Research (Stone de Witt)
Akcie ve světě  |  05.02.2007 07:52:41

Co bude hýbat akciemi v USA tento týden?


Investoři čekající na závratné kurzotvorné zprávy makroekonomické povahy, které by měly přinést řád do pohybu trhu v USA, si v právě začínajícím týdnu přijdou na své. Trhem budou hýbat také firemní reporty o kvartálních výsledcích předních společností na Wall Streetu.

 

Půjde tedy o to, sledovat vývoj ceny příslušného titulu a anticipovat úspěšnost za uplynulé tři měsíce. V případě překvapení, a jak už bývá zvykem - nebude jich pravděpodobně málo, reagovat na nové výsledky mezi prvními. Jedněmi z velkých korporací, jež veřejnosti představí svoje performance v tomto týdnu, budou kromě některých mediálních gigantů také PepsiCo Inc. /PEP.N/ anebo ze sektoru lesnictví Weyerhaeuser Co. /WY.N/.

 

Z minulého týdne může ještě doznívat svým významem snad až zbytečně přeceňovaný nárůst amerického HDP za čtvrté čtvrtletí. Poněkud přehlíženým byl naopak ISM výrobní index, který navzdory očekáváním výrazně poklesl. Investoři tedy vzali minulý týden celkově za pozitivní ve svém vývoji. Hlavní index amerického akciového trhu DJIA posílil o téměř 163 bodů na 12.653,7305 bodu. Podobně se technologický Nasdaq Composite zvedl téměř o 35 bodů na 2.475,8799 bodu.

 

Hned v pondělí pronikne na trh pro něj dosti citlivá zpráva o lednové změně ISM indexu pro nevýrobní sektory (předběžný průzkum Reuters ukázal, že analytici v průměru čekají mírný nárůst o čtyři desetiny bodu na 57,0) a poté se prosadí už i jednotlivé společnosti samy.

 

Mezi mediální společnosti, které v novém týdnu reportují, patří News Corp. /NWSa.N/ a Walt Disney Co. /DIS.N/ ve středu a Tribune Co. /TRB.N/ o den později stejně jako výše zmíněná PepsiCo. Investoři bude pravděpodobně nejvíce zajímat použití volných finančních prostředků z loňského cash-flow. Analytik Bob Millen pracující u Jensen Investment Management v Portlandu (stát Oregon) vidí dvě možnosti - buď navýšení hodnoty vyplácených dividend za uplynulý rok, anebo jejich opětovná investice do rozvoje firmy a obchodů. Předpokládá, že tento záměr by měl být součástí oznamovaných výsledků.

 

Ve středu oznámí Ministerstvo práce kvartální zprávu o vývoji produktivity ve výrobním sektoru s výjimkou zemědělství. Průzkum Reuters odhalil, že ekonomové čekají nárůst o 1,8% za růstu jednotkových pracovních nákladů o 2,1%. Sama o sobě tato čísla příliš neříkají, ovšem když se zakomponují do makroekonomické formule porovnávající právě vývoj produktivity určitého sektoru s jejími náklady, lze vydedukovat směr pohybu inflace a tlaku na ni.

 

Do průběhu obchodovaní jistě řekne své také ropa, jejíž cena už v pátek vzrostla o 1,72 USD za barel (závěr 59,02 USD/barel) na NYMEXu. S předstihem se tak projevila předpověď chladnějšího počasí, která když se vyplní, přinese s sebou zákonitě zvýšenou poptávku a tedy i zvýšení ceny ropy.

 

Důležitým elementem bude rovněž skutečnost, že v průběhu tohoto týdne bude americká vláda organizovat aukci, při níž bude chtít uplatnit vládní dluh ve výši 38 miliard dolarů.

 

Emil ELNER



Tento komentář, který se týká investic na amerických kap. trzích, má pouze informační charakter. Jakékoli odhady výnosů nebo údaje o minulých výnosech slouží pouze pro informační účely a nejsou zárukou výnosů budoucích. Hodnota portfolií tvořena převážně akciemi v čase kolísá a není-li uvedeno jinak, návratnost investice není zaručena. Bc. Petra Coufalová je registrovaným investičním zprostředkovatelem poskytujícím investiční službu dle §8 odst. 2. písm. a) zákona o CP. Bc. Petra Coufalová je držitelem živnostenského oprávnění na finanční poradenství.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

27.12.2016Co bude hýbat evropskou ekonomikou v příštím roce? Ekonomický deník (Ekonomický deník)
21.08.2016Video: Co bude trhy hýbat v nadcházejícím týdnu Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
01.08.2016Video: Co bude v týdnu hýbat světovými trhy Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688