Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  11.12.2006 10:36:06

BHS - Týden za námi (49), týden před námi (50) - pokles, či stagnace by byly na místě, ale po zkušenosti minulého týdne se to člověk trochu zdráhá vyslovit.

Naše předpověď z minulého týdne pro pražskou burzu („po hektickém předchozím týdnu pokles, s obavami na světových akciových trzích v zádech“) nevyšla. Žádný pokles. Naopak růst a nové rekordy. Velká chuť pokořit tisícikorunovou hranici u ČEZu a optimismus u IPO společnosti ECM fungovaly jako pumpa i u většiny ostatních titulů. Zahraniční trhy tomu nebránily, rostly také a umazaly všechny případné ztráty z předcházejícího týdne (48). Přehled vývoje akciových trhů za minulý týden tak vykazuje shodně růst, jak je vidět v tabulce pro vybrané trhy.

Kam se poděla nervozita? Zůstala pravděpodobně částečně ve volatilitě denního obchodování, zvláště pak na počátku každého obchodního dne, kdy indexy rychle měnily polohu nahoru a dolů. V Americe zdá se sázejí investoři na tradičně silnější prosinec a nejinak tomu bude v Evropě i u nás, kde ale přičtěme ještě zmíněnou chuť dostat čísla co nejvýše. Indexy tak rostou dosti rychle a dosti vysoko.

I  když výrazný pád trhu, či trhů je do konce roku málo pravděpodobný, neopouštíme zcela původní odhad pro pražskou burzu, a to že index PX bude končit v průměru rok 2006 v pásmu ročního zhodnocení 3-6% odhad (nyní velmi pravděpodobně kolem horní hranice tohoto intervalu). Pro nadcházející týden by se tak chtělo zopakovat slůvko „pokles“, ale po zkušenosti z uplynulého týdne se člověk trochu zdráhá.

 

·   Týdenní statistika pražské burzy

Index PX: + 1,86% za minulý týden, tj. skok na 1611,6 bodu s maximem ve čtvrtek: 1614,1 bodu, přičemž letošní (únorové) maximum je 1584,4 bodu; zhodnocení trhu od počátku tohoto roku bylo tak k pátku +9,41%.

Objemy obchodů klesly na 15,593 mld zobchodovaných akcií (na hlavním trhu pražské burzy) proti 17,418 mld předminulého týdne. Na denní bázi to bylo 3,119 mld /den vedle předchozích 3,484 /den.

Pokles objemů lze vnímat výrazněji, neboť po odečtení prvních obchodů ECM s objemem 1,759 mld zbývá na původní sestavu akcií ve SPADu 13,834 mld za týden a v průměru 2,767 mld denně. Argument, že obchodyECM ubraly na aktivitě ostatním titulům je oprávněný zejména u Unipetrolu (pokles týdenních objemů na pětinu) a TO2 (pokles objemů na ½)

Tituly.  IPO developerské společnosti ECM Real Estate Investments a první (podmíněné) obchodování s těmito akciemi vyvolalo zájem i o Orco a oba tituly vystřelily vzhůru, po řadě +9,91% a +7,11%.  Posílily také Philip Morris +4,51% (zájem vyvolaný informacemi o možných fúzích v tabákovém průmyslu, byť se netýkají PM?) a ČEZ +3,83%, pro který to znamenalo nové rekordy a uzavírací páteční kurz 987,30 /na akcii; k 1000 korunové hranici zbývá jen 12,70 , tj. jen 1,3%.

Kromě klesajícího CME (-0,64%) a stagnujícího Unipetrolu a Telefónicy O2 rostly i zbývající tituly v průměru, a to o +1,5%.

 

·   Faktory a milníky uplynulého týdne

USA: Pokud v předminulém (48.) týdnu nevyvolaly ekonomické informace medvědí náladu (Bernankeho varování před inflací, pokles objednávek zboží dlouhodobé spotřeby, pokles syntetického listopadového indikátoru ISM Mfg indexu pod hranici 50% poprvé od roku 2003 apod.), nemohlo se tak stát v týdnu minulém (49.). Silná data z pracovního trhu jednak podpořila představu o řízeném a povlovném poklesu výkonnosti americké ekonomiky, když zpráva ukázala vysoký počet nově zřízených pracovních míst o 132000 proti odhadu 100000 a jednak naznačila, že inflační tlaky nemusí být tak vysoké, když náklady práce klesly více, než trh očekával. Tato pozitiva překryla pokles hladiny spotřebitelského sentimentu.

Ceny ropy po $63,43 bbl v předcházející týdnu mírně klesly na $62,13 bbl, ale na akciové trhy to nemělo přílišný vliv.

Evropa stoupla jednak ve vazbě na Ameriku, ale velkou měrou také pod vlivem spekulací o fúzích a akvizicích. Zahraniční komentáře charakterizují situaci: „jako by lidé chtěly stihnout ještě nějaké obchody na poslední chvíli do konce roku“.

Výrobce cigaret Benson & Hedges usiluje o převzetí Gallaher Group. Třetí největší britská banka Barclays stoupala po informaci, že Bank of America o ni jeví zájem.

Strach z dolaruEvropě ustoupil.

Úrokové sazby: po té, co předminulý týden centrální banky  Polska, Slovenska i Česka ponechaly ve shodě základní úrokové sazby  beze změn, ECB přistoupila ke zvýšení základní sazby eurozóny o +25 bp. na 3,50% . Trichetův komentář ponechal investory stále v nejistotě, celkově se očekává zvyšování sazeb i v příštím roce, i když ne bezprostředně v 1.čtvrtletí. Zvýšení sazeb bylo očekávané a zaniklo ve všeobecném růstovém sentimentu na trzích, projevilo se ale na finančním trhu výrazným poklesem kurzu eura vůči dolaru.

 

·   Události a faktory nadcházejícího týdne

(0!) USAFED rozhodnutí o osudu základní úrokových sazeb; patrně beze změn (5,25%), i  když varovných komentářů přibývá

(?) USA – nejvýznačnější ekonomické informace asi až v pátek: listopadový index spotřebitelských cen, listopadová průmyslová výroba a říjnový čistý příliv kapitálu, kterému bude v úterý předcházet říjnová bilance zahraničního obchodu.

(?) Evropa tento týden ve znamení indexů spotřebitelských cen jednotlivých států,
Slovensko začíná v pondělí, Polsko končí ve čtvrtek; Francie a Německo zveřejňují ve
středu. Harmonizovaný CPI pro eurozónu vyjde v pátek.
V Česku budou až v pátek zveřejněny údaje o HDP za 3.Q.2006,  listopadový index 
spotřebitelských cen, říjnová stavební výroba a listopadová nezaměstnanost. ČNB zveřejní
záznam jednání bankovní  rady ze 30.11.

(+)  úpis akcií v IPO Peagas Nonwovment

(0/-)  nové akcie ECM se po podmíněném obchodování začnou vypořádávat a standardně obchodovat.

(0) 13.12. valná hromada Unipetrolu – personální obsazení dozorčí rady 

(?) OPEC bude jednat o těžbě a cenách ropy ve čtvrtek

 

Výhled: pokles, či stagnace by byly na místě, ale po zkušenosti minulého týdne se to člověk trochu zdráhá vyslovit.

Prohozené pořadí ve zveřejnění amerického listopadového indexu spotřebitelských cen (pátek) a rozhodování americké centrální banky o úrokových sazbách (úterý) a příznivá data o zaměstnanosti a průměrných platech nahrávají zachování statu quo v amerických sazbách.  Kromě předchozího růstu akciového trhu a tlaku na výběr zisků se zdá, že před námi nestojí v Americe žádný velký impulz, který by se dal nyní předvídat, a pokud něco špatného vzejde z údajů o inflaci, či průmyslové výrobě, bude to až v závěru týdne.

Evropa by se tak mohla věnovat více sama sobě, když bude sledovat vývoj inflace v eurozóně i v jednotlivých zemích.

Minulý týden přecitlivělost trhů jakoby vymizela a do konce roku mělo svítit jen slunce. Základní problém:  napětí mezi potenciální inflací a potenciálním výrazným poklesem ekonomické výkonnosti v  USA ale trvá a nezakryje ho ani tradičně silnější výkonnost koncem roku. S tím by měly trhy počítat.

Trhy stoupaly v minulém období docela rychle a jsou dosti vysoko, tlak na výběr zisků může být společným jmenovatelem pro nadcházející týden, což by mělo platit i pro pražskou burzu. Pro příští týden by se tak chtělo zopakovat slůvko „pokles“, ale po zkušenosti z uplynulého týdne se člověk trochu zdráhá.

Petr Hlinomaz

BH Securities

10.12.2006
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688