Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Komodity  |  08.01.2007 13:21:58

Ceny ropy hýbou (nejen) akciovými trhy

Cena ropy poklesla na konci uplynulého týdne o více než deset procent. Ačkoliv jsme si na výkyvy v ceně této komodity v posledních měsících zvykli, poslední prudký propad je zcela ojedinělý, obzvláště v kontextu ročního období. V zimě obvykle cena energií včetně ropy narůstá s tím, jak se zvyšuje poptávka na straně jedné a naopak se množí problémy s dodávkami na straně druhé. Jaká je tedy příčina vývoje posledních dní?

Cenu ropy ovlivňuje mnoho faktorů, přičemž se uvádí přibližně deset rozhodujících. A právě v poslední době došlo k akumulaci několika pozitivních (tj. cenu ropy snižujících) faktorů: americká ekonomika jako největší světový spotřebitel ""černého zlata"" zpomaluje tempo svého růstu, naopak růst cen ropy v posledních letech po dlouhé době podnítil investice do těžebních kapacit, což dohromady vede k poklesu tlaků na růst cen ropy. Po výrazném růstu cen této komodity v létě (až k 80 dolarům za barel) bylo možné očekávat realizace zisků dlouhodobých i spekulativních investorů. To však nevysvětluje, proč ropa z výše uvedených úrovní zlevnila až na 55 dolarů za barel (páteční hodnota ropy typu brent).

Důvody lze hledat v těžko predikovatelných faktorech. Na podzim se zklidnila geopolitická situace v ""ropných"" regionech - svět se přestal obávat sankcí a následných odvetných opatření Íránu (oprávněně?), v Nigérii ustaly teroristické útoky. Hurikán, který v roce 2005 vyřadil z provozu velkou část ropných rafinérií v USA, tentokrát nepřišel, což se na nadprůměrně vysokých zásobách ropy a destilátů. Tyto zásoby se ani v probíhajícím zimním období výrazně nesnižují a to kvůli neobvykle teplému počasí. Pravá zima prozatím nedorazila nejen na severovýchod Spojených států, ale ani na ostatní, z hlediska spotřeby ropy a topných olejů významná místa severní polokoule.

Co bude dál? V příštích týdnech zůstane zřejmě hlavním tématem na ropných trzích právě počasí. V únoru se sejde OPEC, aby definitivně rozhodnul o dalším (v pořadí již druhém) snížení těžby ropy v rámci tohoto kartelu. Ve světle posledního vývoje není vyloučena ani dohoda o vyšším než předběžně dohodnutém útlumu. Otázkou je, zda tento krok bude mít sílu ovlivnit ceny ropy. Země mimo OPEC totiž stojí v záloze a jsou připraveny pumpovat do potrubí více ropy a zvyšovat tak svůj podíl na ""ropném koláči"". Na druhou stranu může kdykoliv udeřit teroristický útok stejně jako dosud absentující mrazy. Ekonomika USA navíc podle posledních údajů nezpomaluje tak rychle, jak se někteří obávali a spotřeba ropy se tak v této části světa může udržet na vyšších úrovních než komoditní trh doposud předpokládal.

Ať tak či tak, nízké ceny ropy jsou obecně pro akciové trhy pozitivní. Důvody jsou dva: zaprvé je ropa a produkty z ní jednou z nákladových (a často významných) položek a současný cenový vývoj by se tak měl pozitivně odrazit na hospodářských výsledcích za 4q2006. Zadruhé, ceny ropy jsou významnou složkou importních cen většiny evropských států i USA. Jejich pokles tak přispívá k udržení inflačních tlaků v těchto ekonomikách pod kontrolou a může se odrazit na nastavení měnové politiky - v případě USA na dřívějším snižování úrokových sazeb, v případě eurozóny na jejich pozvolnějším růstu.

Ing. Marek Hatlapatka

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688