Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Cestování  |  21.12.2006 10:59:48

Alkoholová kalkulačka: Můžete už za volant?

Vánoční oslavy jsou v plném proudu, není tedy úplně jisté, že následky včerejšího večera úplně pominuly. Spočítat si, za jak dlouho můžete za volant vám pomůže online kalkulačka alkoholu. Zadejte několik základních údajů, vzpomeňte si, co všechno jste předchozí večer vypili a spočítejte si, jak odbourává vaše tělo alkohol. 

KDY MŮŽETE ZA VOLANT? SPOČÍTEJTE SI TO. 

Kdy za volant? 

Na otázku "Za jak dlouho po večírku mohu řídit?“ není jednoduchá odpověď, a to z řady důvodů. Jinak tráví a vylučují alkohol muži a jinak ženy. Ty totiž mají větší podíl tuku - stejně jako například senioři - a hůře vyvinutý odbourávací mechanismus. U starších lidí je ještě problém v tom, že užívají mnoho léků, které v kombinaci s vypitým pivem nebo vínem mohou výrazně ovlivnit jejich chování při jízdě.

Podle Karla Mareše, vedoucího Gastroenterologického centra Nemocnice Na Homolce, zdatní pijáci, tedy ti, kdo pijí často a ve velkém množství, odbourávají alkohol rychleji než ti, kdo pijí příležitostně. Také záleží na tom, jestli se pije na prázdný žaludek, nebo po sytém obědě, protože alkohol zkonzumovaný nalačno začne působit rychleji.

Váha - důležitý faktor
Kromě pohlaví, zdravotního stavu a užívaných léků by se také nemělo zapomínat na hmotnost osoby, pro bližší představu uvádíme příklad dvou mužů, kteří shodně vypili pět velkých desetistupňových piv.

Zatímco stodvacetikilový muž je orientačně odbourá za přibližně šest hodin, sedmdesátikilový muž bude na stejnou dávku alkoholu potřebovat více než devět hodin.

Rychlost odbourávání lze hrubě vypočítat takto: muž za 1 hodinu odbourá 0,1 gramu vypitého alkoholu na 1 kilogram své váhy, žena za stejnou dobu 0,085 gramu alkoholu na 1 kilogram své váhy.

Je ovšem nutné dodat, že výpočet je jen přibližný. Vždy je směrodatná povaha metabolismu toho kterého člověka nebo také to, jestli není třeba zrovna nemocný. Především jaterní onemocnění při zpracování alkoholu danou osobu handicapují.

"Na oslabeného jedince může alkohol nebo léky působit daleko víc, protože jim méně odolává a je také méně schopen se soustředit, ale i to je individuální,“ říká Ivan Douda, jeden ze zakladatelů společnosti Drop In, která se drogové problematice věnuje přes patnáct let.

Bublinky a bylinky
Rychlost vstřebávání alkoholu, se kterou souvisí i jeho následné odbourání a vyloučení, se odvíjí i od druhu nápoje
. "Kysličník uhličitý urychluje vstřebávání tím, že na stěně žaludku vyvolává rozšíření cév,“ vysvětluje lékařka Drahoslava Krhounková z Mostu. A podobně jako šampaňské nebo míchané drinky s minerálkou se rychleji vstřebávají lihoviny s aromatickými látkami a hořčinami, tedy převážně bylinné likéry.

A co vstřebávání zpomalí? "Alkohol ze sladových a silně oslazených nápojů se oproti čistým nápojům stejné koncentrace vstřebává pomaleji, protože cukry tento proces zpomalují,“ říká Krhounková. A dokonce má vliv i teplota nápoje. "Teplota vyšší než 18 °C působí na resorpci příznivě, zatímco teplota nižší než 8 °C ho zpomaluje,“ dodává Drahoslava Krhounková

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688