Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Dávky a příspěvky  |  14.12.2006 17:13:25

Nový systém i výše dávek sociální péče

(Finanční noviny) Nový rok nám přinese revoluční systém dávek státní sociální péče. Parlament České republiky v březnu letošního roku schválil zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi, který bude platit od 1.ledna 2007. Tento zákon ruší již existující zákon 482/1991 Sb., o sociální potřebnosti.

Systém pomoci v hmotné nouzi je určen osobám s nedostatečnými příjmy. Hmotná nouze je definována jako situace, kdy celkové sociální a majetkové poměry osob či rodin neumožňují uspokojení základních životních potřeb.

Dávky, které stanovuje zákon:

·         příspěvek za živobytí

·         doplatek na bydlení

·         mimořádná okamžitá pomoc

O dávkách rozhodují pověřené obecní úřady, stejně jako v případě v současnosti vyplácených dávek sociální péče. Příspěvek na živobytí je základní dávka, která řeší nedostatečný příjem osoby či rodiny. Živobytí je stanoveno na základě posouzení, jaký má osoba či rodina příjem a zda si jej může zvýšit, na posouzení majetkových poměrů a na zhodnocení dalších okolnost, které výši částky mohou navýšit (především snaha najít si zaměstnání). Částka živobytí se odvíjí od částek životního a existenčního minima. Příspěvek je pak stanoven jako rozdíl mezi živobytím osoby či rodiny a jejich příjem, který je snížený o přiměřené náklady na bydlení. Přiměřené náklady na bydlení jsou do výše 30% příjmu osoby či rodiny (v Praze 35%).

Doplatek na bydlení řeší situaci nedostatku příjmu k uhrazení odůvodněných nákladů na bydlení. Podmínkou pro nárok na tuto dávku je být nájemcem nebo vlastníkem bytu a splňovat podmínky pro nárok na příspěvek na živobytí a na příspěvek na bydlení ze systému státní sociální podpory. Výše doplatku je stanovena tak, aby po zaplacení odůvodněných nákladů na bydlení zůstala osobě či rodině částka na živobytí.

Mimořádná okamžitá pomoc je určena osobám, které se ocitnou v takových situacích, které je nutné bezodkladně řešit. Dle zákona to jsou situace, kdy osoby:

·                     nesplňují podmínky hmotné nouze, ale hrozí jim vážná újma na zdraví. Výše této dávky je maximálně do výše existenčního minima.

·                     jsou postižené vážnou mimořádnou událostí (živelné pohromy, požár, průmyslová havárie apod.). Tuto dávku lze poskytnout až do výše 15násobku částky životního minima (pro rok 2007 je to do 46.890 ).

·                     nemají dostatek prostředků k úhradě jednorázového výdaje (např. při ztrátě dokladů) nebo ztrátě peněžních prostředků. Dávka je poskytována do výše těchto výdajů.

·                     v hmotné nouzi mají potřebu nákupu předmětů dlouhodobé spotřeby, nebo další náklady vznikající v souvislosti se vzděláním nebo zájmovou činností nezaopatřených dětí. Maximální výše dávky je desetinásobek životního minima, tj. až 31.260 za rok 2007.

·                     jsou ohrožené sociálním vyloučením (návrat z vězení, z dětského domova). Tato dávka ve výši 1000 Kč může být poskytována opakovaně, nesmí však překročit čtyřnásobek částky životního minima jednotlivce (12.500 za rok 2007).

Řízení o přiznání příspěvku na živobytí a doplatku na bydlení, které nahrazují dávku sociální péče vázanou na sociální potřebnost, je zahájeno na základě podání žádosti na předepsaném tiskopisu, který občan obdrží u příslušného pověřeného obecního úřadu.

Novinky v roce 2007 v této oblasti přináší i zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách. Příspěvek na péči nahradí zvýšení důchodu pro bezmocnost a příspěvek při péči o blízkou nebo jinou osobu. Příspěvek bude náležet těm lidem, kteří jsou především z důvodu nepříznivého zdravotního stavu závislí na pomoci jiné osoby, a to v oblasti běžné denní péče o vlastní osobu a v soběstačnosti. Zákon rozeznává čtyři stupně závislosti na pomoci jiné osoby, a to od mírné závislosti až po závislost úplnou. Těmto stupňům následně odpovídá také výše příspěvku v korunách.

Výše příspěvku pro osoby do 18 let věku činí za kalendářní měsíc

·                     3.000 , jde-li o stupeň I (lehká závislost)

·                     5.000 , jde-li o stupeň II (středně těžká závislost)

·                     9.000 , jde-li o stupeň III (těžká závislost)

·                     11.000 , jde-li o stupeň IV (úplná závislost)

Výše příspěvku pro osoby starší 18 let činí za kalendářní měsíc

·                     2.000 , jde-li o stupeň I (lehká závislost)

·                     4.000 , jde-li o stupeň II (středně těžká závislost)

·                     8.000 , jde-li o stupeň III (těžká závislost)

·                     11.000 , jde-li o stupeň IV (úplná závislost)

O příspěvek bude možné požádat na obecním úřadu obce s rozšířenou působností, v jejímž spádovém území má žadatel trvalý nebo hlášený pobyt. Obcí s rozšířenou působností je v ČR 205 a v rámci hlavního města Prahy je to pak 22 městských částí.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688