Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  08.01.2007 13:31:13

BHS - výhled CME pro leden a celý rok 2007

Prosincová bilance a výhled CME pro leden 2007

Prosincovým poklesem si titul vytvořil prostor k růstu po
Novém roce a zdá se, že jej naplňuje. Zhruba 11%-ní diskont vybízí spíše k nákupu než k pouhé držbě akcií.

Pokles ceny akcie v prosinci souvisel pravděpodobně velkou měrou ještě s listopadovým zveřejněním nízkého kvartálního zisku a byl dále umocněn rychle sílící českou korunou.

Čisté ztráty vykazované v průběhu roku nejsou výjimkou v závislosti na míře a okamžiku uplatnění finančních nákladů a mimořádných odpisů a protože společnost opakovaně potvrdila výhledy na vysoký zisk EBITDA na konci roku, lze ke zhodnocení tohoto titulu vzhlížet s důvěrou.

Hlavní naděje se však asi obecně upínají k dalšímu rozvoji a zhodnocení společnosti za účasti investiční spol. Apax.


Stalo se :

Regionální informace:• Česká republika:

TV Nova - servisní společnost CME Media Services se sloučila s firmou CET 21, která vlastní pro Novu vysílací licenci. Zápis do obchodního rejstříku se uskutečnil 31. 12.2006. Jde o další krok skupiny na cestě ke zjednodušení celé struktury. Pod CME Media Services se na přelomu předloňského a loňského roku sloučily Česká produkční (výroba pořadů) a Mag Media 99 (prodej reklamního času na Nově).

Reklam je největším zdrojem příjmů; letos by podle mediální agentury ARBO media měly firmy dát na televizní reklamu 9,17 mld Kč (tj. cca +6,6%). Nova zdražila pro letošek cenu reklamního času ve svém vysílání zhruba o +15%; obavy reklamního trhu byly z vyššího nárůstu, +25 až +30%.

- Digitalizace vysílání; ostrému spuštětechnologie

DVB-T i DVB-H (pozemní digitální vysílání a TV do mobilů) stále brání administrativní a legislativní překážky, jedná se především o zákon o rozhlasovém a televizním vysílání a nedostatek frekvencí pro vysílání. V současné době to vypadá, že čekat bude třeba až na konec roku 2008. Přitom rok 2006 byl poměrně úspěšný. V návaznosti na zahájení vysílání DVB-T na podzim 2005 se podařilo dohodnout základní pravidla a legislativní změny. Došlo udělení nových televizních licencí po dlouhém rozhodování Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV); licenci získala letos v dubnu - Febio TV, TV Barrandov, TV Pohoda, Óčko, Z1 a RTA. Očekávalo se mezinárodní přerozdělení kmitočtů pro digitální vysílání a jeho český "provozní řád" v podobě Technického plánu přechodu (TPP). V 2.polovině roku 2006 ale nastal obrat. Nastal odklad TPP. Došlo ke zrušení rozhodnutí RRTV o nových licencích. Soud vyhověl žalobám neúspěšných uchazečů Novy a Galaxie sport na Radu pro rozhlasové a televizní vysílání. Stávající soukromé analogové televize totiž od RRTV licenci nezískaly a její rozhodnutí soudně zpochybnily. Celá situace předznamenává ještě dlouhá soudní jednání. To zajišťuje nadále dominantní postavení 2 hlavních komerčních TV na českém reklamním trhu.

Analogové vysílače by se v Česku podle ČTÚ měly definitivně vypnout do října 2010; mezinárodní dohody požadují, aby evropské země přešly na digitální vysílání nejpozději do roku 2012.

Ukrajina:

Na Ukrajině existuje spor podobný českému sporu s Vladimírem Železným. Kyjevský soud před časem rozhodl, že podnikatel Igor Kolomojskyj je oprávněn nakládat se 70% procenty akcií v televizní stanici Studio 1+1, která patří společnosti Central European Media Enterprises; CME se proti rozhodnutí odvolala a uvedla, že má závaznou dlouhodobou dohodu, která ji opravňuje ke kontrole 60 % procentv ve Studiu 1+1. CME získala většinový podíl v televizní stanici Studio 1+1 v roce 1999. V souladu s ukrajinskými zákony však má pouze minoritní podíl v holdingové skupině, která je držitelem licence k vysílání. Podobné uspořádání vedlo v České republice k jejímu sporu s tehdejším ředitelem Novy Vladimírem Železným. Doposud se neobjevila informace, že by spor byl vyřešen.

Očekávání :

Budoucí události s možným vlivem na hodnotu akcie:

Rok 2007:

- (+/0) výsledky hospodaření 2006 a výhledy na rok 2007
- (+/-) ČR - pokles reklamního času na ČT legislativním omezením o -50% (od 1.1.2008 by se reklamy neměly na ČT vůbec vysílat), ale možné turbulence kolem avizovaných snah ministryně kultury nově sestavované vlády vrátit reklamu na ČT (vláda není ještě potvrzena),
- (+) ČR – restrukturalizace společností kolem TV Nova; větší transparentnost,
- (+) obecně efekty z pokračující konsolidace akvizic v jednotlivých zemích a posilování vlivu v lokálních společnostech nutných pro zabezpečení podnikání
- (?) další expanze v regionu CEE (zatím málo pravděpodobné, i když po vstupu fondů APAX do akcionářské struktury se nedá vyloučit; teoreticky se v této souvislosti mohou objevit též snahy o získání dalšího kapitálu),
- (?) řešení sporů na Ukrajině;

Za horizontem roku 2007:

- (-/0) ČR - digitalizace TV vysílání a růst konkurence na trhu TV reklamy - profilování Prima TV pod vedením MTG, možný pokles tržního podílu v prostředí větší liberalizace reklamního trhu v důsledku digitálních licencí a v důsledku internetu,

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688