Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Výběr zpráv  |  26.02.2007 15:19:58

Václav Klaus začíná stříhat volební metr

Politická, a v tomto případě také ekonomická scéna, v České kotlině začíná stále víc a víc rozebírat jednu skutečnost. Totiž to, že stávající prezident země, Václav Klaus, začíná stříhat pověstný metr svého působení v prvním volebním období. A jako už několikrát v historii, rozděluje Klaus veřejné mínění na dva nesmiřitelné tábory. Jedni mu nemohou zapomenout, v jejich očích, ekonomické výstřelky, jako kupónovou privatizaci, či prodej majetku tzv. „českou“ cestou, která pak většinou končila velmi neslavně, jiní ho zas bez špetky sebereflexe vynášejí do nebeských výšin. Otázka ale je: Bude Klaus zvolen podruhé, nebo se na pražském hradě objeví druhý pán? A co by česká veřejnost chtěla?

Tak nejprve od konce – podle průzkumu, který provedla agentura Středisko empirických výzkumů v prosinci loňského a lednu letošního roku, věří z ústavních institucí nejvíce lidí prezidentovi republiky (téměř 74 % respondentů výzkumu). Dá se z toho odvozovat, že Václav Klaus, byla-li by politickými stranami tolik proklamovaná, ale nikoli funkční, přímá volba prezidenta reálná, Klaus by se na Hradě usídlil s největší pravděpodobností i v dalších pěti letech prezidentského mandátu. Podle agentury STEM hodnotí velká většina obyvatel České republiky dosavadní působení Václava Klause v roli prezidenta pozitivně – s tím, že jako prezident ČR dosud obstál souhlasí 82  procent lidí. Kladně jej hodnotí nejen drtivá většina sympatizantů ODS a přes 80 procent příznivců KDU-ČSL a Strany Zelených, ale také skoro tři čtvrtiny stoupenců sociální demokracie a dokonce 60 procent lidí, kteří by dali hlas komunistům.

Může se ale objevit místo něj samozřejmě i někdo jiný. Pokud se rychle nic nezmění v ústavních zákonech země, čemuž nic nenasvědčuje, bude platit to, že prezidenta budou volit poslanci. A ti na veřejné mínění v tomto ohledu doslova kašlou. Volí prezidenta spíše podle toho, zda někomu z nich, či jejich kamarádíčků  a kolegů z poslaneckých lavic šlápl na pověstné „kuří“ oko, nebo nešlápl. A to je fatální chyba a ta se musí napravit. Pravdou sice zůstává, že kandidáti v bitvě o prezidenstký post se proti Klausovi začínají teprve pomaloučku objevovat, ale veřejnost sama by si měla konečně dupnout. „Slíbili jste nám přímou volbu, tak se sakra snažte, jinak vám to spočítáme!“ Když by to vyšlo, může naše, rozuměj veřejné, mínění posilnit. Protože pak se naučíme trvat nekompromisně na všem, co nám ti pánové a dámy z parlamentních lavic slíbili. A ne jim do nekonečna promíjet, že to "zas" zkrátka nevyšlo. A to bez ohledu na to, jestli bude na Hradě sedět Václav nebo Pavel. Anebo Petr.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

09.02.2008Václavu Klausovi chyběl jeden hlas Josef Trnka (TPS)
02.12.2007Paměť Václava Klause Josef Trnka (TPS)
25.09.2007Projev Václava Klause na konferenci OSN Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
09.03.2007Václav Klaus je nejvlivnější Čech Strategie.cz (Strategie.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688