Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  18.12.2006 10:37:01

BHS: Týden za námi (50), týden před námi (51) - Pegas a podpora ze zahraničí budou asi tématem nadcházejícího týdne

Letošní i historické maximum indexu pražské burzy PX se ve čtvrtek opět v krátké době posunulo výše. Za mořem i v Evropě tomu nebylo jinak, jen  se tak stalo později,  americký index DJI a evropský E300 jsou na nových historických maximech. A tak, i když na každém trhu působil odlišný mix faktorů, celkový výsledek je stejný a do nadcházejícího (51.) týdne vstupují trhy s neztečenou chutí.

To bude platit asi i pro český trh, i když výsledky jednotlivých titulů za minulý týden byly smíšené a objemy obchodů klesají. V pondělí se začne obchodovat s akciemi Pegas Nonwovens a to přinese asi další optimismus. Ceny některých akcií jsou podle mého mínění v tento okamžik vysoko. Pokles cen akcií, či alespoň stagnace by byly logickou reakcí na vývoj trhu předchozích týdnů. Zdá se však, že investoři jsou stále více než optimisticky naladěni a rizika pro ně nehrají na konci roku přílišnou roli.

 

·   Týdenní statistika pražské burzy

Index PX: + 0,68% za minulý týden, tj. posun na  1622,5 bodu s maximálním uzavíracím kurzem (opět ) ve čtvrtek: 1625,3 bodu (letošní (únorové) maximum je 1584,4 bodu); zhodnocení trhu od počátku tohoto roku bylo k pátku +10,15%.

Objemy obchodů opět o  něco klesly, a to na 14,864 mld zobchodovaných akcií (na hlavním trhu pražské burzy) proti 15,593 mld předminulého týdne. Na denní bázi to bylo 2,973 mld /den vedle předchozích 3,119 /den.

Uvedená čísla po odečtení objemů obchodů s novou emisí ECM by byla:  13,204 mld za minulý týden proti předchozím 13,834 mld . S tím, jak „exponenciálně“ klesl objem s obchody ECM, zmenšil se i rozdíl zobchodovaných objemů před a po očištění o obchodní aktivitu s tímto titulem. Podobné efekty bychom měli pozorovat v průběhu nadcházejícího týdne, tentokrát na obchodování s akciemi Pegas.

 Tituly.  Týdenní výsledky jednotlivých titulů nebyl zdaleka tak jednoznačné, jak by se dalo soudit z agregovaného pohledu na  růst akciového indexu.

Jednoznačnými tahounem trhu byl ČEZ (+2,10%), který uzavřel týden 8 korun nad hranicí 1000 Kč/akcii a snad se na něm promítají začínající úvahy nad budoucností akciového  trhu v roce 2007, přičemž ČEZ vychází shodně jako stálice s perspektivou růstu. Koncem týdne se však evidentně projevilo zařazení do  indexu polské burzy, což popostrčilo tento titul opět o něco výše a projevilo se to i na objemech.

Dále pak Unipetrol (+3,65%), který se během týdne obchodoval nad hranicí 235 /akcii. Nezastavila jej ani mimořádná valná hromada, ani svolání další mimořádné valné hromady a žaloby na neplatnost mimořádné valné hromady z 29.10. ze strany některých minoritních  akcionářů. Vývoj kolem prodeje aktiv a podílu Conoco Philips v České rafinérské vyznívají zatím pro Unipetrol a jediným rušivým momentem byly spekulace o prodeji Chemopetrolu v samém závěru týdne.

Nováček ECM podle očekávání klesl (nejen s objemy), a to o -2,21%, na úroveň blízkou 1400 /akcii, kterou v současné době pokládáme za odpovídající vnitřní hodnotě akcie. Investoři ale mohou být spokojeni, neboť celkové zhodnocení v porovnání s upisovacím kurzem je cca +7,5%.

Další výraznější pokles pak zaznamenalo CME (-1,74%).

Týdenní vývoj ostatních titulů na pražské burze byl relativně střídmý, dá se říci do 0,5% oběma směry kolem nuly.

 

·   Faktory a milníky uplynulého týdne

USA: Rozhodování měnového výboru americké centrální banky o úrokových sazbách (12.12.) již ničím investory nepřekvapilo a ponechalo sazby beze změny. Největší událostí se tak stalo páteční zveřejnění indexu spotřebitelských cen (CPI). Listopadový index jádrové inflace zůstal nezměněn oproti očekávání trhu +0,2%; zapadá to tak do celkového trendu zpomalení (říjnový CPI +0,1%, předtím 3 x 0,2% a před tím 2 x 0,3%).  CPI tak znamenalo plus pro akciový trh.

Příznivé byly i korporátní informace a pokles cen ropy na začátku týdne. Trh celkově těží z tradičně silného období konce roku.

Ceny ropy v závěru týdne opět mírně rostly ve spojení s nižšími zásobami v USA a s plánovaným poklesem těžby v zemích OPEC. Cena ropy na  $63,43 bbl proti  $62,13 bbl na konci předminulého týdne.

Evropa stoupla ruku v ruce se zámořím, ale i vlivem fúzí a akvizic.

Úrokové sazby: americké úrokové sazby beze změn po úterním jednání FEDu..

Měny:  Dolar druhý týden posiloval vůči euru s tím, jak trochu klesly obavy z poklesu am. ekonomiky.

Český trh:  Přetrvávající zájem o IPO (obchodování s ECM a úpis Pegasu) zaměstnávali investory i obchodníky, ale přidávaly i zájmu na trhu. V závěru týdne trh podpořen z Polska, zařazením ČEZu do polského indexu WIG.

 

·   Události a faktory nadcházejícího týdne

 (?) USAúterý – počet zahájené výstavby bytů, index průmyslových cen,; čtvrtek  - konečné HDP, informace o nezaměstnanosti a přehled hlavní indikátorů; pátek – objednávky zboží dlouhodobé spotřeby, spotřební sentiment a vývoj osobních příjmů

 (?) Evropa tento týden ve znamení rozhodování o úrokových sazbách jednotlivých zemí. 
Německoúterý indexy spotřebitelských a průmyslových cen a index průmyslového
klimatu.
(?) Japonsko – rozhodování o úrokových sazbách.
V Česku: zahájení obchodůakciemi Pegas Nonwovens a tiskovka v pondělí ráno; ve čtvrtek
rozhodování o sazbách ČNB

 

 

·   Výhled: Pegas a podpora ze zahraničí budou asi tématem nadcházejícího týdne.

Na hlavních trzích za mořem i v Evropě je, zdá se stále dosti optimismu.

To by mohlo fungovat i na českém trhu, i když například výsledky jednotlivých titulů za minulý týden byly smíšené a objemy obchodů klesají. V pondělí se začne obchodovat s akciemi Pegas Nonwovens a hned na ráno je plánována i tisková konference. To pravděpodobně přinese asi další optimismus.

Ceny některých akcií jsou podle mého mínění v tento okamžik již dost vysoko. Pokles cen akcií, či alespoň stagnace by byly logickou reakcí na vývoj trhu předchozích týdnů. Zdá se však, že investoři jsou stále více než optimisticky naladěni a rizika pro ně nehrají na konci roku přílišnou roli a vývoj v zahraničí je v tom bude utvrzovat.

Závěrečné poznámky k některým titulům pražské burzy:

Unipetrol: přestože spekulace o prodeji Chemopetrolu ze skupiny Unipetrol je fámou, představa, že by k tomu došlo ve skutečnosti (čímž by se absolutně změnil způsob i výsledek ohodnocení akcií, a to s největší pravděpodobností dolů), může být natolik znervózňující, že se projeví i na trhu; propad, či výkyvy v ceně by z tohoto pohledu nemusely být překvapením a nemusely by být jen prostým výběrem zisků po předchozích růstech.

ČEZ: nečekáme již žádné novinky (duální listing  ve Varšavě i zařazení do zdejšího indexu již máme za sebou), proto je tento titul spíše adeptem na pokles (snad tím nepodceňuji obchodování v Polsku

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688