak ve způsobu určování ceny nahradí dosavadní virtuální a velkoobchodní aukci. Dopad na valuaci bude z hlediska ČEZu pozitivní, protože by jsme pak očekávali, že naše ceny mohou ty německé dohnat už v příštím roce. K naší současné valuaci by si pak stačilo připočíst zhruba 15 Kč.

Tyto zprávy pro vás vytváří Analytické oddělení České spořitelny


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 16:41  Akciové trhy: Převládala pozitivní nálada - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)

Přečtěte si také:

25.03.2019Uhlí dochází dech, ceny míří dolů Olívia Lacenová (xPartners)
16.09.2014Akciím ČEZ po zásluze dochází dech. Grant Capital (Grant Capital)
06.02.2013Že by evropským býkům docházel dech? STOX.CZ (Grant Capital)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688