Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Akcie ve světě  |  04.12.2006 17:19:12

Proventus Finance - souhrn dění na světových trzích v měsíci listopadu (4.12.2006)


Americké akciové trhy do nového měsíce vstoupily poněkud nerozhodně a akcie zamířily směrem dolů. Impulsem pro prodávání akciových titulů se staly horší makroekonomické zprávy, které signalizovaly, že možná dochází k silnějšímu ochlazování americké ekonomiky, než se původně očekávalo. Index ISM průmyslu se překvapivě snížil, produktivita práce klesla více než se očekávalo a jednotkové pracovní náklady naopak překvapivě vzrostly. Ne příliš příznivě vyzněly i maloobchodní tržby některých společností, které nenaplnily v poslední době nahoru revidovaná očekávání. Investoři tak využily těchto zpráv k uzavírání svých pozic a vybírání slušných zisků z předešlých měsíců. V průběhu měsíce se však trh s akciemi navrátil k růstu a byla obnovena býčí nálada. Významným impulsem k nakupování akcií se stala další vlna fúzí a akvizic, což signalizuje skutečnost, že ceny akcií v současné době nejsou ani po delším růstu příliš vysoko. Obrovská aktivita v této oblasti tak ukazuje na to, že korporátní sféra má stále dostatek hotovosti pro účely investování. Mezi investory převažovala velmi pozitivní nálada, na které se částečně podílelo i všeobecné očekávání, že americké volby v polovině funkčního období vyústí v příznivé složení kongresu, k čemuž nakonec také došlo. Index Dow Jones dosáhl nových historických maxim a index S&P se vyšplhal na svá šestiletá maxima. Trh s akciemi byl povzbuzen příznivými ekonomickými zprávami z oblasti výrobní inflace a maloobchodních prodejů. Jádrový index výrobních cen zaznamenal největší pokles od srpna 1993. Impulsem k dalšímu nakupování akciových titulů se mimo jiné stalo i prolomení technické bariéry, o které se indexy již nějakou dobu pokoušely, avšak vždy neúspěšně. FOMC minuty nepřinesly žádné větší překvapení. Ve středu zájmu představitelů americké centrální banky stále zůstává vývoj inflace, když jádrové inflace se stále pohybuje na nepohodlné úrovni. V závěru měsíce akcie mírně korigovaly. Po vysokých ziscích z předchozích několika měsíců bude velmi zajímavé sledovat, zda trh s akciemi bude mít sílu do konce roku ještě dále posilovat.

 

V průběhu uplynulého měsíce se nejvíce dařilo sektorům, zlata, ropy, počítačových technologií a polovodičů. Menší zisky si připsaly sektory biotechnologií a veřejných služeb a jako jediný zaznamenal ztrátu farmaceutický sektor. Jednou z nejvýznamnějších událostí na poli fúzí a akvizic bylo zveřejnění nabídky zlaté a hliníkové společnosti Freeport McMoRan na koupi konkurenční společnosti Phelps Dodge za 26 mld. USD. Akcie Phelps Dodge na základě zprávy vyskočily o více než 26%. Další významnou transakcí bylo soukromé převzetí kanadského provozovatele sítě hotelů Four Seasons Hotels saúdským princem Valíd bin Találem a investiční společností ve vlastnictví Billa Gatese za 82 USD za akcii či 3.7 mld. USD. Akcie Four Seasons na základě zprávy vyskočily o téměř 30%. V rámci sektoru nemovitostních trustů byl zveřejněn návrh soukromé společnosti Blackstone Group na odkoupení nemovitostního fondu Equity Office Properties Trust za 20 mld. USD, přičemž se jedná o největší soukromou nabídku v historii. S velkým zájmem byla očekávána zejména primární emise akcií provozovatele newyorské burzy New York Mercantile Exchange (Nymex). Akcie Nymexu nakonec svůj první obchodní den uzavíraly o neuvěřitelných 125% výše než byla jejich upisovací cena 59 USD. Index Dow Jones posílil o 1.17% na hodnotu 12221.93 bodů. S&P index se zvýšil o 1.65% na konečnou hodnotu 1400.63 bodů. Nejlépe si však opět vedl technologický Nasdaq, který vyskočil o 2.75% na 2431.77 bodů.

 

Akciovým trhům v Evropě se dařilo o poznání hůře, když akcie korigovaly ze svých pětiletých maxim. Na negativním výsledku se podepsaly zejména slabší ekonomická data a prudké posilování evropské měny. Souhrnný evropský index FTSEurofirst, zahrnující 300 vedoucích evropských společností, v uplynulém měsíci nakonec oslabil o 0.81% a uzavíral na úrovni 1,432.43 bodů. Hlavní německý index XETRA DAX 30 se zvýšil o 0.82% na hranici 6319.57 bodů. Evropské akcie byly taženy dolů zejména společnostmi s vysokým podílem exportu, jejichž akcie pod vlivem výrazného posílení eura vůči dolaru ztratily nejvíce. Investoři si stále kladou otázku, zda evropské akciové trhy budou mít sílu dokonce roku ještě posílit a zda by jejich další růst byl ospravedlnitelný.

 

 

Makroekonomické zprávy

 

Index ISM průmyslu se v říjnu překvapivě snížil na 51.2 z předešlých 52.9 bodu, zatímco ekonomové očekávali dokonce jeho posílení na 53.0 bodu. Po nevýrazném růstu indexu v září tak v říjnu došlo nečekaně k jeho poklesu a dosavadní vývoj signalizuje určité oslabování růstu aktivity průmyslu a celé ekonomiky. Produktivita práceUSA ve třetím čtvrtletí stagnovala, zatímco ekonomové očekávali její růst o 1.1%. Růst produktivity ve druhém čtvrtletí byl navíc revidován směrem dolů na 1.2% oproti původním 1.6%. Jednotkové pracovní náklady ve třetím čtvrtletí vzrostly o 3.8%, přičemž ekonomové odhadovali jejich zvýšení o 3.4%. Růst nákladů ve druhém čtvrtletí byl naopak revidován směrem vzhůru na 5.4% ze 4.9%. V dlouhodobém průměru zůstává růst nákladů na jednoho zaměstnance včetně mezd poměrně nízký. Všeobecně výsledky nelze označit za příznivé, nicméně data nesignalizují významnější inflační tlaky a jsou pravděpodobně v souladu s probíhající klesající fází ekonomického cyklu.

 

Míra nezaměstnanosti se v USA v říjnu překvapivě snížila na 4.4% ze zářijových 4.6%, přičemž ekonomové očekávali její stagnaci na úrovni 4.6%. V říjnu bylo vytvořeno 92 000 nových pracovních míst, zatímco trh odhadoval jejich nárůst o 125 000. Za období od srpna do října však došlo revizi růstu zaměstnanosti směrem nahoru. Tempo růstu zaměstnanosti nicméně postupně slábne. Pokles míry nezaměstnanosti pravděpodobně reflektuje expanzi trhu práce z posledních měsíců. Ochlazování ekonomického růstu nicméně nedává velký prostor pro její další pokles.

 

Ve volbách do amerického Kongresu uspěla Demokratická strana, když  poprvé od roku 1994 získala většinu. Demokratům se dařilo také ve volbách do třetiny senátu, když dokázala uspět v některých obvodech, které dosud ovládali republikáni. V některých státech však byly výsledky velmi těsné a hrozí tudíž jejích napadnutí a přepočítávání. Volby potvrzují oslabení pozice dosavadního prezidenta Bushe, která v poslední době oslabila zejména kvůli působení USAIráku. Prozatím se neočekávají žádné výraznější změny, které by mohly mít negativní dopad na akciové trhy.

 

Obchodní bilance v USA v září skončila v deficitu 64.3 mld. USD, zatímco ekonomové očekávali jeho menší pokles na 66.0 mld. USD oproti srpnovým 68.96 mld. USD. Schodek obchodní bilance se snížil zejména v důsledku výraznějšího poklesu importu a ceny ropy. Snížil se též deficit obchodu s neropným zbožím. Nižší ceny ropy by měly mít na deficit obchodní bilance pozitivní vliv i následujících měsících. V případě deficitu zahraničního obchodu s neropným zbožím však nelze očekávat žádné výraznější zlepšení, a to zejména v důsledku předpokládaného oslabení globálního ekonomického růstu. Maloobchodní tržbyUSA se v říjnu snížily o 0.2%, zatímco ekonomové odhadovali jejich pokles o 0.4%. Celkový efekt je však slabší než se čekalo, protože došlo k revizi prodejů za září směrem dolů na -0.8% oproti původním -0.4%. Růst maloobchodních tržeb v poslední době slábne. Na prodeje negativně působí efekt vyšších úrokových sazeb, oslabení trhu s nemovitostmi a také drahá ropa. Očekává se, že hospodářský růst ve čtvrtém čtvrtletí posílí na 0.7% oproti 0.4% ve třetím čtvrtletí, především v důsledku zmírnění nepříznivého dopadu poklesu na trhu s bydlením. V celém roce by tak americká ekonomika mohla růst tempem 3.3% ve srovnání s 3.2% loni. V příštím roce však lze očekávat zpomalení růstu HDP ke hranici 2.0%.

 

Index výrobních cenUSA (PPI) v říjnu klesl o 1.6% po zářijovém poklesu o 1.3%, zatímco ekonomové odhadovali jeho snížení o 0.6%. Jádrový index PPI bez zahrnutí cen potravin a energií v říjnu klesl o 0.9% po zářijovém růstu o 0.6%, přičemž ekonomové očekávali jeho zvýšení o 0.1%. Meziročně se celková výrobní inflace snížila o 1.6% po růstu o 0.9% v září a jádrová inflace vzrostla o 0.6%. Na dobrých výsledcích se velkou měrou podílejí klesající poptávkové inflační tlaky v důsledku oslabování ekonomického růstu. Inflační výhled zůstává i nadále příznivý, když pozitivně by se měl projevit nízký mzdový růst, slušný růst produktivity práce a nízký nárůst jednotkových pracovních nákladů. Index spotřebitelské inflace (CPI) se v USA v říjnu snížil o 0.5% po zářijovém poklesu o 0.5%, zatímco ekonomové očekávali jeho pokles o 0.3%. Jádrový index CPI bez zahrnutí cen potravin a energií vzrostl o 0.1%, přičemž analytici odhadovali jeho zvýšení o 0.2%. Index CPI v říjnu meziročně vzrostl o 1.3% a jádrová inflace se zvýšila o 2.7%. Výsledky do určité míry signalizují polevování inflace. Navíc klesají nejenom ceny energií, ale oslabuje i růst ostatních cen. Průmyslová výrobaUSA se v říjnu zvýšila o 0.2% po zářijovém poklesu o 0,6%, zatímco ekonomové očekávali její růst o 0.3%. Výsledky signalizují určité zpomalování průmyslové výroby, která je negativně ovlivňována vyššími úrokovými sazbami a drahými energiemi.

 

Index spotřebitelského sentimentu University Michigan se v listopadu snížil na 92.1 oproti říjnovým 93.1, zatímco ekonomové očekávali jeho růst na 93.2. Spotřebitelský sentiment tak překvapivě oslabil, nicméně stále zůstává na přijatelné úrovni. Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby se v USA v říjnu snížily o 8.3% oproti růstu o 8.7% v září, zatímco ekonomové očekávali jejich pokles jen o 5.0%. Zakázky tak zaznamenaly největší propad od července 2000. Růst aktivity průmyslu stále pokračuje, nicméně již zřetelně dochází k jeho zpomalování. Slabší výsledky signalizují pokles růstu investičních výdajů společností v nadcházejícím čtvrtletí. Index spotřebitelské důvěry v USA v listopadu klesl na 102.9 ve srovnání s 105.1 v říjnu, přičemž analytici odhadovali dokonce jeho růst na 106.0. Snížil se jak index současných podmínek, tak index očekávání. Důvěra spotřebitelů se nicméně v posledních několika letech drží na stabilní úrovni. Prodeje existujících domůUSA v říjnu vzrostly o 0.5%, zatímco trh očekával jejich pokles. Meziroční vyjádření však stále ukazuje na probíhající recesy na americkém trhu s bydlením, což potvrzují i ostatní ekonomické indikátory z této oblasti. Slabší trh s nemovitostmi lze s nejvyšší pravděpodobností očekávat i v příštím roce.

 

Americká ekonomika se ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšila o 2.2% oproti růstu o 2.6% ve druhém čtvrtletí, přičemž trh očekával růst o 1.8%. Došlo tak k větší revizi posledního odhadu směrem nahoru z 1.6%. Hlavními důvody navýšení růstu ekonomiky bylo větší snížení růstu importu a tudíž zúžení deficitu čistého exportu a dále zvýšení růstu investic. Došlo naopak k poklesu spotřeby domácností. Prodeje nových domůUSA v říjnu klesly o 3.2%, což bylo větší oslabení než odhadoval trh. Index nákupních manažerů Chicaga se v listopadu snížil na 49.9 oproti říjnovým 53.5, zatímco ekonomové odhadovali jeho růst na 54.0. Výsledky jsou tak výrazně slabší, než se čekalo a indikují významnější zpomalení růstu ekonomické aktivity. Index ISM průmyslu v listopadu klesl na 49.5 ve srovnání s říjnovými 51.2, zatímco analytici očekávali jeho růst na 51.5. Aktivita průmyslu se tak po více než třech letech propadla pod hranici 50 bodů. Data potvrzují trend oslabování průmyslu a definitivní konec expanzivní fáze hospodářského cyklu. I další ekonomické ukazatele naznačují, že ochlazení americké ekonomiky bude dlouhodobějšího rázu. V příštím roce se očekává pokles ekonomického růstu na 2.1% z letošních 3.4%.

 

Ukazatele ekonomického sentimentuEurozóně v říjnu naopak nečekaně vzrostly a v dlouhodobém srovnání zůstávají též poměrně vysoké. Například indexy sentimentu průmyslu a maloobchodu jsou jen těsně pod svými rekordními hodnotami. S výjimkou slabšího indexu ZEW sentimentu ekonomických očekávání jsou i jiné předstihové indikátory, jako jsou např. index Ifo, index nákupních manažerů průmyslu či index firemní aktivity služeb, stále překvapivě silné. Tyto ukazatele tudíž ve svém souhrnu nasvědčují tomu, ze ve druhém pololetí by mělo dojít ke slabšímu ochlazení hospodářského růstu Eurozóny než se původně očekávalo a výraznější zpomalení by mohlo nastat pravděpodobně až v průběhu příštího roku.

 

Evropská centrální banka dle očekávání ponechala úrokové sazby beze změny na úrovni 3.25%. Ve svém prohlášení k rozhodnutí o úrokových sazbách se ECB držela své dosavadní rétoriky prezentované na říjnovém rozhodování o sazbách. ECB signalizuje do konce roku ještě minimálně jedno zvýšení úrokové sazby o čtvrt procentního bodu na úroveň 3.50%, tento postup zdůvodňuje nízkou úrovní úrokových sazeb a potenciálním inflačním nebezpečím. Index nákupních manažerů průmyslu Eurozóny se v říjnu překvapivě zvýšil na 57.0 oproti zářijovým 56.6 bodu, zatímco trh očekával jeho menší posílení na 56.7. Stále tak dochází k mírnému zvyšování doposud silného růstu aktivity průmyslu.

 

Míra nezaměstnanosti v Eurozóně v září dle očekávání trhu stagnovala na úrovni 7.8% a stále se pohybuje na nejnižší hodnotě za posledních 5 let. Nezaměstnanost v září klesala zejména ve Francii, Rakousku a Irsku a naopak vzrostlaNěmecku a Lucembursku. I v případě evropského trhu práce lze pokles nezaměstnanosti přičítat solidnímu ekonomickému růstu v prvních třech čtvrtletích tohoto roku. Výraznější oživení trhu práce jíž nicméně není možné očekávat, neboť tempo hospodářského růstu se pod vlivem nižšího globálního ekonomického růstu v příštích čtvrtletích sníží. Index firemní aktivity služeb Eurozóny se v říjnu překvapivě snížil na 56.5 ze zářijových 56.7 bodu, zatímco analytici očekávali dokonce jeho růst na 57.0 bodu. Silný růst aktivity služeb tak v říjnu meziměsíčně mírně oslabil. Data nicméně signalizují pokračování solidního růstu aktivity ekonomiky i ve druhém pololetí tohoto roku. Index výrobních cen (PPI) Eurozóny v září dle očekávání meziměsíčně klesl o 0.5% po růstu o 0.1% v srpnu. Meziročně výrobní inflace vzrostla o 4.6% po srpnovém zvýšení o 5.7%. Na poklesu indexu PPI se nejmarkantněji odrazilo snížení cen ropy.

 

Průmyslové zakázky SRN v září meziměsíčně klesly o 2.5% po růstu o 3.7% v srpnu, zatímco ekonomové očekávali jejich daleko menší pokles o 0.9%. Po silném růstu průmyslových zakázek v letních měsících se tak dostavuje určitá korekce. Aktivita průmyslu v SRN a Eurozóny však i nadále zůstává poměrně silná, přičemž velmi příznivým aspektem je signalizované posilování domácí poptávky. Maloobchodní tržby v Eurozóně se v září snížily o 0.6%, zatímco ekonomové očekávali jejich pokles o 0.5%. Růst maloobchodních prodejů v srpnu byl navíc revidován na 0.5% oproti původním 0.7%. Meziročně maloobchodní tržby vzrostly o 1.4% po růstu o 2.0% v srpnu, přičemž trh odhadoval jejich zvýšení o 2.0%. Maloobchodní prodeje posilovaly zejména ve Španělsku a Francii a oslabily naopak v Německu a Itálii.

 

Průmyslová výrobaEurozóně v září klesla o 1.0% oproti růstu 1.7% v srpnu, zatímco ekonomové očekávali její snížení pouze o 0.3%. Růst průmyslové výroby tak zpomaluje, nicméně stále se drží na poměrně silné úrovni. Na slušném růstu průmyslové výroby se největší měrou podílí Německo. V menší míře pak roste průmyslová výroba ve Francii, Itálii, Nizozemsku či Portugalsku. Spotřebitelské ceny v Eurozóně se v říjnu zvýšily o 0.1%, zatímco trh čekal jejich růst o 0.2%. V meziročním vyjádření index spotřebitelských cen (CPI) vzrostl o 1.6% po růstu o 1.7% v září. Výsledky naznačují zeslabování inflační tlaků vyvolávaných silným růstem cen energií, které v poslední době oslabují. Jádrová inflace se pohybuje na stabilní úrovni stabilní.

 

Hospodářský růst v Eurozóně ve třetím čtvrtletí posílil o 0.5% po růstu o 0.9% ve druhém čtvrtletí, zatímco ekonomové odhadovali růst o 0.6%. Meziroční růst HDP Eurozóny se snížil na 2.6% oproti 2.7% ve druhém čtvrtletí. Výsledky potvrzují zpomalování ekonomického růstu, nicméně signalizují, že k výraznému ochlazení prozatím nedochází. Evropská ekonomika stále roste nejrychlejším tempem za posledních několik let. Růst HDP by měl být v příštích obdobích podpořen především posilováním domácí a zahraniční poptávky. Očekává se, že hospodářství Eurozóny v tomto roce poroste tempem 2.6%, zatímco v příštím roce by mělo dojít k určitému zpomalení k hranici 1.8%, pod vlivem oslabování růstu americké ekonomiky, zvýšení DPH a kvůli drahé ropě a euru.

 

Německý index Ifo se v listopadu překvapivě zvýšil na 106.8 ve srovnání s říjnovými 105.3, zatímco analytici odhadovali jeho pokles na 105.2. Vzrostl jak index současné situace, tak i index očekávání. Data lze považovat za velmi příznivá, když index ifo se nyní nachází blízko svých 15tiletých maxim. Hospodářský růst v Německu ve třetím čtvrtletí posílil o 0.6% po růstu o 0.9% ve druhém čtvrtletí. Na dobrém výsledku se podílela zahraniční i domácí poptávka včetně investic a spotřeby domácností. Meziroční růst HDP se zvýšil o 2.8% oproti 2.7% ve druhém čtvrtletí.

 

 

Další významné události uplynulého měsíce

 

Provozovatel newyorské burzy New York Mercantile Exchange (Nymex) se chystá vstoupit na trh. Primární emise jeho akcií (IPO) by mohla vynést až 358.8 mil. USD, přičemž Nymex Holdings by chtěl emitovat něco kolem 6.9 mil. akcií. Prodejní cena akcií ještě nebyla přesně stanovena, ale indikativní cena se zatím pohybuje v rozmezí 48 až 52 USD za akcii. Nymex je největší termínovou burzou na světě, kde se obchodují fyzické komodity, a kde je zároveň clearingové centrum pro vypořádávání transakcí. Podle objemu zobchodovaných kontraktů za loňský rok je Nymex třetí největší termínovou burzou v USA. Akcie Nymexu se budou na newyorské akciové burze NYSE obchodovat pod označením NMX.

 

Čistý zisk vydavatele platebních karet Mastercard ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostl na 193 mil. USD či 1.42 USD na akcii oproti 109.1 mil. USD či 0.79 USD na akcii před rokem. Tržby se ve stejném období zvýšily o 14% na 902 mil. USD. Analytici odhadovali zisk společnosti ve výši 1.07 USD na akcii a tržby na úrovni 871.2 mld. USD. Společnost dále oznámila růst 15% v objemu a 18.9% v počtu transakcí. Akcie Mastercard na zprávu reagovaly velmi pozitivně, když vyskočily o téměř 15% na 85.07 USD na akcii. Čistý zisk diversifikované průmyslové společnosti Emerson se ve čtvrtém čtvrtletí meziročně zvýšil o 26% na 526 mil. USD či 1.29 USD na akcii. Tržby společnosti ve stejném období vzrostly o 19% na 5.52 mld. USD. V obou případech společnost předčila očekávání analytiků, kteří odhadovali zisk ve výši 1.20 USD na akcii a tržby na úrovni 5.25 mld. USD. Na příští fiskální rok Emerson odhaduje růst zisku v rozmezí 12-15% a zvýšení tržeb o 7-11%. Společnost též ohlásila navýšení dividendy o 18% a schválila rozdělení akcií v poměru 2 za 1. Akcie Emersonu na zprávu reagovaly velmi pozitivně, když posílily o téměř 6.00%.

 

Čistý zisk provozovatele obchodních domů J.C. Penney ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostl na 287 mil. USD či 1.26 USD na akcii ve srovnání s 234 mil. USD či 0.94 USD na akcii před rokem. Analytici očekávali zisk výši 1.23 USD na akcii. Tržby společnosti se zvýšily o 6.7% na 4.78 mld. USD.. Společnost rovněž oznámila, že ve čtvrtém čtvrtletí očekává čistý zisk ve výši 1.94 USD na akcii (analytici odhadují 1.91 USD) a růst srovnatelných tržeb kolem úrovně 5% a v celém roce pak odhaduje zisk ve výši 4.82 USD na akcii (odhad analytiků činí 4.77 USD). Akcie J.C. Penney na zprávu reagovaly pozitivně, když posílily o téměř 2%. Čistý zisk diversifikované průmyslové společnosti Tyco International ve čtvrtém čtvrtletí meziročně vzrostl na 1.27 mld. USD či 0.62 USD na akcii oproti 917 mil. USD či 0.44 USD na akcii před rokem. Tržby společnosti se ve stejném období zvýšily na 10.76 mld. USD z loňských 9.94 mld. USD. Analytici očekávali zisk ve výši 0.49 USD na akcii a tržby na úrovni 10.54 mld. USD. Společnost zároveň poprvé prezentovala svůj nový restrukturalizační program v hodnotě 600 mil. USD, který by měl přispět ke zvýšení provozní efektivity. Pro první čtvrtletí roku 2007 Tyco odhaduje zisk z pokračujících činností v rozmezí 0.42-0.44 USD na akcii při očekávání analytiků ve výši 0.46 USD na akcii.

 

Akcie největší automobilové společnosti na světě General Motors oslabily o 3.4% poté, co jeden z jejích představitelů uvedl, že automobilka se nebrání alianci s domácí konkurenční společností Ford. Mezi investory však panuje přesvědčení, že propojení obou podniků by pro akcionáře General Motors mělo negativní vliv. Čistý zisk potravinářské společnosti Campbell Soup v prvním čtvrtletí klesl na 291 mil. USD či 0.72 USD na akcii oproti 302 mil. USD či 0.73 USD na akcii před rokem. Zisk z pokračujících činností činil 0.66 USD na akcii. Tržby společnosti se ve stejném období zvýšily na 2.15 mld. USD ve srovnání s 2 mld. USD loni. Trh očekával zisk ve výši 0.61 USD na akcii a tržby na úrovni 2.11 mld. USD. Campbell Soup dále potvrdil výhled na celý fiskální rok 2007, přičemž zisk z pokračujících činností by měl růst tempem v rozmezí 5-7%.

 

Čistý zisk producenta zemědělských a stavebních strojů Deere & Co. se ve čtvrtém čtvrtletí meziročně zvýšil o 19% na 277 mil. USD či 1.20 USD na akcii, zatímco trh jej očekával ve výši 0.94 USD na akcii. Tržby společnosti stouply o 3% na 5.12 mld. USD, přičemž analytici je odhadovali na úrovni 4.79 mld. USD. Společnost dále plánuje, že tržby z prodejů strojního zařízení se v prvním čtvrtletí zvýší o 5% a za celý fiskální rok 2007 budou stagnovat. Čistý zisk by se dle vyjádření vedení společnosti měl v prvním čtvrtletí pohybovat v rozmezí 150-175 mil. USD a za celý fiskální rok 2007 by měl dosáhnout úrovně 1.33 mld. USD. Akcie společnosti na zprávu reagovaly pozitivně, když posílily o více než 6%.

 

Hliníková společnost Alcoa oznámila, že plánuje realizaci restrukturalizačních opatření, které spočívají v uzavření některých továren a snížení počtu zaměstnanců až o 10%. Program by měl do určité míry přispět ke zlepšení ziskovosti a výkonnosti podniku. Akcie společnosti na zprávu reagovaly pozitivně, když posílily o 4.25%. Americký miliardář Kirk Kerkorian snížil svůj podíl v automobilové společnosti General Motors na 7.4% z dosavadních 9.9%. Tento krok je pro ostatní akcionáře a investory zklamáním, když ti doufali, že Kerkorian díky svému vlivu pomůže automobilce zlepšit hospodářské výsledky. Akcie společnosti na základě zprávy poklesly o 4.66%.

 

Čistý zisk německého výrobce chemikálií BASF se ve třetím čtvrtletí meziročně snížil o 24.1% na 613 mil. EUR. Důvodem byly především jednorázové náklady. Zisk bez zahrnutí jednorázových položek totiž vzrostl o 22% na 1.6 mld. EUR. Tržby společnosti se zvýšily o 28.4% na 13.3 mld. EUR. Společnost očekává, že poptávka zůstane i ve čtvrtém čtvrtletí poměrně silná. Ceny surovin však jsou i nadále vysoké, což vytváří tlak na marže. Vedení společnosti na celý letošní rok plánuje tržby přes 50 mld. EUR a očekává, že čistý zisk bez jednorázových položek opět poroste.  Čistý zisk ocelářské společnosti Arcelor Mittal se ve třetím čtvrtletí zvýšil o 20% na 2.18 mld. USD. Tržby společnosti klesly o 1.6% na 22.07 mld. USD. Sezónně nižší objem výroby byl kompenzován nárůstem cen oceli. Společnost neposkytla žádné hospodářské výsledky za loňské období, kdy Arcelor a Mittal Steel ještě nebyly spojené v jednu společnost. Arcelor Mittal zároveň sdělil, že generálním ředitelem se stane Lakshmi Mittal.

 

  

Devizové a komoditní trhy

 

V uplynulém měsíci komodity zaznamenaly smíšené výsledky. Cena lehké ropy se snížila o 7.49% na 63.13 USD za barel, zatímco cena zemního plynu vyskočila o dalších 17.16% na 8.71 USD za mil. BTU. Cena zlata též výrazně posílila, když vzrostla o 6.53% na úroveň 650.60 USD za trojskou unci.

 

Na devizových trzích v průběhu listopadu americký dolar vůči ostatním měnám výrazně oslaboval. Dolar vůči euru se snížil o 3.83% a vůči britské libře ztratil 3.12%. Vůči japonskému jenu dolar oslabil o 0.83%. Česká koruna vůči amerického dolaru za měsíc posílila o 4.24



Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

07.09.2007Proventus Finance - souhrn dění na světových trzích v měsíci srpnu (7.9.2007) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
03.07.2007Proventus Finance - souhrn dění na světových trzích v měsíci červnu (3.7.2007) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
03.01.2007Proventus Finance - souhrn dění na světových trzích v měsíci prosinci Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
01.11.2006Proventus Finance - souhrn dění na světových trzích v měsíci říjnu (1.11.2006) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688