Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  05.02.2007 16:11:45

BHS - 4.týden za námi, 5. před námi - více neklidu

Na začátku nadcházejícího týdne stojí pražská burza po týdenním „rally“ proti proudu klesajících burz v Evropě na předním místě žebříčku zhodnocení akcií od začátku tohoto roku. Dohání tak v porovnání s regionálními trhy určitý deficitroku loňského. (Ameriku srážely obavy z oddálení poklesu nebo dokonce růstu úrokových sazeb, Évropu navíc koncem týdne příliš neuspokojily firemní výsledky).

Páteční korekce byly klidná a nezdá se, že by měla nějak výrazně pokračovat. Podporu současných cenových hladin by mohl český trh teoreticky hledat i v zahraničí, jednak díky poklesu zahraničních trhů v minulém týdnu a  možnosti jejich mírného růstu a jednak díky aktuálně oslabené koruněvýhledem na její opětovné posílení do konce roku, což dává zahraničním investorům šanci příležitost sečíst kapitálové a měnové zhodnocené na českém trhu.

Růstová vlna na akciových trzích (podíváme-li se i do konce minulého roku) byla však přeci jen poměrně dlouhá a po posouvání rekordů může přijít období stagnace a není vyloučeno, že již tento týden.

Navíc asi největším nebezpečím pro tento týden jsou úrokové sazby a to především ty americké, o kterých se bude rozhodovat v polovině týdne. V atmosféře obav ze znovu se vrátivší možnosti zvýšení úrokových sazeb bude citlivě vnímán jakýkoliv komentář na toto téma a lék v podobě pokračujícího zveřejňování hospodářských výsledků firem nemusí vždy stačit.

Mezi jednotlivými tituly pražské burzy by se dalo asi sázet ještě na Telefónicu, svůj díl by mohl přinést i ČEZ nebo Komerční banka. Dala by se přepokládat rekonvalescence Philip Morris; cena po d 11 tis. Kč je přeci jen příliš nízká.  Otazníkem je Zentiva a míra s jakou bude doznívat negativní sentiment ve farmaceutickém sektoru.

Nadcházející týden bude tedy spíše ve znamení denního obchodování a profitů na okamžitých pohybech růstu než na základě monotónního pohybu s jednoznačně identifikovatelným trendem. Celkový výsledek týdne proto asi neutrální. Vliv nově obchodovatelných futures na ČEZ a Erste minimální.

 

·   Týdenní statistika pražské burzy

Index PX: vzrostl v minulém týdnu o +2,59% a dosáhl zhodnocení +4,53% od počátku roku.

Objemy obchodů mírně klesly: 14,668 mld proti 15,742 mld předminulého týdne.  V průměrných denních objemech to činí 2,934 mld na 1 obchodní den po 3,148 mld v týdnu předchozím.

Tituly.  Rekordmany byly akcie CME, ČEZu, Orca a Telefónicy O21, které vesměs rostly nad 4%. Erste a Unipetrol přidaly kolem 2%, naopak propadem  o -3,71% se na poslední místo dostal Philip Morris.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

16.04.2007BHS - 15.týden za námi, 16. před námi Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688