Research (Stone de Witt)
Akcie ve světě  |  13.02.2007 15:41:06

Čekejte dnes růst na Wall Streetu - je zájem o hliníkovou Alcou!


Ještě než začne dnešní obchodovací den na americkém Wall Streetu, pojďme s společně podívat na to, co bude pravděpodobně nejvíce ovlivňovat uvažování investorů. Dost možná, že nejvíce dá investiční publikum na korporátní reporty a novinky ze světa připravovaných nabídek převzetí a fúzí. Prozatím se jako nejvlivnější indikátor jeví vývoj amerických akciových futures. Úterní otevření burzy bude spojeno ihned na počátku se silnějším růstovým podnětem. Americké futures na akcie rostou zejména ve světle novinových článků týkající se producenta hliníku, společnosti Alcoa Inc. /AA.N/. Objevily se totiž informace, že se chystá převzetí této firmy a zájemce je prý ze zámoří.

Podle londýnských Timesů nadnárodní těžařská společnost BHP Billiton /BHP.AX/ a Rio Tinto Ltd. /RIO.AX/ nezávisle na sobě vytvořily projektový plán akvizice blue chipové Alcoy. Na druhou stranu ale tyto informace vyvrací jiný zdroj, blízký firmě BHP Billiton, který říká, že BHP na takové nabídce nepracuje.

V elektronickém kompozitním obchodování posílily akcie Alcoa Inc. o 7,7% na 35,43 dolarů. To signalizuje určité informační víry, které se následně projevují v kurzu titulu. "V tichostí kolují informace o tom, že se Alcoa stala předmětem zájmu o takeover." uvádí například Peter Dunay z Leeb Capital Management v New Yorku. Svojí hodnotou však vzbuzuje akce nemalý zájem, protože v případě, že by se pravdivost takových úvah potvrdila, jednalo by se s nabídkou pohybující se někde kolem 40 miliard amerických dolarů. Dunay ještě potvrdil, že je stále patrné, jak M&A významně ovlivňují situaci na trhu.

Kromě této kurzotvorné informace můžeme vypíchnout další tituly, jejichž cenový pohyb je neobvyklý a tudíž o dnešním vývoji leccos napovídající. Akcie společnosti 3M /MMM.N/, jež jsou taktéž v listingu Dow Jones, posílily o 1,2% v elektronické fázi na 75,50 USD, když vedení schválilo ještě v pondělí pozdě v noci navýšení dividend za loňský rok, což přinese akcionářům dodatečný příjem.

Online cestovní kancelář Priceline.com /PCLN.O/ skokově vzrostla o 6,7% na 49,01USD ještě před úvodním gongem dnešní session. Firma totiž v noci na úterý oznámila nárůst ve svých čtvrtletních ziscích. Podobně v průběhu dneška bude reportovat svá data Marsch & McLennan Companies Inc. /MMC.N/, největší světový zprostředkovatel pojištění. Společnost sama odhaduje, že ve svém zisku za čtvrtý kvartál loňského roku překoná odhady analytiků.

Futures akciové indexy si stojí aktuálně takto: Dow Jones Industrial Average narostl o 33 bodů, Nasdaq 100 přidal 1,5 bodu a široký segment SP500 se ocitl o 1,9 bodu nad svojí fair value.

Emil ELNER



Tento komentář, který se týká investic na amerických kap. trzích, má pouze informační charakter. Jakékoli odhady výnosů nebo údaje o minulých výnosech slouží pouze pro informační účely a nejsou zárukou výnosů budoucích. Hodnota portfolií tvořena převážně akciemi v čase kolísá a není-li uvedeno jinak, návratnost investice není zaručena. Bc. Petra Coufalová je registrovaným investičním zprostředkovatelem poskytujícím investiční službu dle §8 odst. 2. písm. a) zákona o CP. Bc. Petra Coufalová je držitelem živnostenského oprávnění na finanční poradenství.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688